Doorbraak zaak Demmink: er was nooit een diepgaand onderzoek

Op 5 november 2012 stelden de kamerleden voor het CDA Pieter Omtzigt en Peter Oskam kamervragen over Joris Demmink aan de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Vandaag kregen ze antwoord. De verdedigingslinie van overheid en regeringspartijen is steeds de bewering geweest dat er een ‘diepgaand onderzoek‘ naar voormalig secretaris-generaal Demmink zou zijn verricht. Zo antwoordde op 2 september een persoonlijk medewerker van VVD-kamerlid Ard van der Steur me desgevraagd: ‘De VVD heeft meerdere malen aandacht gevraagd voor de geruchten rond de door u genoemde persoon. Er is door diverse ministers en het Openbaar Ministerie onderzoek verricht. Uit dit onderzoek is geen bewijs naar voren gekomen voor de stellingen.’ Dit sluit niet uit dat Demmink strafbare feiten heeft begaan.

Zonder dat aard en karakter van zo’n onderzoek worden toegelicht valt zo’n bewering samen met de claim. Die impliceert dat er geen strafbare feiten zijn te vinden en dat vervolging daarom niet aan de orde is. Maar als er niet diep gezocht is met bijzondere opsporingsbevoegdheden, is de kans navenant groter dat er niks gevonden wordt. En zegt zo’n onderzoek niets over de waarheidsvinding. De antwoorden van beide ministers maken in een bizarre dubbelspraak van ontkennen en toegeven voor het eerst in het openbaar duidelijk dat er nooit een diepgaand onderzoek is verricht naar Joris Demmink. Slechts een ‘oriënterend feitenonderzoek‘. Hiermee stort de verdedigingslinie van een ‘diepgaand onderzoek‘ als een kaartenhuis in elkaar.

De antwoorden zijn op te vatten als doorbraak. Met behulp van de CDA-ers Omtzigt en Oskam. De omslag wordt weliswaar omfloerst verwoord zodat het ministerie van Justitie optimaal buiten schot blijft, maar de antwoorden bereiden de herziening van de zaak Baybaşin voor. Advocaat-generaal Diederik Aben verricht namens de Hoge Raad sinds kort onderzoek naar de gegrondheid van het herzieningsverzoek in die zaak. Dat gaat om onregelmatigheden in telefoontaps en het opsporingsonderzoek naar Hüseyin Baybaşin. Dit pakt Demminks geloofwaardigheid aan. De verdediging van Joris Demmink zal vanaf nu steen voor steen worden afgebroken. Alleen gebeurt het omzichtig omdat niemand met het puinruimen geassocieerd wil worden.

Foto 1: Schermafbeelding van de antwoorden op vragen 8 en 9 door ministers Opstelten en Timmermans over Joris Demmink. 

Foto 2: Tweede Kamer Den Haag. ‘Bezoekers entree gebied peren gefineerde lockerkasten en afsluitbare opbergmeubelen‘. CIE Architecten Amsterdam

3 gedachten over “Doorbraak zaak Demmink: er was nooit een diepgaand onderzoek

  1. Pingback: Antwoorden over Demmink aan Omtzigt en Oskam niet officieel bekendgemaakt « George Knight

  2. Pingback: Zorgen om NOS-berichtgeving over Demmink « George Knight

  3. Pingback: CDA stelt opnieuw kamervragen over Demmink. En de doofpot. « George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.