Franse les met Camus over Nederland en de blik naar de toekomst

les-drapeaux-francais-flottent-pour-cette

Wat ik hier niet zie is hetzelfde soort hoop en trots dat ik zie in de Verenigde Staten en vele andere landen. We zijn geobsedeerd door verval, en wanneer je geobsedeerd bent door verval kun je vreemde en gevaarlijke leiders volgen.’ Over welk land en welke leider gaat het? Het zou Nederland kunnen zijn, maar het is Frankrijk. Jean-Yves Camus is aan het woord. Deze analist is verbonden aan het Franse Clingendael IRIS en hield zich bezig met antisemitisme en links radicalisme. The Local interviewt hem en noemt hem een far-right specialist.

Camus schetst het perspectief van het rechts-nationalistische National Front van Marie le Pen. Dat kan in de gemeenteraadsverkiezingen van 23 maart de grootste partij worden. Dat zou een doorbraak betekenen. Dat geeft de partij een goede uitgangspositie voor de Europese verkiezingen van mei. Camus zoekt de verklaring voor het succes vooral in de reactie van nieuwe generaties op de linkse opstand van de jaren ’60: ‘Ik denk dat er een politieke draai naar rechts plaatsvindt op het gebied van racisme, nationalisme en een soort van weigering van een multiculturele samenleving. We zijn nu getuige van de opkomst van de post-1968 generatie‘. Deze jongeren zouden in reactie het conservatisme van familie- en religieuze waarden omarmen.

Camus ziet in deze jonge sympathisanten van het Front National geen fascisten. Het zijn mensen die nergens vandaan komen en geen verleden in de rechts-extremistische beweging hebben. Sowieso los in de tijd staan. Ze willen de verzorgingsstaat voor de Fransen reserveren en niets aan buitenlanders geven. De gelijkenis met Nederland is opvallend. Ook de aanhang van de PVV normaliseert. De gemiddelde kiezer lijkt meer op de PVV-kiezer dan wordt aangenomen. Verschil met Frankrijk is dat dit land worstelt met een verleden waarvan het geen afstand kan nemen en zo haar plek in de wereld niet kan vinden. Maar het is zeker niet alleen de rechts-nationalistische stroming die zo denkt. Ook Frans gematigd-rechts en socialisten hebben er moeite mee.

De Franse les is dat Nederland hoop en trots uit zichzelf moet putten. Camus’ paradox is dat terugkijken een voorwaarde is om naar de toekomst te kijken. Niet door te blijven hangen in wat verloren is gegaan, maar door de waarden uit onze taal, land, cultuur en gemeenschappen weer op te poetsen en vol trots in de etalage te zetten. Revitalisatie dus. Dat wordt door het economisch en nationalistisch denken van premier Rutte en zijn kabinet dichtgespijkerd. Want economisch of nationaal belang dat bij elk besluit doorslaggevend is doet het karakter van Nederland tekort. De huidige politiek snijdt de band met het verleden door. En geeft jongeren die op zoek zijn geen houvast in waarden waarmee Nederland in het verankerd is. De paradox van Camus vraagt om een open en brede blik om naar het verleden te kijken om er afstand van te kunnen nemen.

Foto: Franse vlaggen bij herdenking 8 mei, 2013.

Advertentie

9 gedachten over “Franse les met Camus over Nederland en de blik naar de toekomst

 1. En dan helpt het misschien toch ook als je trots bent (en/of anderen gunt te zijn) op je sporters e.g. tijdens de OS (inclusief de koninklijke symbolen) …

  Like

 2. Franse bestuurlijke en machteloos staande politieke haantjes in de wurggreep van “tous” pourris”, waar Fransen als protest tegen een politiek en economisch systeem doorweven met corruptieschandalen en liefdesaffaires aan de lopende band, na Bender, Bardot, Deneuve als laatste redmiddel op een nieuwe ‘Marianne’ stemmen.
  Was Hollande’s bezoek aan Obama een bedevaartsgang aan Marianne op Liberty Island? Volgens het Franse kiezersvolk kwam hij met lege handen van een koude kermis thuis.

  Ook de Brusselse technocraten en pro-Europese politici moeten nog leren, dat met ‘unity in diversity’ invullen, ‘diversity’ meer inhoudt dan zielsarme koele en rationele kansberekeningen.

  Like

 3. @Milly
  Sportprestaties en het koningshuis zijn niet precies de verschijnselen waar ik op doelde. Niet omdat ik ze niet belangrijk vind, maar omdat ze naar mijn idee al relatief veel aandacht krijgen. Ze zijn niet van de buis te slaan. Zeker het verleden kan begrepen worden door het koningshuis. Maar dan niet in de verafgoding ervan zoals nu, maar in het doordenken. Ik vul het begrip van onze plaats in de wereld zoals die volgt uit het verleden liever aan met meer aandacht en begrip voor onze geschiedenis, taal, wetenschap, kunst en cultuur.

  @King Billy
  Interessant.

  Like

 4. Camus noemt het Front National geen fascisme. Fascisme is een moeilijk te begrijpen begrip, maar als gekeken wordt naar de kenmerken van Fascisme dan zie ik hier en daar wel een zekere mate van overlap. Dit is bijvoorbeeld ook te zien bij de partij structuur van de Nederlandse PVV en in zijn algemeenheid als ik kijk naar de ontwikkelingen die in staten plaats vinden zie ik een zich verspreidend smeulend vuurtje van totalitarisme dat tot bijna alle geledingen van onze samenleving doordringt. Camus wijst er op dat er bij de nieuwe generatie behoefte is aan ‘autoriteit’. In een recent verleden heeft Europa de uitwassen van die roep naar autoriteit aan den lijve mogen ondervinden.

  Camus stelt: ‘Wat ik hier niet zie is hetzelfde soort hoop en trots dat ik zie in de Verenigde Staten en vele andere landen. We zijn geobsedeerd door verval, en wanneer je geobsedeerd bent door verval kun je vreemde en gevaarlijke leiders volgen.’
  De hoop en trots die hij ziet in de VS gaat dan misschien op voor de kleine minderheid in de VS die ‘het gemaakt hebben’ maar een aanzienlijk deel van de bevolking hebben alle spoortjes van hoop en trots verloren, de groeiende massa ‘have nots’, want de VS is in staat van verval, Detroit is een spookstad en de landelijke infrastructuur staat her en der op instorten. Camus probeert zijn toehoorder het kauwgomballenplaatje te verkopen waarin mensen nog steeds geloven. Hij heeft wel gelijk dat de mate van verval samenhangt met het kiezen van vreemde en gevaarlijke leiders, Bush, Obama.

  George stelt: De Franse les is dat Nederland hoop en trots uit zichzelf moet putten. Camus’ paradox is dat terugkijken een voorwaarde is om naar de toekomst te kijken. Niet door te blijven hangen in wat verloren is gegaan, maar door de waarden uit onze taal, land, cultuur en gemeenschappen weer op te poetsen en vol trots in de etalage te zetten.
  Dat is de visie van Balkenende, trots zijn op onze VOC-mentaliteit. Het punt is dat we onze geschiedenis nooit recht in de ogen hebben durven kijken. We zijn daar ‘nooit klaar mee geworden’. Niet met ons VOC-verleden; onze koopmansgeest en de slavenhandel en niet met ons WO2 verleden; de collaboratie, het meewerken aan de Jodenvervolging. Wij hebben nooit die band met ons verleden durven aangaan en daarom nooit daarvan kunnen leren. Vandaar dat de vorige generatie wegvluchtte van autoriteit en de huidige generatie weer roept om autoriteit. Zo blijft geschiedenis zich herhalen.
  Revitalisatie, het oppoetsen van waarden en vol trots in de etalage zetten, heeft pas zin en effect, als onze natie, als Europa, durft te kijken naar haar geschiedenis en vandaar een bewuste keuze maakt in waarden die de moeite waard zijn om in ere te herstellen.

  Terugkomend op fascisme, de aanwezigheid en het bagatelliseren van de Neo-Nazi’s in de opstand in Oekraine, wijst erop dat Europa nog steeds niet heeft afgerekend met haar verleden. Daarom duikt dat tuig steeds weer op en kan het belangrijke sleutelposities innemen in de Ukraine. Niet verwonderlijk, als ik hier lees dat de PVV ‘normaliseert’, ‘ De gemiddelde kiezer lijkt meer op de PVV-kiezer dan wordt aangenomen.”

  Like

 5. Verwisselde onnadenkend een franse admiraal – verslagen door Lord Nelson-, met Catherine Deneuve, die ook symbool heeft gestaan voor ‘Marianne’. Later schonken de Fransen na veel zessen en zevens het Amerikaanse Vrijheidsbeeld aan de Amerikanen om de Engelsen te jennen. Het beste tussen die twee landen is nog steeds La Manche, ofwel het Engels Kanaal.
  Google eens op ‘tous pourris + bilder’ voor de gein. Gaat een nieuwe wereld open, nauwelijks nog ontdekt door Von der Dunck en de rest van de columnisten in de Nederlandse media- en pers.

  Like

 6. @Jan
  Ik weet niet of het klopt dat alleen Amerikanen die het gemaakt hebben trots op hun land zijn. Die groep lijkt me groter. Maar je hebt denk ik gelijk dat vele Amerikanen aan de onderkant de hoop hebben moeten laten varen.

  Camus noemt de aanhangers van het Front National geen fascisten. Daarin heeft hij denk ik groot gelijk. De historische verschillen met het historisch fascisme uit Italië zijn groot. Alleen al omdat die Fransen geen helder idee hebben van hun geschiedenis en de claims die het land legt. Geen ‘Mare Nostrum’ dus. Over de gelijkstelling van PVV met fascisme toonde ik eerder mijn twijfels. Overeenkomsten zijn er uiteraard wel:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2010/11/08/the-plot-against-wilders/

  Ik bedoel iets volstrekt anders dan voormalig premier Balkenende met z’n VOC-mentaliteit. Bijna het tegendeel. Balkenende gebruikte geschiedenis als containerbegrip voor z’n eigen wensen en gedachtengoed dat hij er om politieke redenen op projecteerde: handen uit de mouwen, weg met Jan Salie, aanpakken, expansie en winst maken. Ik pleit voor heel wat anders met universele waarden als gelijkheid, rechtsgelijkheid, egalitarisme die uit onze geschiedenis voortspruiten. Naast al het akelige dat er ook in zit en Balkenende eruit haalde.

  @King Billy
  Grappig, alles verrot. Politiek als inwisselbare klasse van idioten en bedriegers.

  Like

 7. Grappig ja. Maar serieuze consequenties, eind maart lokale verkiezingen in Frankrijk, daarna de Europese verkiezingen. Daarnaast, met de EU én de euro, in ‘Unity in diversity’, noblesse oblige, Europese Commissie, Europees Parlement en volkeren van de EU, zijn Frankrijk’s problemen en Hollande ook een beetje onze problemen geworden. Evenzo met Berlusconi. En zijn de koningshuizen in de EU ook een beetje van de burgers in republieken binnen de EU. Unity in Diversity!. Of dan toch maar niet?

  Like

 8. = Marine Le Pen believes that Russia is unfairly “demonized.” She has claimed that the campaign against the Russian leadership is being conducted at the highest levels of the European Union with support from the United States.=

  Putin’s Far-Right Friends in Europe
  http://imrussia.org/en/russia-and-the-world/645-putins-far-right-friends-in-europe

  = While President Hollande said Paris would be ready to intervene in the Syrian conflict, Marine Le Pen supported Vladimir Putin’s position on Syria. Her ally, Frédéric Chatillon, not only openly supports Syrian President Bashar al-Assad but also blames Syria’s problems on the “Zionist lobby.” In 2006, Chatillon went to visit Assad with the abovementioned actor Dieudonné, whose shows have recently been prohibited by the French government. =

  En met verwijzing naar Le Monde:

  = Frédéric Chatillon marque alors son époque. Il est plus qu’un président du GUD, il est le GUD. Dans l’esprit : culte du corps, pratique des arts martiaux, violence, antigauchisme primaire, goût prononcé pour la provocation. Mais aussi dans l’ascendant qu’il exerce sur ses semblables : chef de bande, c’est lui qui fait prendre au GUD un tournant dit “antisioniste” radical – il travaillera d’ailleurs dans une librairie diffusant des écrits négationnistes et néonazis. Comme d’autres gudards, il s’est engagé aux côtés des nationalistes croates, au début des années 1990.

  Aujourd’hui âgé de 43 ans, Frédéric Chatillon dirige Riwal, une entreprise de communication qui travaille essentiellement avec le FN. Pour le reste, il n’a pas beaucoup changé. Il adore l’humour potache et veille, comme un “grand frère”, aux destinées du GUD. Il admire la République sociale italienne de Mussolini : son fonds d’archives a permis récemment l’édition d’un DVD hagiographique sur les dernières années du Duce par la Semis, une petite boîte de production d’extrême droite “hardcore”.

  (…)

  Frédéric Chatillon, fervent supporteur du Hezbollah, a des amitiés syriennes haut placées et solides. Quand la contestation a commencé à gagner en Syrie, fin mars 2011, il a apporté son soutien au régime de Bachar Al-Assad en ces termes : “Le lobby sioniste (aux ordres duquel est la presse française) rêve de déstabiliser votre magnifique pays. Tous ceux qui participent directement … enz. enz. =

  Deze vergat ik bijna:

  = Quand on travaille sur Marine Le Pen, il y a un double piège à éviter. Reprendre le discours frontiste qui consiste à expliquer en quoi “le FN n’est plus d’extrême droite”. Ou reprendre les slogans des années 1990 qui dressaient un parallèle avec les “fascistes” et les “nazis”. Comme souvent, la vérité se situe dans un entre-deux, chez ces hommes qui évoluent dans une zone grise où se mêlent modérés et radicaux, assimilationnistes et racialistes, étatistes et partisans d’une “grande Europe de Brest à Vladivostok”, admirateurs de “Marine” et apparatchiks cyniques.= een soort ‘EUSSR’ dus.

  Boeiend, vooral voor PVV-stemmerds.

  Le “nouveau FN” de Marine Le Pen
  http://www.lemonde.fr/election-presidentielle-2012/article/2011/09/06/le-nouveau-fn-de-marine-le-pen_1568382_1471069.html

  Like

 9. @Arjan
  Opvallend was het bericht vandaag in de Nederlandse pers naar aanleiding van een opmerking van minister Asscher in de kamer dat de PVV sinds de samenwerking met het FN niet meer praat over jodenhaat en homohaat:
  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/special/minister-asscher-pvv-spreekt-niet-meer-over-jodenhaat

  Of die observatie van minister Asscher klopt is trouwens de vraag. Op 7 maart 2014 stelde de PVV kamervragen over ‘Allochtone homohaters uit Amersfoort’ met de zinsnede: ‘In hoeverre deelt u de afschuw van de PVV over het gegeven dat er opnieuw een man is weggeterroriseerd vanwege zijn geaardheid en naar eigen zeggen het slachtoffer is van (doods)bedreigingen, discriminatie, (..)
  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail.jsp?id=2014Z04365&did=2014D08603

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.