MuseumgoudA ongeloofwaardig over verkoop The Schoolboys

De Volkskrant bericht dat een particuliere verzamelaar 800.000 euro had geboden aan museumgoudA voor The Schoolboys van Marlene Dumas. Dan had het schilderij in Nederland kunnen blijven. Nu is het verkocht op een veiling bij Christie’s en naar een particulier in Azië verhuisd. Voortaan aan het zicht van het publiek onttrokken. Het was een publiek geheim dat een verzamelaar een marktconforme prijs had geboden. Uitgelekt nieuws hierover kan een reden zijn voor de felle afwijzing door de Nederlandse Museumvereniging (NMV).

Dat directeur Gerard de Kleijn van museumgoudA gedragsregels van de museum- en erfgoedsector bewust heeft overtreden werd hem in de dagen rond de veiling eind juni 2011 niet erg kwalijk genomen. Iedereen besefte dat het voortbestaan van museumgoudA op het spel stond. Op vragen over het Wereldmuseum van SP’er Van Dijk veroordeelde staatssecretaris Zijlstra trouwens het handelen van een gemeente die een museum dwingt de gedragsregels te overtreden. Da’s van toepassing op zowel Gouda als museumgoudA.

Toen echter bekend werd dat De Kleijn het marktconforme aanbod van de particuliere verzamelaar had geweigerd smolt het begrip voor zijn handelen weg. Maar de lokale Goudse politiek en anderen die voor De Kleijn in de bres sprongen wisten dat niet en focusten nog op de opbrengst en het voortbestaan van het museum. Zodat een discussie met twee snelheden ontstond. Hoe dan ook, De Kleijn weigerde een aanbod dat het beste van twee werelden combineerde: een goede opbrengst en het behoud van openbaar kunstbezit.

De Kleijn geeft twee argumenten voor zijn weigering. De opbrengst zou met 800.000 euro niet groter zijn dan het garantiebedrag en de bruikleen zou slechts enkele jaren bedragen. Dat zijn oneigenlijke argumenten. Want in een persbericht van 30 mei 2011 schrijft museumgoudA: ‘Het museum heeft dit werk in 1988 aangekocht voor 16.000 gulden en rekent nu op een opbrengst van euro 800.000′. Evenmin valt in te zien hoe een Nederlandse verzamelaar die aanspreekbaar blijft voor bruiklenen slechter zou zijn dan de verkoop aan een Aziatische particuliere verzamelaar die met zijn nieuwe bezit volledig uit beeld verdwijnt.

Interessant is dat op 20 september 2011 de Goudse cultuurwethouder Daphne Bergmans op raadsvragen van de SP’er van Alphen over de verkoop antwoorddedat museumgoudA enkele grote particuliere verzamelaars [heeft] benaderd om te bezien of er bereidheid was het schilderij aan te kopen en vervolgens in langdurige bruikleen ter beschikking te stellen. Deze bereidheid bleek er niet te zijn’. Dat ontlokte me de toevoeging: ‘Opvallend ontbreekt in haar opsomming de optie dat museumgoudA zelf benaderd is door een derde partij’.

Het feit dat museumgoudA geen musea of particuliere verzamelaars kon vinden benadrukt dat het niet serieus naar kopers heeft gezocht. Ook Marlene Dumas en galeriehouder Paul Andriesse met hun netwerk aan belangstellende kopers waren door museumgoudA of een derde partij die voor het museum de boer op ging niet van de voorgenomen verkoop op de hoogte gesteld. Achteraf waren ze hier vol onbegrip over.

Er zijn nog veel vragen naar het handelen van De Kleijn. Zijn uitleg sinds mei 2011 over de verkoop van The Schoolboys is verre van consistent en stelt-ie steeds bij. Gemeente Gouda zal hem niet kritisch aanspreken. Of een gemeenteraad. Of een Raad van Toezicht van het museum. Op de NMV en staatssecretaris Zijlstra na spreekt geen enkele instantie De Kleijn kritisch aan. Maar deze kunnen hem bestuurlijk weer niet aanpakken.

De echte reden dat De Kleijn het marktconforme aanbod van de particuliere verzamelaar niet accepteerde lijkt te zijn dat-ie het niet kon accepteren omdat-ie voortijdig vergaande afspraken had gemaakt met Christie’s Londen. In het pakket paste in mei de aankoop van een Weissenbruch bij Christie’s Amsterdam voor 109.000 euro. Volgens kenners zeker geen kernstuk van de collectie. Een onverklaarbare actie van een museum dat beweert dat het water tot aan de lippen gestegen is en zegt elke cent nodig te hebben voor het voortbestaan.

Foto: St Martin&39s School for Boys Blazer Navy; prijs vanaf 90 pond bij John Lewis

4 gedachten over “MuseumgoudA ongeloofwaardig over verkoop The Schoolboys

 1. Pingback: wilde ideeën en leesvoer (72) | Lost Painters

 2. De directeur van het Centraal Museum Edwin Jacobs veroordeelt de verkoop van The Schoolboys in een recent stuk: De onethische verkoop van The Schoolboys van Marlene Dumas door Museum Gouda.
  http://museummedia-nl.tumblr.com/post/12086263188/de-onethische-verkoop-van-the-schoolboys-van-marlene

  Hij laakt het optreden van museumgoudA niet alleen omdat het de gedragsregels van de LAMO overtreedt, maar ook door solistisch optreden de museumsector heeft verzwakt: Nu al vragen particulieren zich af of ze nog wel moeten schenken, overwegen verzamelaars bruiklenen terug te nemen. Nee, dit is niet zomaar een willekeurige verkoop. Het is een verkoop die gericht is tegen de gezamenlijkheid(..).

  Jacobs verwijt directeur Gerard de Kleijn van museumgoudA dat toen-ie in moeilijkheden kwam zich niet gewend heeft tot de collega-musea. En dat-ie de gemeente Gouda onvoldoende heeft gewezen op de regels en verplichtingen die met zo’n verkoop samengaan. Directie en bestuur hebben volgens Jacobs onvoldoende afstand tot de politiek genomen.

  Daaraan voeg ik toe dat de verklaring duidelijk lijkt. De Kleijn is geen museumman en heeft onvoldoende kennis van en gevoel voor de museumsector. En staatssecretaris Zijlstra heeft pas onlangs naar aanleiding van de plannen van het Wereldmuseum en dezelfde verkoop door The Schoolboys de politiek op haar verantwoordelijkheid gewezen musea niet tot overtreding van gedragsregels te dwingen. Wat tevens een verdedigingswal voor musea is.

  Jacobs besluit met de constatering dat de NMV niet anders kan dan museumgoudA royeren: Nu blijkt dat Museum Gouda wel de lusten van het lidmaatschap wil maar niet de in dit geval de door hen zo gevoelde lasten. Het stuk dateert van 29 oktober. Da’s een dag na een gepland overleg tussen de NMV, museumgoudA en de gemeente Gouda. Onduidelijk is of deze chronologie toeval is.

  Over dezelfde problematiek zie ook een posting van 30 mei 2011:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/05/30/museumgouda-verkoopt-eigen-identiteit/

  Like

 3. Pingback: Rotterdam bereidt verkoop Afrika-collectie Wereldmuseum voor « George Knight

 4. Pingback: De Kleijn geeft aanbod Kreuk toe om The Schoolboys te kopen en Museum Gouda in bruikleen te geven. Waarom ging het niet door? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.