Onderzoek gevraagd naar doden op Euromaidan in Kiev

Het is begrijpelijk dat de nieuwe regering in Kiev met een interventie van Russische militairen op de Krim en oplopende spanningen wel wat anders aan het hoofd heeft dan een onderzoek in te stellen naar de omstreeks 104 doden die afgelopen maanden op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev vielen tijdens de protesten tegen het bewind van toenmalig president Janoekovitsj. Waaronder 16 leden van de veiligheidstroepen. Dit als gevolg van zijn late weigering om een associatieovereenkomst met de EU te tekenen. Onderzoeken geven een gemengd beeld voor de steun ervan in het land, maar de tendens is duidelijk een meerderheid die voor is.

Er is nader onderzoek nodig naar de omstandigheden waaronder de doden vielen om onduidelijkheid weg te nemen. En een nieuwe start te maken. Beschuldigingen klinken over en weer. Niet ondenkbaar is dat de doden door toedoen van beide kanten zijn gevallen. Dus gedeelde schuld. Aan de ene kant de Militia van Janoekovitsj die door minister van Binnenlandse Zaken Vitaliy Zakharchenko op 20 februari strijdbaar werd aangevoerd en aan de andere kant de rechts-nationalisten van de Rechtse Sektor en Svoboda van de oppositie. Mogelijk is de positie van de voorlopige regering intern nog te zwak om met zo’n onderzoek de rechterflank te trotseren.

Er is in de publiciteit ruis die tot complottheorieën leidt. Zoals het bericht over het gesprek van de Estse minister van Buitenlandse zaken Urmas Paet en EU-buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton dat zou wijzen naar moord door de oppositie. Paet zou beweerd hebben dat er een patroon herkenbaar was in de moorden. Maar arts Olga Bogomolets die veel slachtoffers van de scherpschutters behandelde en Paet informeerde ontkent tegen hem gezegd te hebben dat er eenduidigheid was in de moorden en de schutters.

Zelfs als minister Paet gelijk heeft weet hij nog niet met zekerheid van welke kant de kogel kwam. Dat kan hij zonder onderzoek ter plekke niet weten. Het kan van de oppositie, Janoekovitsj of Rusland zijn. Of zelfs een andere partij. In een persverklaring van het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken van 5 maart wordt ontkend dat minister Paet naar de oppositie als hoofdschuldige heeft verwezen in z’n gesprek met Ashton: ‘We reject the claim that Paet was giving an assessment of the opposition’s involvement in the violence.

3 gedachten over “Onderzoek gevraagd naar doden op Euromaidan in Kiev

 1. @George
  Fijn dat je je begrip voor de situatie nu inderdaad met inleving en respect begint, maar jammer dat je de benodigde feitelijkheden voor het begrip op de lange baan schuift. Echter de ernst van de vele doden op het Maidan heeft voor het snelle akkoord een dag later gezorgd. Het niet-uitvoeren van dat akkoord en de coup minder dan een dag later, en ten slotte weer een dag later de voorgenomen besluiten over het afschaffen van de tweetaligheid hebben de m.i. mogelijk Rusland voldoende Volkenrechtelijke legitimiteit gegeven om (zonder ook maar een kogel) De Krim ‘te hulp’ te schieten.
  Als de kogels niet van Janoekovitsj maar ‘uit het westen’ of ‘uit het oosten’ kwamen, is het niet een onnodig zware misdaad tegen eigen mensen maar een terroristische aanval in een andere land of zelfs een oorlogshandeling. Als het een door de huidige regering ingehuurde aanval is, is het een terroristische aanval tegen eigen mensen. Het niet-uitvoeren van het akkoord in combinatie met de coup en de maatregelen direct na de coup gaf Rusland m.i. al een discutabele reden om De Krim af te sluiten. Echter als de kogels vanuit ‘het westen’ kwamen en/of ingehuurd waren is dat m.i. Volkenrechtelijk voldoende reden om in te grijpen. Volkenrecht gaat namelijk niet alleen over staten maar ook over volken en verdragen. Omgekeerd als de kogels uit ‘het oosten’ kwamen, heeft Rusland geen enkele legitimiteit in deze. De kans op dat laatste lijkt echter klein, want er waren geen belangen mee gediend. Ook de afscheiding van De Krim levert Rusland een zeer ongewenst imago op, zelfs bij haar broedervolk in het oosten van de Oekraïne.

  Het gegeven dat je het ene begrijpelijk vindt maar het andere niet, is het meten met twee maten waar ik wel eens op doel. Maar ja dat laatste begint al met het woord “EuroMaidan”. Gebruik aub weer de gebruikelijke helft van de hele naam “Maidan” totdat duidelijk is of Europa vuile handen heeft gemaakt. Het tweede deel van de naam “Nezalezhnosti” mag je wat mij betreft weglaten, want echte onafhankelijkheid zal nog lang op zich laten wachten.

  Like

 2. @Milly, dat ben ik met je eens. De ‘andere partij’ zoals George dat eufemistisch stelt zou zo maar eens in de richting van de EU/VS kunnen wijzen, en dan niet in de vorm van een G.I. maar als opdrachtgever. Maar denk maar niet dat welk onderzoek dan ook door de regering ingesteld tot die finale conclusie zal komen.

  Like

 3. @Milly
  Wordt er van me verwacht dat ik elke keer weer elk detail toelicht? Waarom de suggestie dat ik voorheen geen inleving en respect toonde? Da’s geen inhoudelijke kritiek, maar zet twijfels bij mijn integriteit en motivatie. Moet ik dat serieus nemen? Bestrijdt m’n standpunten en niet een stropop die hier in elkaar wordt gezet.

  Ik vermoed evenmin dat de kogels door Rusland afgevuurd werden, maar als dat zo was is heeft Rusland uiteraard wel een belang. Veroorzaken van chaos en verwarring en het inpikken van Oekraïens grondgebied. Aan de inname van de Krim ligt een goed uitgewerkt draaiboek ten grondslag dat tot in de puntjes uitgewerkt was voordat de gebeurtenissen in Kiev tot een climax kwamen.

  Mede door wat de arts die de gewonden en doden zag verklaarde geloof ik niet dat het aannemelijk is dat de meerderheid ervan als gevolg van een masterplan van de een of andere partij is gevallen.

  Ik zie geen verband tussen het gebruik van het begrip ‘Euromaidan’ en de betrokkenheid van Rusland. In de titel gebruik ik zowel als fysieke plek waar de doden vielen als een pars pro toto voor een beweging van een heel land die naar Europa kijkt. En je zult begrijpen dat ik de vrijheid neem om te schrijven wat ik wil. Wat je zegt over meten met twee maten kan ik niet volgen. Maar ik moet toegeven dat het spannend klinkt om er een ander mee om de oren te slaan.

  @Jan
  Ik sluit de betrokkenheid van EU/VS in deze kwestie niet uit. Vanaf het begin niet. Alleen acht ik het gezien de omstandigheden waarschijnlijk dat deze betrokkenheid indirect is. Een Rus in Kiev valt immers minder op dat een Brit, Duitser of Amerikaan. Precies wat je ook zegt. Dat oppositieleider Klitsjko in de zak van Duitsland zit heb ik hier al eerder geschreven. Enz.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.