Oekraïne staat op de rand van een burgeroorlog

De uit de Donetsk afkomstige Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Vitaliy Zakharchenko en hoofd van de Militia oogt vandaag martialer dan gisteren. Toen had-ie een pak met stropdas aan. Beelden zeggen alles. Tientallen of honderden doden vallen er in Oekraïne. De minister kondigt aan dat er wapens zullen worden gebruikt voor aanvallen op politieagenten of leden van hun gezin, aanvallen op beschermde objecten, konvooien, residentiële gebieden, ruimtes van de staat, openbare bedrijven, instellingen en organisaties. Kortom, op alles. Als voorbereiding van ingrijpen projecteert de minister de schuld op de ander.

Minister Zakharchenko ziet de aanvallen van extremisten als agressie. Wat het uiteraard is. Zoals de aanvallen van de ordediensten op de demonstranten ook agressie is. De tragiek is dat een democratische oplossing niet meer mogelijk lijkt. Zeker niet zonder druk van de EU en de VS die Rusland voor het blok zetten. Die op haar beurt Oekraïne beweegt te bewegen. Maar deze redding van buitenaf is onwaarschijnlijk. Met een zwakke EU en een agressief Rusland. De confrontatie is geen wedstrijd waar men uit kan wandelen. Beide partijen vinden dat hun toekomst en leven op het spel staan. Alles of niets. De nomenklatoera telt daarnaast haar geld.

Scenario’s vliegen door de media. Russen willen het land destabiliseren om het in te pikken en zouden provocaties voorbereiden. Die beginnen in de tweede stad van het land Charkov dat vlakbij de Russische grens ligt. Of het land zou uiteen  kunnen vallen in West en Oost. Volgens de oude Oostenrijks-Hongaarse of Poolse grens toen het huidige West-Oekraïne onderdeel van Midden-Europa was. Dus in een Europees en Russisch deel. Wat zeker niet wil zeggen dat alle scheidslijnen volgens een Oost-West verschil lopen. Zo zoeken zakenmensen in het oostelijk deel ook rechtszekerheid en continuïteit. Het wordt alleen nog maar erger.

60-Jahre-HI-Vers-1.indd

Foto: Europa voor de Eerste Wereldoorlog (1914). In: Westermann, Grosser Atlas zur Weltgeschichte.

Advertentie

9 gedachten over “Oekraïne staat op de rand van een burgeroorlog

 1. Voor mij is er hier een soortgelijk conflict als in Syrië aan de gang, VS en EU tegen Rusland en China.
  De burgers zijn weer het slachtoffer.
  In het geval SyrIë heeft Putin met succes de poot stijf gehouden, ik zie niet hoe hij vlak bij huis het anders zal doen.
  De VS heeft al sinds 1830 de Monroe Doctrine, mag Putin niet iets soortgelijks ?
  Of moet hij tegemoet komen aan de wens van Verhofstadt, de Russische Federatie doen inlijven door de EU ?
  Voor goed begrip, de verhalen over corruptie in de Ukraine zullen wel waar zijn, helaas die over werkloosheid en armoede in de EU ook.

  Like

 2. Het volk komt in opstand. Is dit een patroon dat zich wereldwijd verspreidt? Een opstand tegen corruptie en tegen inperkingen van vrijheden. Ik zet mijn vraagtekens bij de wijze waarop dit in onze media wordt verkocht. We worden doodgegooid met beelden uit Oekraine maar blijven verstoken van de vele demonstraties en protesten uit de EU landen. Europa is een kruitvat en het is wachten waar en door wie het eerste echte lontje aangestoken gaat worden.

  Like

 3. @Jan
  Ik zie zoals Stephen Cohen in de video hierboven voor Democracy Now! zegt de onrust in Oekraïne eerder als een strijd tussen gematigd en niet-gematigd, dan tussen Russische en Europees gezind. Hoewel de scheidslijn bestaat en reëel is. De grote winst van de door medewerking van de Weimarer Driehoek (Duitsland, Polen en Frankrijk) gesloten akkoord is dat de gematigden weer zicht op de macht krijgen. Die redelijkheid geeft hoop en brengt me juist niet tot zorgen.

  Iedereen die met een zekere evenwichtigheid de situatie in Oekraïne bekijkt zal moeten concluderen dat vooral de Amerikaanse politiek en media vervallen in koude oorlog retoriek. En het volgen van de meeste Nederlandse radio- en televisieverslaggevers is geen genoegen omdat ze de Amerikaanse invalshoek napraten. De Nederlandse omroep is schrikbarend slecht in de analyse.

  De waarheid ligt zoals zo vaak in het midden. President Janoekovitsj en z’n entourage gebruiken de politiek om hun zakken te vullen. Anders gezegd, het Russische model. Maar delen van de oppositie zoals de Rechtse Sektor zijn even verdorven en gewelddadig. Vergelijk het met de Russische nationaal-bolsjewisten van Eduard Limonov. Als een onmisbare schil om de aspirine de maag door te krijgen, maar daarna onbruikbaar.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2010/12/02/putin-gambiet-van-kasparov/

  Like

 4. @George, De buitenlandse politiek van de VS is idd een ramp: voor de hele wereld. In plaats van ẃereldvreemd’ vermoed ik dat de krachten achter de buitenlandse politiek van de VS precies weten waar ze mee bezig zijn en wat hun doel is. De VS is overal aanwezig. Ik zet grote vraagtekens bij het belang dat de VS heeft bij een ‘sterk Europa’. Wat in Oekraine gebeurt kan hier ook gebeuren.

  Like

 5. Pingback: In Oekraïne kwam in 2014 de geschiedenis terug naar Europa | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.