CDA stelt opnieuw kamervragen over Demmink. En de doofpot

5_big_b

Het vervolgverhaal Joris Demmink kent weer een nieuw hoofdstuk. CDA-ers Pieter Omtzigt en Peter Oskam stelden vandaag kamervragen aan de ministers Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Beide kamerleden rapen en bundelen het oude nieuws van de afgelopen maand.

Aanleiding zijn de resolutie 838 van het Amerikaanse congreslid uit New Jersey Chris Smith die vol symboliek zijn minister van Buitenlandse Zaken oproept om vanwege de in zijn ogen slappe aanpak door Nederland van de affaire-Demmink de zetel van het Internationaal Hof van Justitie uit Nederland te verplaatsen. En in Turkije worden twee slachtoffers die Demmink bij het Gerechtshof in Den Haag hebben aangeklaagd door bedreiging en mishandeling geïntimideerd zich terug te trekken. Zodat van een ongestoorde rechtsgang geen sprake is.

Omtzigt en Oskam vragen onder meer om een reactie van beide ministers op zo’n 20 afzonderlijke punten in resolutie 838 die onder meer gaan over het verblijf tussen 1995 en 2000 van Demmink in Turkije. Eerder ontkende Opstelten dat, zodat opmerkelijk is dat dit opnieuw wordt gevraagd. De ministers zijn namelijk aan eerdere antwoorden gebonden. Uit de beantwoording van eerdere kamervragen van Omtzigt en Oskam door Timmermans en Opstelten bleek dat het ‘diepgaand onderzoek‘ naar Demmink nooit meer is geweest dan een ‘oriënterend feitenonderzoek‘.  Bij die constatering is het sinds november 2012 gebleven. Omtzigt en Oskam doen nu een nieuwe poging om met name minister Timmermans tot concrete antwoorden te verleiden.

Foto: Paleis van Justitie, Den Bosch.

Advertentie

6 gedachten over “CDA stelt opnieuw kamervragen over Demmink. En de doofpot

 1. Is het niet allemaal naar de bekende weg-vragerij?
  Iedereen weet zo langzamerhand hoe het Demmink-probleem in elkaar steekt.
  De regering hoeft dus niet meer bang te zijn dat ze wordt gechanteerd.

  Like

 2. @Rikus
  Inderdaad.

  @reine
  Het is naar de bekende weg vragen die door een deel van het establishment wordt ontkend. Daarom zijn de Amerikaanse vragen ook zo’n blamage voor een land als Nederland dat zich een volwassen rechtsstaat acht. Het gaat denk ik om meer dan chantage. Wie zijn allemaal betrokken? Dat een diepgaand onderzoek al 10 jaar wordt geblokkeerd door de verantwoordelijken is er naar mijn idee een sterke aanwijzing voor dat er meer betrokkenen zijn.

  Like

 3. Als de verdachtmakingen tegenover JD grond hebben dan is hij een uitermate vunzig persoon, echter, wie zulke beschuldigingen uit dient wel bewijs te leveren en anders zijn (haar) snaveltje dicht te houden.
  Ik zou een grondig onderzoek toejuichen, het zou in ieders belang zijn, niet in het minst van JD mocht er sprake zijn van laster.
  Het Amerikaanse congreslid uit New jersey Chris Smith zou zich beter met zijn eigen zaakjes moeten bemoeien.

  Like

 4. @fulpvalstar
  De verdediging van de zittende macht is in mijn ogen absurd. Er zijn serieuze beschuldigingen tegen Demmink. Jarenlang de hoogste ambtenaar van Justitie. Dat dient onderzocht. De macht zegt dat het onderzocht is. En laat dat ook in het buitenland weten. Maar dan blijkt uit kamervragen dat er helemaal nooit een serieus onderzoek is verricht. Ofwel, met de beschuldigingen is nooit iets gedaan, dan dat ze in de doofpot verdwenen.

  Uiteraard heeft Demmink net als ieder ander recht op een eerlijk proces. Zijn pedofilie of karakterstructuur interesseert me ook minder dan de obstructie -in commissie met anderen- van de rechtsgang. Het is nu werkelijk tijd dat er een onafhankelijk onderzoek komt waaraan liefst onafhankelijke buitenstaanders -of buitenlanders- meewerken. Diederik Aben van de Hoge Raad onderzoekt trouwens sinds oktober 2012 of de herziening van de zaak-Baybasin opportuun is. Dus, de Turkse connectie.

  Like

 5. Pingback: Opnieuw: CDA stelt kamervragen over Demmink. En de doofpot « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.