GCHQ en NSA bespioneren bijna iedereen. Dus Nederland ook

Map_TAT-14

The New York Times, The Guardian en Der Spiegel bundelden om logistieke, publicitaire en politieke redenen hun krachten in een op de Snowden-documenten gebaseerd artikel over afluisteren door de Amerikaanse en Britse geheime dienst van bevriende landen, ngo’s en bedrijven. Met name The Guardian staat onder zware druk van de Britse regering die de persvrijheid aan banden wil leggen. De media geven er hun eigen accent aan. Uit de documenten blijkt dat in 2009 de toenmalige Israëlische premier Ehud Olmert en de minister van Defensie Ehud Barak, in 2010 een vice-president van de Europese Commissie Joaquín Almunia (mededinging) en het telefoonnetwerk van de Duitse regering in Berlijn en van Duitse ambassades elders werden afgetapt.

Voor Nederland is interessant wat Der Spiegel schrijft over de onderzeese ‘telefoonkabel’ TAT-14 waarover ook internetverkeer gaat. De kabel van ruim 15.000 kilometer loopt vanaf de oostkust van de VS via het Britse Widemouth Bay naar Frankrijk, Nederland (Katwijk), Duitsland en Denemarken. In het Engelse Cornwall is vlakbij de plek waar de kabel aan land komt het afluisterstation in Bude dat door Britten gerund en door de VS ondersteund wordt. Uit documenten blijkt dat vanaf Bude en via TAT-14 in 2009 telefoonnummers in het regeringscentrum te Berlijn (‘49-30-180 German Government Network‘) afgetapt werden. Er is geen reden om te veronderstellen dat dit gestopt is. Omdat TAT-14 van Bude naar Katwijk loopt is het aannemelijk om te veronderstellen dat ook het Nederlandse regeringscentrum in Den Haag door de Britse GCHQ afgetapt wordt. Zonder kennis van de Nederlandse regering. De nieuwsmedia publiceren de onderliggende documenten niet.

Foto: Ligging van TAT-14 Kabelsysteem.

8 gedachten over “GCHQ en NSA bespioneren bijna iedereen. Dus Nederland ook

  1. @King Billy
    Ik heem aan dat je opmerkingen ironisch bedoeld zijn. Uit de reacties blijkt dat de diepte, de schaal en de vasthoudendheid van de spionage door de Britten van met name de bondgenoten binnen de EU bij de bespioneerden helemaal niet bekend was.

    Natuurlijk hebben landen en bedrijven iets te verbergen voor andere landen en bedrijven. De rot zit bij de NSA en GCHQ tot in de kern omdat ze economische spionage ten dienste van hun eigen bedrijfsleven vermengen met hun rol als overheidsdienst. Dat is ontoelaatbaar en in strijd met het streven om een gemeenschappelijke vijand te bestrijden. Dat wordt secundair. Hoe krom is dat?

    Wat steeds duidelijker wordt is dat er veel te weinig terroristen zijn die het rechtvaardigen om al die miljardenprogramma’s van NSA, GCHQ, maar ook van de geheime diensten van de Europese bondgenoten in de lucht te houden. In hemelsnaam, waarom stoppen Obama en Cameron die tientallen miljarden per jaar niet in zorg, onderwijs, wegen, bruggen of sociale voorzieningen. Dat is de afweging.

    Niet de larmoyante opmerking van directeuren van de inlichtingendienst dat terugkerende Jihadstrijders uit Syrië de rechtvaardiging zijn. Wat een baarlijke onzin, angst creëren voor dat soort losers. Straks zijn het nog de smurfen die de miljardenuitgaven in de veiligheidsindustrie moeten rechtvaardigen.

    Like

  2. Ja, ‘ironisch’… Vanuit de perceptie wie en wát, door het nagenoeg onaantastbare Duitse begrip van “Staatsgewalt” als vriend, vijand en bedreiging wordt beschouwd. En niet alleen het hemd nader is dan de rok, maar ook niet en plein publique afgelegd mag worden. Da’s ook een bedreiging. Qed Assange, Snowden.

    Like

  3. @King Billy
    Natuurlijk werken de veiligheidsdiensten van Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, België en Nederland nauw samen met de NSA. Of met de Britse GCHQ. Da’s geen nieuws, want bekend is dat de landen gemeenschappelijke belangen hebben. En nastreven. Maar tegelijkertijd bespioneren ze elkaar -hun burgers, politici of bedrijven- zonder dat van elkaar te weten. Zelfs voorbij de marge van wat verwacht en geweten kan worden. Wat Donald Rumsfeld de ‘unknown unknowns‘ noemt.
    http://en.wikipedia.org/wiki/There_are_known_knowns

    Samengevat:
    Known knowns (things we know that we know): officiële verklaringen van politieke leiders over spionage voor de burgers in termen als ‘nationale veiligheid’, ‘terrorisme’ en ‘bescherming’.
    Known unknowns (things that we now know we don’t know): ‘officiële’ samenwerking op het gebied van spionage tussen bondgenoten; landen weten wat ze niet weten (bijvoorbeeld de precieze bron van informatie die een dienst krijgt of het aftappen door de GCHQ van het TAT-14 systeem en het Haagse regeringscentrum).
    Unknown unknowns (things we do not know we don’t know): ‘niet-officiële’ spionage door bondgenoten van elkaar vanuit het perspectief van de kleinere landen die niet weten iets niet te weten.

    In dat laatste geval wordt het interessant. Want op het onbekende onbekende kunnen (kleinere) landen niet anticiperen. De politieke leiding van deze landen moet de afweging maken tussen het voordeel in informatiepositie dat de samenwerking met NSA en GCHQ oplevert door de ‘officiële’ spionage en het risico van de ‘niet-officiële’ spionage met onbekende gevolgen en diepte in het leegzuigen van de eigen informatiepositie. Tot nu toe spelen de leiders verontwaardiging, maar aanvaarden ze tandenknarsend de ‘niet-officiële’ spionage van NSA of GCHQ zonder de diepte ervan goed te kunnen inschatten.

    Like

  4. Telecombedrijf Orange begint een procedure tegen de NSA wegens het aftappen van het onderzeese kabelsysteem Sea-Me-We 4. Waar blijft de KPN om een rechtszaak tegen de GCHQ of de NSA aan te spannen vanwege het aftappen van TAT-14?
    http://news.yahoo.com/nsa-39-spying-europe-asia-undersea-telecom-cables-170635669.html
    http://www.lesechos.fr/entreprises-secteurs/tech-medias/actu/0203214421104-nsa-orange-pourrait-se-porter-partie-civile-apres-le-piratage-d-un-cable-sous-marin-639928.php

    Like

  5. Pingback: Snowden laakt volgzame houding AIVD en MIVD ‘op werkniveau’ | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.