Adèle van der Plas spreekt over Baybaşin en Demmink

WeAreChangeRotterdam interviewt advocate Adèle van der Plas over de zaak van haar cliënt Hüseyin Baybaşin en de kwestie Joris Demmink. Van der Plas licht toe wat volgens haar het verband is tussen Baybaşin en Demmink. Laatstgenoemde was 10 jaar lang de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie, dat in 2010 werd omgevormd tot het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een bericht in NRC spreekt van een angstcultuur op dat ministerie dat haaks stond op de openheid. Met klassenjustitie en wraakacties jegens klokkenluiders. Dat kan verklaren waarom de al sinds de jaren ’90 circulerende geruchten over het handelen van Demmink nooit grondig onderzocht werden of prominent in de publiciteit kwamen, en in de doofpot belandden.

Van der Plas ziet een rol voor de politiek om de kwestie Demmink tot op de bodem uit te zoeken omdat uit haar informatie die ze van Turkse autoriteiten heeft gekregen, blijkt dat Demmink chantabel was. Dat ziet ze als een ernstige inbreuk op de rechtsstaat. Vooral de kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Louis Bontes (GrBvK) hebben zich de afgelopen jaren in het dossier Demmink verdiept en zich verdienstelijk gemaakt. 

3 gedachten over “Adèle van der Plas spreekt over Baybaşin en Demmink

  1. Adele van der Plas sneed in dit verband ook de “aanpalende zaak” Demmink aan en het strafrechtelijk onderzoek waartoe in 2014 opdracht is gegeven. Van der Plas wees erop dat de rechter-commissaris daarin, Yolande Wijnnobel, al vier keer in Turkije is geweest “om de toegang tot Turkije af te smeken voor het horen van de getuigen. Tot in ieder geval november jl. zonder resultaat. Ze heeft verzocht om de stukken uit het Turkse strafdossier in de zaak Demmink. Ook die zijn haar tot op heden geweigerd. Op 18 november jl. als ik het wel heb, is minister Van der Steur naar Turkije afgereisd voor overleg over deze kwestie met zijn collega aldaar. Vlak daarvoor vond een cel-doorzoeking bij cliënt plaats waar belangrijke, zeer vertrouwelijke stukken uit cliënts herzieningsdossier werden ontvreemd.” En ook wilde Turkije opeens toegezegde documenten over Baybasin niet meer vrijgeven. Als verklaring gaf een rechter van het Turkse ministerie van Justitie: “Met de zaak Baybasin houdt de minister zich persoonlijk bezig. U zult ook weten dat de beslissingen in politieke zaken altijd op deze manier worden genomen.”
    http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/zaken-baybasin-en-demmink-zijn-turks-staatgeheim

    Like

  2. Pingback: Psychiatrie: na 10 jaar nog steeds stil - Zielenknijper.nl

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.