Oekraïense corruptie moet benoemd worden bij campagne voor referendum

From left, then-Economy Minister Petro Poroshenko stands with officials including then-Prseident Victor Yanukovych (second from right) in Luhansk on Oct. 16, 2012. (UNIAN)

From left, then-Economy Minister Petro Poroshenko stands with officials including then-Prseident Victor Yanukovych (second from right) in Luhansk on Oct. 16, 2012. (UNIAN)

Corruptie in Oekraïne speelt een hoofdrol in de campagnes voor het referendum. Het JA- en het NEE-kamp zien er een reden in om respectievelijk voor of tegen de associatie-overeenkomst van de EU met Oekraïne te stemmen. Allebei goed verdedigbare standpunten. De voorstanders zeggen dat de associatie met de EU de hervormers in Oekraïne de stok achter de deur geeft om te hervormen en dat dat het verschil maakt omdat het land dat niet zelf kan. De tegenstanders zeggen dat associatie de corruptie in de EU importeert en de EU aantast. Corruptie is een bedreiging voor economische groei en sociaal-maatschappelijke cohesie.

Corruptie is het grootste probleem van Oekraïne. Nog meer dan oorlog. Op de jaarlijkse index over 2015 van Transparency International staat het land op een gedeeld 130ste plaats (van de 168 landen) en scoort het het slechtst van alle Europese landen. Een minieme verbetering in vergelijking met 2014 (142 van de 175). De vertegenwoordiger van Transparency International in Oekraïne Andriy Marusov spreekt in een interview voor Ukraine Today zijn teleurstelling uit over de trage hervormingen en de slechte vooruitzichten op verbetering.

Op 3 februari kondigde de Litouws-Oekraïense minister van Economische Zaken Aivaras Abromavicius zijn ontslag aan en beschuldigde president Petro Porosjenko ervan de corruptie niet aan te pakken en de corrupte partijgenoot Ihor Kononenko de hand boven het hoofd te houden. Kyiv Post bericht. De ontslagbrief sloeg in als een bom en werd gezien als een slag voor de hervormingen. Het bracht 10 Westerse ambassadeurs tot het schrijven van een brief waarin ze het ontslag betreurden en hamerden op de noodzaak van hervormingen. In een redactioneel stelt hoofdredacteur Brian Bonner van Kyiv Post president Porosjenko gelijk met de in 2014 afgetreden president Viktor Janoekovitsj. De huidige president zou de oligarchen gaan bestrijden, maar heeft dit nagelaten. Porosjenko is volgens Bonner geen deel van de oplossing, maar van het probleem. Tenzij hij zijn beleid snel omgooit en de corruptie frontaal aanpakt. Anders komt de afrekening bij de verkiezingen.

Lachende derde is de Russische Federatie. Het heeft de geheime oorlog (2014-2016) die het ontkent te voeren tegen Oekraïne ondanks groot materieel overwicht niet kunnen winnen. Dat was te danken aan Oekraïense vrijwilligersbataljons die standhielden en niet aan het leger dat slecht presteerde. Dat laatste kwam deels door corruptie zoals verkoop van materiaal, jarenlange verwaarlozing, een ouderwetse commandostructuur die op Sovjet-leest geschoeid was en Russische mollen die op allerlei sleutelposten in de Oekraïense krijgsmacht exact wisten wat er in het Oekraïense leger gebeurde. Met funeste gevolgen en vele Oekraïense doden. Vanaf het begin was duidelijk dat het Kremlin in de politieke, militaire en economische elite van Oekraïne vertegenwoordigd was en die posities als een geheime verdedigingslinie had opgebouwd.

Het bovenstaande komt samen in een blogposting van Paul Goble die de Kievse journalist Sergey Kulida citeert die stelt dat ‘FSB mollen of hun agenten tot op de dag van vandaag doordringen in vele Oekraïense staatsstructuren’. De FSB is de Russische geheime dienst. Volgens Kulida is wat er op dit moment in de regering, het parlement of de krijgsmacht plaatsvindt niet te begrijpen zonder die Russische inmenging tot op het hoogste niveau erin te betrekken. Die Russische invloed is een middel dat het Kremlin de mogelijkheid tot continue ondermijning geeft van Oekraïense staatsstructuren. De enige redding voor Oekraïne is om dit niet omfloerst te benoemen en vervolgens rigoureus aan te pakken. Met behulp van partners. Zuivering (lustration) is een voorwaarde voor Oekraïne om het verleden achter zich te laten, zich definitief te bevrijden van haar rol als vazalstaat van Rusland en eindelijk de corruptie serieus te bestrijden en de maatschappij te hervormen.

Evenals in Oekraïne kan bij de campagne voor het referendum dat aspect van Oekraïense corruptie en trage voortgang van de hervormingen uitsluitend begrepen, verklaard en met overtuiging uitgelegd worden door die Russische invloed tot op het hoogste niveau uitdrukkelijk te benoemen. Zelfverrijking door corruptie is geen doel, maar een politiek middel van een buitenlandse staat dat dient om de Oekraïense staatsstructuren en economie te verzwakken. De campagne voor het referendum wint aan overtuigingskracht als dit aspect van corruptie onderwerp van gesprek wordt. Het ongewenst importeren van die Oekraïense corruptie Russische stijl is zeker een risico voor de EU zoals de tegenstanders zeggen, maar tevens een kans om het Kremlin terug te dringen tot op eigen grondgebied en Oekraïne te helpen haar eigen geschiedenis opnieuw zelf te beginnen.

Foto: Uit artikelBrian Bonner: Poroshenko becoming another Yanukovych’, 4 februari 2016. 

Advertentie

5 gedachten over “Oekraïense corruptie moet benoemd worden bij campagne voor referendum

 1. Zelf vind ik het een referendum dat niet plaats moet vinden, omdat het wederom gebruikt gaat worden om de afkeer tegen de doordenderende EU te onderstrepen. De vorige volksraadpleging was dat ook en met die kritiek is niets gedaan. Daarmee heeft Wilders uiteindelijk ook meer stemmen gekregen. Nu gaat dat weer gebeuren. Dwz er komt een duidelijke Nee en de Nederlandse regering legt dit naast zich neer en de een groot deel van de kiezers voelt zich wederom in hun hemd gezet.

  Los daarvan zijn de Ukraine, Rusland en de meeste andere voormalige Sovjet-staten behoorlijk corrupt. Dat zit zo diep dat het bijna niet uit te roeien is. Van buiten gaat dat zeker niet lukken. Daarbij blijft de ligging van de Ukraine belabberd en zullen ze hooguit zaken kunnen doen met Turkije en Rusland. Die zullen ze dus de vriend moeten houden. Als de EU het gat wil opvullen dat ontstaat als de Russsche Federatie niet meer als goede buur wordt beschouwd, dan gaat dat miljarden kosten en die bodemloze put krijgt de EU echt niet vol.

  Like

 2. Los daarvan zijn de Ukraine, Rusland en de meeste andere voormalige Sovjet-staten behoorlijk corrupt.
  ==============================
  Ik denk bij zoiets altijd aan de balk en de splinter.

  Roberto

  Like

 3. @Ximaar
  De laatste peilingen duiden niet op een duidelijk NEE, in elk geval niet als je 55% voor en 45% tegen als een groot verschil ziet. En omdat de NEE-campagne door de actie van Geen Peil vanaf augustus 2015 tot januari 2016 het rijk alleen had omdat er nog geen JA-campagne was kan men aannemen dat nu de JA-campagne is begonnen het verschil minder groot zal zijn dan het tot nu toe leek. Kortom, het is nog maar de vraag of het NEE-kamp wint. En al helemaal of het met groot verschil wint.

  Mee eens dat de corruptie in de Russische Federatie, Oekraïne en landen als Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië of Kazachstan groot is. Maar de EU doet al jaren zaken met het corrupte Rusland door de aankoop van olie en gas, dus er lijkt geen principieel bezwaar om eveneens zaken te doen met het ongeveer even corrupte Oekraïne. Het is van tweeën een: Of de contacten stoppen met alle corrupte landen (zeg: boven het niveau van plek 112 -Honduras, Malawi, Mauretanië, Mozambique en Vietnam- op de TI-index) of niet stoppen met de contacten met corrupte landen. Selectief daarin is geen kwestie van handelsbetrekkingen of mensenrechten, maar van politieke keuzes.

  De Russische Federatie wordt al sinds de annexatie van de Krim in maart 2014 door de meerderheid van de Oekraïeners als een slechte, onbetrouwbare buur beschouwd. De betrekkingen tussen de twee landen zijn door de politiek van het Kremlin verziekt en vermoedelijk voor jaren onherstelbaar beschadigd. Dus feitelijk is er al een gat.

  De associatie-overeenkomst bestaat er niet uit om geld in Oekraïne te pompen. En als het dat zou zijn zou dat hoogst onverstandig zijn omdat dat geld dan rechtstreeks verdwijnt in de zakken van corrupte politici en oligarchen. De steun aan Oekraïne die de EU via haar Oekraïne-missie kan bieden zal vooral bestaan aan het versterken van de staatsstructuren. Dan kun je denken aan aspecten als het moderniseren van de rechtspraak, het optuigen van een anti-corruptie bureau (NABU), versterking van de politie en het openbaar bestuur. Daarmee zal geld gemoeid zijn, maar dat is geoormerkt en wordt gecontroleerd uitgegeven door de EU-missie in Oekraïne.

  @Roberto
  Kijk, als Ximaar geen vergelijking mag maken die gebaseerd is op harde feiten zonder verweten te worden het verkeerd te zien dan stopt de basis voor elk debat. Oekraïne, Rusland en de meeste andere voormalige Sovjet-staten zijn nu eenmaal behoorlijk corrupt. Dat is een combinatie van de erfenis van mentaliteit van de Sovjet-Unie en de belangrijk Russische energiesector. Een sector waarvan de 17 belangrijkste leveranciers corrupt zijn, en het niet zo nauw nemen met de democratie, met pas Noorwegen op plek 18.
  http://bruegel.org/2015/11/the-impact-of-the-oil-price-shock-on-net-oil-exporters/

  Like

 4. Het zou mooi zijn als de peilingen representatief zijn. Ik heb de indruk dat dat pas het geval is nadat kiezers een uitnodiging hebben gekregen. Pas dan begint de grootste groep er over na te denken. Nu houdt zich maar een kleine groep zich hiermee bezig. Ik verwacht overigens ook dat de opkomst niet de 30% gaat halen. In dit geval zou ik dat als positief beschouwen.

  Mijn idee is dat we de Ukraine op dezelfde manier moeten behandelen als de Russische Federatie. De vraag is meer hoe zij dit zullen zien. Dwz de Russische bewoners van de Ukraine en de Russische Federatie zullen zo’n verdrag als een nederlaag beschouwen en de Ukrainese bewoners zullen het als een overwinning zien. En natuurlijk zal het gebruikt worden binnen hun propaganda.

  Het grootste probleem is dat de EU Rusland nooit 100% kan boycotten aangezien landen als België enorm afhankelijk zijn van Russisich gas.

  Like

 5. @Ximaar
  Ik denk dat we op moeten passen hoe we een onderscheid maken tussen Oekraïense en Russische inwoners van Oekraïne. Feit dat een inwoner Russisch-talig of etnisch Russisch is wil nog geenszins zeggen dat die inwoners tegen de eenheidsstaat Oekraïne is of zich niet Oekraïens voelt. Laat staan een voorstander van het beleid van de Russische regering zou zijn. Andersom, kan een ‘volbloed’ Oekraïener tegen de eenheidsstaat Oekraïne zijn.

  Het is op dit moment onmogelijk voor de EU-lidstaten om de Russische Federatie op dezelfde manier te behandelen als Oekraïne, omdat die twee landen ook de EU volkomen verschillend tegemoet treden. De verschillen zijn alom bekend en hoef ik niet uit te leggen.

  Feit dat Rusland door de annexatie van de Krim en de deelname van de oorlog in Oost-Oekraïne de afgelopen twee jaar de internationale rechtsorde en de Europese veiligheid flink op de proef heeft gesteld en door militaire proefballonnetjes (militaire vliegtuigen in Europees luchtruim zonder transponder), de op Europa gericht propaganda en de steun aan vooral Europese rechts-extremistische partijen zich bezighoudt met interne zaken van Oekraïne en de EU waarmee het feitelijk niets te maken geeft maakt dat de EU-lidstaten en Rusland zich van elkaar vervreemden. En dat Oekraïne in het Westen bescherming zoekt tegen die agressie. Wat minder makkelijk gaat dan het lijkt omdat Europa verre van toeschietelijk is omdat het vooral met zichzelf bezig is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.