Met Dirk Poot als lijsttrekker begint campagne Piratenpartij

Volgens verwachting is voorzitter Dirk Poot de lijsttrekker van de Piratenpartij geworden. Dat maakte de partij vandaag in een persconferentie bekend. De leden konden op 10 juni hun stem uitbrengen op een Algemene Ledenvergadering. De laatste maanden meldt Poot in de publiciteit dat de Piraten 2 of 3 zetels kunnen halen. Zoals op een VPRO-site: De vorige keer moest alles hals over de kop; nu staat er een organisatie. Daarnaast hebben we naam gemaakt als een club die opkomt voor burgerrechten en in opstand komt tegen private lobbyclubs als Brein. We worden tegenwoordig serieus genomen: mensen krijgen door dat we zijn geen pubers zijn, die alleen maar gratis willen downloaden. Daarvoor worden we nu beloond in het publieke debat.

Maar het is de vraag hoe groot die beloning wordt en hoe krachtig en doelgericht de organisatie kan zijn. Mede doordat de verkiezingen onverwachts kwamen lijkt de organisatie de zwakke plek van de Piratenpartij. In de afweging tussen centrale sturing en basisdemocratie lijkt het eerste ten koste van het laatste te gaan. Het overzicht dat de partij van de eigen structuur op de piratenpartij wiki heeft geplaatst oogt ingewikkeld, kent overlappingen en bevat veel vraagtekens. Nog niet bekend is wie er na Poot op de tweede plek komt.

Toch is de Piratenpartij een goede toevoeging met programmapunten die geen enkele andere partij agendeert. De Piratenpartij kan straks dezelfde rol spelen die de Partij voor de Dieren de afgelopen jaren had. En wordt haar belangrijkste rol om onderwerpen hoog op de agenda te zetten en andere partijen scherp te houden. Waarbij naar verwachting de partij bondgenoten kan vinden bij GroenLinks en D66. Maar in de verkiezingen zijn dat tevens de concurrenten omdat ze ook onder studenten, de nieuwe vrijgestelden en de creatieve klasse werven. In ieder geval ligt de Piratenpartij met de realistische Dirk Poot op schema. Nu dat beetje extra nog.

Foto: Dirk Poot, de lijsttrekker van de Piratenpartij voor de verkiezingen van de Tweede Kamer op 12 september 2012

11 gedachten over “Met Dirk Poot als lijsttrekker begint campagne Piratenpartij

  1. Dirk Poot leest ongetwijfeld mee:
    Een fraai overzicht van de stemverhoudingen, met onderaan een overzicht van de de uitkomsten door belangrijkste opiniepeilers in Duitsland.
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/wahl-umfragen-sonntagsfrage-fuer-bundestagswahl-und-landtagswahlen-a-623633.html

    In het land waar alles vijftig jaar later gebeurd volgens Heine, heeft de Piratenpartij nog veel te winnen.
    Met een ‘Flessenpost’ als nieuwsbrief, Dirk?

    Like

  2. @King Billy
    Dank voor de interessante verwijzing.

    Een aspect heb ik bewust onderbelicht gelaten in bovenstaande tekst. Juist omdat het stigmatiserend kan werken, en dat wil ik niet. Maar de Nederlandse Piratenpartij is in tegenstelling tot de Duitse piraten een organisatie met uitsluitend vrijwilligers. De Duitsers kregen geld van de overheid om hun organisatie op te bouwen. Voorzover ik weet kent Nederland niet zo’n constructie die nieuwe politieke partijen helpt. Wat de geslotenheid van de Nederlandse politiek typeert. Misschien kunnen piraten er hier een toelichting op geven.

    Daarom wil ik in mijn reactie welwillend positief zijn en rekening houden met de problemen die een nieuwe politieke partij als vrijwilligersorganisatie kent. Vergeet niet, dat de Partij voor de Dieren gelieerd was (is?) aan de SP was en daar steun kreeg, via Niko Koffeman en zijn sponsoractiviteiten. Dus een overeenkomst gaat niet op. En Rita Verdonk (TON) en de LPF kregen steun uit de vastgoedsector. Maar bij wie kunnen de Nederlandse piraten aankloppen?

    Doet ‘Flessenpost’ niet te veel aan drank denken? Hoewel echte piraten natuurlijk rum drinken. Scheepsladingen vol. Trouwens, uiteraard is de impact van de steunkleur oranje in Nederland anders dan in Duitsland. Maar of dat sombere paars het nou is?

    Like

  3. Re de drankflessen. De Piratenpartij organiseert toch bijeenkomsten in café’s? En Nederland is een waterland. Een digitale ‘Flessenpost’. Verfrissend, maar de verborgen humor zal in ’t domineesland Nederland niet zo snel worden opgepikt.
    Inderdaad rust de organisatie op de schouders van vrijwilligers, maar is ’t niet zo dat, zodra een partij zich inschrijft voor landelijke verkiezingen, de overheid daarvoor subsidie verstrekt? ’t Fijne weet ik er niet van.

    Overigens las ik een kort bericht in VK.nl dat Dirk Poot tot voorzitter is gekozen. Ik heb de indruk dat de redactie van de Volkskrant onder leiding van Remarque, de Piraten zoveel mogelijk doodzwijgt. Zoals de Nederlandse dagbladmedia het ESM verdrag lange tijd negeerde.

    Like

  4. @King Billy
    Ik lees de Volkskrant niet, dus volg niet zo wat die krant doet. Ik weet evenmin of de Piraten doodgezwegen worden. Hun campagne komt net van start. Als ze vanaf nu uit het nieuws geweerd worden, dan heb je gelijk. Of ze brengen hun verhaal te mager. Maar dat lijkt me bij de dynamische piraten uitgesloten.

    In de WET SUBSIDIËRING POLITIEKE PARTIJEN kan ik geen verwijzing vinden naar een toetredende partij die nog in opbouw is, nog niet aan de voorwaarden kan voldoen, maar toch al subsidie ontvangt:
    http://www.st-ab.nl/wetten/0813_Wet_subsidiering_politieke_partijen.htm

    Like

  5. De rest van de kandidatenlijst is nog niet bekend, dus het is niet een kwestie van “lukt niet om te publiceren”. Het is een bewuste keuze. Verder klein taaldingetje, het is “de piratenpartij wiki” en niet “wikipedia”

    Like

  6. @dvdeijk
    Opvallend dat de rest van de lijst nog niet bekend is. De piraten doen het duidelijk anders. Kent dat een speciale reden? Bedankt voor je correcties, ik zal het aanpassen.

    Like

  7. Duitsland heeft een kiesdrempel van 5%, dan kun je als nieuwe partij wel een zetje gebruiken. Ik zie de ontwikkelingen met belangstelling tegemoet.

    Like

  8. @George Knight,

    Even snel antwoord op je vraag van subsidie voor politieke partij in Nederland. Bij ons is het zo geregeld dat politieke partijen subsidie krijgen van 1000 leden én 1 zetel. Hoe het verder zit met de bedragen weet ik niet.

    Een vlugge ctrl+f op artikel in jou link levert dit op:
    “2.Indien een verkiezing er toe leidt dat in de Staten-Generaal aan de lijst van een politieke partij op grond van de Kieswet zetels worden toegewezen aan de lijst waarvan bij de voorgaande verkiezingen geen zetels waren toegewezen, komt deze partij voor subsidie in aanmerking met ingang van de eerste dag van de kalendermaand volgend op die waarin de verkiezing plaatsvond. Voor de politieke partij geldt deze dag als de eerste peildatum en de aanvraag van de subsidie, bedoeld in artikel 8, wordt zo spoedig mogelijk en uiterlijk binnen 3 maanden na deze datum ingediend.”

    Er staat vast meer in te vinden. Anders staat er ook nog ontzettend veel informatie bij de kiesraad, die trouwens verplicht zijn om mensen te helpen/ondersteunen bij het vinden van de juiste informatie. Dus wil je iets echt weten en kun je het niet goed vinden; bel ze gewoon eens op. Verrassend hoe bereid ze zijn om jou de juiste informatie te geven.

    Like

  9. @Elonoir
    De voorwaarden over de subsidie aan politieke partijen waarnaar je verwijst volgt uit de wet subsidiering politieke partijen waarnaar ik hierboven al verwees. Ze gaan over gevestigde partijen, en niet over nieuwkomers.

    De Kiesraad heeft een informatiepunt dat geen antwoorden geeft over campagnes en financiering. Zo bleek me in een gesprek. Het gaat over de uitvoering van en informatie over de Kieswet. Bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken gaat de afdeling ‘Bestuur, Democratie en Financien‘ over de financiering aan politieke partijen.

    Een beleidsmedewerker laat me weten dat Nederland geen startsubsidie kent voor toetredende partijen. Hij geeft tevens te kennen dat hierover in het recente verleden geen voorstellen zijn ontwikkeld. Zodat ook de Piratenpartij aangewezen is op de voorwaarden van de Wet Subsidiering Politieke Partijen die voor alle partijen gelden.

    Like

  10. Pingback: Met Dirk Poot tegen de controlestaat. Iedereen in het vizier | George Knight

  11. Pingback: Schouw en Poot tegen Opstelten en de controlestaat: drones | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.