Assange: Twitter en Facebook volgen de bevelen van Obama

LP

Het Franse weekblad Le Point heeft een interview met Julian Assange. Met een Vidéo exclusive. Uiteraard in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen waar-ie zich verschanst. Le Point is een goede bemiddelaar om de gedachten van Assange naar buiten te brengen. Gestoeld op de formule van het Amerikaanse Time Magazine en Newsweek, verzeild in een conservatieve-liberale hoek en met de altijd aanwezige Franse animositeit jegens Amerikaanse machtspolitiek geeft het Assange de ruimte die hij in de Angelsaksische pers niet krijgt.

Onderwerp van het interview zijn sociale netwerken als Twitter of Facebook die bij het grote publiek nog een goed imago hebben, maar volgens Assange steeds meer naar de pijpen van de regeringen dansen. Dat uit zich in het doorgeven van berichten aan overheden tot het blokkeren op hun verzoek van accounts om politieke redenen. Julian Assange geeft als voorbeeld Anonymous Zweden dat door Twitter werd afgesloten. Eerst wist Twitter zich nog tegen dit soort druk te verzetten, maar het afgelopen jaar kon het dat niet langer volhouden. Die hechte samenwerking van overheden en bedrijfsleven is dus een tamelijk recente ontwikkeling.

Het ondermijnt niet alleen het vertrouwen van de burger in de overheid, maar ook in bedrijven als Twitter, Facebook of Google. Hoe dan ook moeten internetgebruikers zich bewust zijn van de censuur, de politieke druk, de schending van de privacy en de samenwerking tussen overheden en bedrijven. Internet wordt voor burgers in het Westen steeds belangrijker. Het is een ongewenste ontwikkeling dat afwijkende stemmen zonder recht op beroep kunnen worden afgesloten. Dat gebeurt nu al. Assange waarschuwt hiertegen.

Foto: Schermafbeelding uit video van Le Point met Julian Assange, 20 maart 2013.

11 gedachten over “Assange: Twitter en Facebook volgen de bevelen van Obama

  1. Onze grote held, lieve Obama. Ik voorspelde je al dat je zo onbetrouwbaar bent als een …… De tijd van brandstapels is voorbij, maar nu wordt de nieuwe mens opnieuw uitgerookt. De zo geprezen nieuwe messias, is geen aanwinst voor de moderne vrije mens. Dat daar grote multinationals zoals Google Twitter en Facebook aan meedoen, was te verwachten. Zij gedragen zich als de nieuwe (af) Goden.

    Like

  2. In een bananenrepubliek zie je dat ook vaak. Na een burgeroorlog met ontelbare doden bestijgt de nieuwe machthebber de troon. En het eerste dat hij doet is zijn oude medestanders in de gevangenis gooien en de persvrijheid aan banden leggen. Daarna krijgen de generaals van het oude regime een hoge positie en wordt de belasting voor topinkomens verlaagd.
    Ik moet er altijd aan denken bij Obama. Wat is die man me tegengevallen.
    Volgens mij hebben grote bedrijven altijd een schimmige rol gespeeld in de politiek. Dat was al zo toen er in Eindhoven nog gloeilampen gemaakt werden.

    Like

  3. @Netwerk
    Ja, Obama is onbetrouwbaar gebleken. Jammergenoeg.

    @knutselsmurf
    Mee eens. Wat is die Obama tegengevallen. Wie had verwacht dat-ie in zijn beleid inzake burgerrechten, defensie en staatsmacht nog restrictiever te keer zou gaan dan zijn voorganger president George ‘W’ Bush? Het bizarre is dat dit feit nog steeds niet tot de gevestigde media doordringt. Dat kan allang geen toeval meer zijn.

    Like

  4. Assange wordt er van verdacht dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal en heling. Het lijkt me dat het de plicht van Obama om daar iets tegen te doen. Ook bij de geplande presentaties van de veroordeelde Holleeder was er veel roering in Nederland. Veroordeelden en verdachten mogen niet zomaar een podium krijgen.

    Like

  5. @Reine
    Voor de volledigheid, er is geen aanklacht tegen Assange. Veroordeelde of verdachte is-ie niet. Hij heeft als bemiddelaar niet anders gehandeld dan de New York Times of andere journalistieke media. Van diefstal is geen sprake, van heling evenmin. Obama criminaliseert Assange juist om hem uit te schakelen. In de ogen van velen is niet Assange, maar Obama de misdadiger. Dat denk ik ook.

    En ook iemand van een andere categorie als Holleeder die zijn straf heeft uitgezeten heeft rechten. Waar staat geschreven dat zo iemand geen podium mag krijgen? Het is geheel en al aan de journalistiek om dat te beslissen.

    Like

  6. Geen diefstal en geen heling?
    Assange is een hacker die de gewraakte autobiografie met bekentenissen over onrechtmatige daden niet meer kon terugtrekken .
    Ook zelf genekt dus door de almacht van de verderfelijke zilverlingen.

    Like

  7. @Reine
    Kun je dat toelichten? Ik begrijp het niet. Assange is een journalist die gegevens publiceert die anderen hem toespelen. De belangrijkste werden gepubliceerd in samenwerking met belangrijke nieuwsmedia in allerlei landen. Zijn onderzoeksjournalisten die onwelgevallige informatie publiceren naar je mening altijd dief of heler? Wanneer zijn deze media aangeklaagd?

    In algemene zin, wanneer is een hacker een dief en een heler? Wanneer is een hacker een dief of heler en wanneer een politieke of ‘ethische’ activist? Dus een ‘white hat‘ hacker die kijkt maar niet steelt? De Nederlandse regering erkent nu deze categorie. En een dief of heler van wat? Als het allemaal waar zou zijn wat je veronderstelt, waarom is Assange daar dan niet voor aangeklaagd?

    Like

  8. Een hacker is minimaal een inbreker. Iemand die inbreekt op de beslotenheid van een ander. De ander die daar niet van gediend is. Daar Wikileaks dus gevoed wordt door iemand die hackt veronderstel ik dat hij zich wel eens schuldig zou kunnen maken aan diefstal en heling.
    De Amerikaanse regering zal ook hacken, inbreken, stelen en helen.Voor het landsbelang.
    Waarom Assange nog niet is aangeklaagd? Misschien wel omdat Amerika zich op het standpunt stelt dat dit type aanvallen op Amerika een oorlogsdaad betreffen die niet in de rechtszaal.dienen te worden afgehandeld.

    Like

  9. @Reine
    Wie je redenering volgt kan de journalistiek wel opdoeken. Want die wordt ook gevoed met informatie die soms van onduidelijke herkomst is. Het proces Manning maakte duidelijk dat Manning op eigen initiatief handelde. Vele journalisten zien in de heksenjacht op WikiLeaks daarom ook een bedreiging voor de nieuwsmedia. Zijn de media de volgende die aangepakt worden omdat ze kritiek verspreiden die de regering-Obama niet bevalt? Het zit er zo maar in.

    Like

  10. Journalisten die teven hacker zijn en die informatie publiceren waarvan Amerika vindt dat bij publikatie het landsbelang in geding is hebben het moeilijk. Zeker.

    Like

  11. Pingback: Twitter, aan welke kant van de macht staat het echt? | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.