Zorgen om NOS-berichtgeving over Demmink

NOS-logo

De werking van de Nederlandse media is af te lezen aan een artikel over de zaak-Demmink op NOS.nl. Het verschuilt zich achter de journalistieke code van hoor en wederhoor. In de algemene berichtgeving laat het een mening doorsijpelen die het suggereert niet te geven. Want hoe anders kan de slotzin ‘De Amerikaanse ambassade in Den Haag heeft de conclusies van de Nederlandse justitie altijd onderschreven‘ gelezen worden dan een relativering van de kritiek op een ontbrekend diepgaand onderzoek naar Demmink? Waar haalt de NOS het vandaan? Want antwoorden op kamervragen zijn duidelijk: er was nooit een diepgaand onderzoek.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt die zich vanuit christelijke hoek bezighoudt met de zaak-Demmink vraagt zich op Twitter af hoe de NOS aan haar informatie komt: ‘Wie heeft NOS opgebeld om dat te melden? En in welke openbare bron laat VS ambassade zich uit over juistheid niet-uitgevoerd onderzoek?‘ Er loopt een directe lijn van minister Opstelten via de Amerikaanse ambassade in Den Haag naar de NOS. Het consigne ‘niets te melden‘ is allang achterhaald door de beantwoording van de kamervragen door minister Timmermans. Die in een ambtelijke strijd als eerste verantwoordelijke met minister Opstelten lijkt verwikkeld over dit dossier.

Waarom geeft de NOS informatie waarvan het moet weten dat het achterhaald is? En waarom geeft de NOS geen update waarin het zegt dat de Amerikaanse ambassade zich voor haar informatievoorziening over deze zaak verliet op de Nederlandse regering die foute informatie over de aard en degelijkheid van het onderzoek verschafte? Zo laadt de NOS de verdenking op zich niet aan algemene berichtgeving, maar aan politiek te doen. Een ander aspect is dat de auteur ongenoemd blijft. Wie heeft het bericht opgesteld? En met welke intentie door wie ingefluisterd? Dat draait de rollen om. Niet Pieter Omtzigt of de gebruikers van de sociale media verschuilen zich in de anonimiteit, maar het paradepaardje van de gevestigde media doet dat wel.

Foto: NOS-logo

4 gedachten over “Zorgen om NOS-berichtgeving over Demmink

 1. @Aad
  Tja, de zaak-Demmink begint steeds meer te lijken op het verhaal van de eend. Het waggelt als een eend, kwaakt als een eend en ziet er uit als een eend. Maar het is geen eend.

  Like

 2. Opvallend is dat de fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor 50Plus in een tweet zijn indirecte steun aan Pieter Omtzigt betuigt. Krol was als toenmalig hoofdredacteur van de Gay Krant een betrokkene die naar verluidt onder druk werd gezet door Demmink en zijn advocaat om te zwijgen. Zo bouwt zich langzaam parlementaire steun op voor een diepgaand onderzoek naar Demmink.

  Like

 3. Turkse slachtoffers bedreigd na verzoek Demmink te vervolgen
  http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/3141-turkse-slachtoffers-bedreigd-na-verzoek-demmink-te-vervolgen.html

  De twee Turkse mannen, Mustafa Y. en Osman B., die op 24 oktober 2012 het Gerechtshof in Den Haag hebben verzocht alsnog de vervolging van Demmink te bevelen wegens seksueel misbruik midden jaren negentig – toen zij 12 respectievelijk 14 jaar oud waren – zijn in Turkije ernstig bedreigd en mishandeld.

  Dat meldt hun advocaat Adele van der Plas. Van hun verzoek werd mede in de Turkse media melding gemaakt. Met name de Turkse krant VATAN deed op 27 oktober 2012 uitgebreid verslag van de klachten van de twee Turkse mannen en de weigering van het Nederlands Openbaar Ministerie deze officieel te onderzoeken.

  Geld aangeboden

  Het daarop volgende weekend zijn de twee jongemannen en hun familieleden benaderd en bedreigd door Emin Arslan, de voormalige plaatsvervangend chef van de Turkse nationale politie. Hetzelfde gebeurde met de journalist Burhan Kazmali die als eerste publiceerde over de bezoeken van Joris Demmink aan Turkije en zijn misbruik van de twee toen minderjarige jongens. De jongens is geld aangeboden en een nieuwe Turkse advocaat, die de door in Nederland ingediende klacht bij het Gerechtshof te Den Haag in te trekken. Deze nieuwe advocaat zou tevens namens hen een procedure tegen hun Nederlandse advocate moeten indienen. Aan de journalist werden twee namen gegeven van medewerkers van het Nederlandse Ministerie van Justitie aan wie mededeling moest worden gedaan van het intrekken van de aangiften tegen Demmink.

  Bewusteloos geslagen

  Osman is ernstig fysiek mishandeld toen hij weigerde hieraan mee te werken. Mustafa is met zijn gezin in veiligheid gebracht in een safe house. Nog vorige week is de journalist Burhan Kazmali opnieuw benaderd door Emin Arslan en een familielid met de eis het nieuwe adres van Mustafa af te geven. Nadat Kazmali dit weigerde is hij op straat bewusteloos geslagen. Van alle intimidaties en mishandelingen is ondertussen aangifte gedaan. Door de Turkse autoriteiten is tot op heden geen actie ondernomen ter bescherming van de slachtoffers.

  Commentaar GK: Deze bedreigingen zijn opnieuw ondersteunend bewijs voor de onregelmatigheden in de zaak-Demmink en de obstructie van de rechtsgang. Iedereen die beweert dat het recht zijn loop moet hebben, zou juist moeten zorgen dat dit dan ook werkelijk kan gebeuren. Nederlandse politici hebben weinig invloed op de gang van zaken in Turkije, maar zouden wel kunnen zorgen voor een diepgaand onderzoek naar Demmink in Nederland. Omdat het om een Nederlandse aanklacht gaat zou men zelfs kunnen beweren dat de Nederlandse overheid via enigerlei bijstand verantwoordelijkheid dient te nemen voor de veiligheid van de twee Turkse mannen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.