Schouw en Poot tegen Opstelten en de controlestaat: drones

sch

D66-Kamerlid Gerard Schouw heeft kritiek op minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Naar het idee van D66 draaft Opstelten door met z’n plannen om de inzet van drones door gemeenten grootschalig toe te staan. Het werpt een sleepnet over Nederland dat onschuldige burgers meeneemt. Da’s geen gerichte opsporing.

In het vertrouwen op technische middelen dreigt het risico waaraan ook de spionage door de Amerikaanse staatsveiligheidsdienst NSA aan ten onder lijkt te zijn gegaan. De vele hooibergen worden zo talrijk dat er alleen door vergroten van de budgetten en het oprekken van de bevoegdheden nog naalden in te vinden zijn. Grootschalige inzet van technische middelen neemt het over van gericht recherchewerk. Signalering wordt een doel op zichzelf, gaat vooraf aan opsporing en blijft hangen zonder bewezen resultaten. Of toetsing achteraf.

De laatste lijsttrekker van de Piratenpartij Dirk Poot en oud-VVD’er maakt zich in een column eveneens grote zorgen over het beleid van minister Ivo Opstelten: ‘Intussen komt de totale controlestaat steeds een stukje dichterbij. De overheid weet letterlijk alles van je, tot aan de aanleg van je nieuwe bollenperkje door de informeel betaalde tuinman aan toe.’ (..) ‘Het is onbestaanbaar dat de zich liberaal noemende VVD achter dit USSR-beleid kan blijven staan. Waar liberalen 100 jaar geleden nog bezworen dat de overheid niks te zoeken had achter de voordeur, maakt deze generatie VVD’ers het straks mogelijk om via een helikopter met nachtzicht het hele overheidsapparaat mee te laten kijken in je slaapkamer.‘ (..) ‘Hoe lang blijven we slapen voor we hier eens massaal de straat opgaan om tegen de oprukkende spionagestaat te protesteren?

Poot slaat de spijker op de kop. Hoe kan de huidige VVD die zegt voor de vrijheid van de burger en voor een terugtredende overheid te zijn een actief beleid ontwikkelen dat het tegenovergestelde bewerkstelligt? Namelijk de inperking van de burgerrechten en een staat die steeds meer bevoegdheden krijgt om die burger op de korrel te nemen. De staat wordt los van de burgers een machtsapparaat op zichzelf. Waarom is er binnen de VVD geen oppositie tegen beleid dat haaks staat op de beginselen van het klassieke liberalisme?

In de VS bestaat een sterke libertarische stroming die gaat voor een terugtredende overheid en de vrijheid van de burger. Paradoxaal genoeg streven libertariërs hetzelfde na als niet-partijgebonden progressieven. Wanneer ontstaat vanaf de flanken in Nederland zo’n monsterverbond tegen het veiligheidsbeleid zoals minister Opstelten dat verwoordt? Piraten, Occupisten, anarchisten, links-liberalen, ongebonden progressieven, ouderwetse conservatieven en libertariërs hebben een gemeenschappelijk doel. Namelijk het verhinderen van de opbouw van de controlestaat zoals minister Ivo Opstelten dat probeert te realiseren.

Foto: Schermafbeelding van ‘Opstelten draaft door met bespieden onschuldige Nederlanders‘ door Gerard Schouw (D66). 21 augustus 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.