Arabische Lente is voorbij

Is de zogenaamde Arabische Lente mislukt? Jongstleden maart en april sprak ik hier mijn twijfels al uit over het succes ervan. Ik zag het niet en verbaasde me over de flow van de Nederlandse media en politiek die iets anders zagen. Enkele maanden later is in mijn ogen het beeld nog somberder en is er geen enkel Arabisch land waar de democratiseringen eenduidig de goede kant opgaan. De jongeren die de opstand begonnen hebben niets in handen.

Waarschijnlijk maken over vijf jaar de generaals nog steeds de macht uit. Kosmetisch zijn hier en daar wat topfiguren geslachtofferd, maar de oude machtsstructuren zijn in stand gebleven. Zelfs in Tunesië waar het begon en het goed leek te gaan slaat de oude macht weer hard toe. Deze week werd tijdens een protest een 14-jarige jongetje doodgeschoten door veiligheidstroepen. Door een verdwaalde kogel. Wat een toeval.

Libië en Syrië zijn intern verdeeld. Het is niet zo dat de opstandelingen, rebellen of vrijheidsvechters zoals ze zichzelf noemen de geschiedenis aan hun kant hebben. Maar door de propaganda van het Westen en het inspelen op verandering wordt dat beeld ons door de strot geduwd. Syrië als verbindingsstuk tussen Hezbollah en Iran is in alle opzichten het belangrijkste land. Zo ziet de VS het. Een meerderheid van de Syriërs is om uiteenlopende redenen voor het zittende bewind van president Bashar al-Assad.

Kwade krachten in de regio zijn de VS en de Moslimbroeders. Door hun bestaan alleen al zetten ze de democratisering onder druk. Laatstgenoemden zijn voor de vestiging van een islamitische, gesloten staat. Het is logisch dat de shiitische Alawieten in Syrië die de machtsposities bekleden en zich beter vermengen met christenen niets moeten hebben van de soennitische Moslimbroeders die het vuurtje van de opstand brandend houden. De gevestigde macht vecht voor leven en welzijn.

De VS heeft dit voorjaar in de regio aan invloed verloren. Maar zoals altijd in het Midden-Oosten schieten complottheorieën als paddestoelen uit de grond. Het idee dat de Amerikanen mede uit bezuinigingen meer accent leggen op soft power en daartoe een situatie hebben gecreëerd waarin ze de miltaire steun kunnen opzeggen klinkt plausibel en onlogisch tegelijk. Een supermacht houdt namelijk niet van onzekerheden en tijdelijk machtsverlies.

Foto: Ondertitel Steun ons, profeet van God in de Syrische documentaire Al hayatt al yawmiyah fi quariah suriyah (Everyday Life in a Syrian Village) van Omar Amiralay (1976)

5 gedachten over “Arabische Lente is voorbij

 1. In landen waar stammencultuur of de cultuur van oorlogsheren nog heerst en waar de islam aanwezig is, is geen plaats voor democratie of centraal geleide staat.
  Het op zijn best te verwachte verbetering: een goedwillende dictator.
  Nou USA met NL hulp zich ‘niet bemoeit” met burgeroorlog, zal Khadaffi wel verjaagd worden, en komt er een andere clown.
  Maar Khadaffi was wel de enige heerser die de orthodoxe islam afstopte!
  Dus het kan alleen maar beroerder worden.

  Wat je stelt in je blog heb ik al gezegd toen het pas in Tunesie begon.
  Er kan geen democratie komen; maar dat is op zich zelf geen ramp

  ook wij zouden het aanzienelijk beter doen met een sterke man, dan met de rotzooi die nu Den Haag bestiert.

  Like

 2. @PHM
  Gisteren had ik een interessante discussie met een Syrische vrouw die in Nederland woont. Ze was ooit islamitisch opgevoed, maar heeft er afstand van genomen. Ik zei dat ik niks tegen moslims had, maar niets in de islam zie. Zij was het niet met me eens. Want ze stelde dat ze niks tegen de islam had, maar niets in moslims ziet. Zij was de ervaringsdeskundige.

  Uiteindelijk werden we het eens. Religie zet de mensen tegen elkaar op en verbindt niet, maar verdeelt. Dat zag ze nu ook in haar eigen land Syrië gebeuren. Daarom is het haar een gruwel dat de strijd om de hoogste moskee en de meest gesluierde vrouw nu naar Nederland zou worden geimporteerd. Dat was ik weer met haar oneens. Want dat zie ik als achterhoedegevechten van een in zichzelf verstrikt geraakte cultuur. Alleen openheid kan winnen. En dat kan de in zichzelf gesloten zijnde islam nooit bieden. Zeker niet in het Westen. In die zin is de islam dus haar eigen doodlopende weg.

  De vrijheid van godsdienst in Nederland dan? Dat onderwerp lieten we maar liggen. Want in haar regio bestaat dat idee helemaal niet in de gedachten van de meerderheid van de bevolking. Het is tragisch dat een min of meer seculiere dictatuur daar nog de grootste garantie op godsdienstvrijheid biedt. Het is meten met twee maten om een recht hier te claimen dat door dezelfden elders aan anderen onthouden wordt. Jammer dat dat perspectief van ongelijkheid in de Nederlandse politiek geen rol speelt. Want Nederland is geen eiland.

  Een sterke leider voor Nederland? Op de kermis in de bokstent zeker. Ik zie in Nederland op dit moment geen enkele sterke politieke leider. De besten zijn hooguit handig en vlot. Zo’n sportmodel met een motor met weinig inhoud oogt aan de buitenkant aardig, maar brengt ons land weinig verder.

  Like

 3. Vergeet ook de bijzonder perverse en duistere rol van Nicolas Sarkozy, David Cameron en de Navo niet.

  Like

 4. Inderdaad.Sterke mannen? heb ik in geen jaren in de NL politiek gezien.
  In het verleden wel–tientje van liefting, wiebeltax, colijn, Drees.
  Was het niet altijd met hun standpunten eens; maar zij waren uniek.

  Like

 5. Pingback: Mediawerkgroep Syrië claimt onafhankelijkheid « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.