George Knight

Debat tussen links en rechts

Reageert politiek passend op sociale onvrede? En de media?

with 12 comments

Amerikaanse progressieve journalisten en activisten die niet dol zijn op president Obama vragen het zich af. Het is toch in het belang van de macht om de sociale onvrede in een samenleving niet op te laten lopen? Want dan dreigt door instabiliteit de machtspositie in gevaar te komen. Inclusief de opbouw van de controlestaat die door nauwe samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven vorm krijgt. Waarom zouden ze dat sluipende proces van inperking van de burgerrechten dat op termijn groots uitbetaalt nu in de waagschaal stellen?

Het antwoord is tweeledig. Bedrijven hebben geen enkele moraal en missen een geweten. Ze zijn uitsluitend op de eigen prestaties gericht en interesseren zich niet voor de samenleving. Signalen van het tegendeel die ze naar de samenleving sturen zijn slechts vormen van marketing en promotie. En politici of opinieleiders die het gevaar van de sociale onvrede inzien dat tot verregaande ontwrichting kan leiden schatten in dat het niet zo’n vaart loopt. Of ze schatten het wel degelijk ernstig in maar hebben het niet voor het zeggen.

Opnieuw kan toegevoegd worden dat Nederland niet de VS zijn. Glenn Greenwald noemt echter niet voor niets als voorbeelden van sociale onvrede de Europese landen Griekenland, Hongarije, Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk (Londen). Waar Indignados en Occupisten gemarginaliseerd worden. Da’s in de achtertuin of aan de voordeur van Nederland. Omdat de economische, culturele en politieke verwevenheid van deze landen met Nederland groot is, raakt het ook ons land. Daarbij komt dat de Fortuyn-revolte nooit definitief is gaan liggen. 11 Jaar na  de dood van de naamgever smeult onder de oppervlakte de onvrede door als de spreekwoordelijke veenbrand. Er is weinig voor nodig om dat op te rakelen. Complicatie is dat de sociale onvrede door de oppositie voor partijpolitieke doeleinden misbruikt wordt om tegen het kabinetsbeleid te ageren. Maar dit partijpolitieke opportunisme is wat anders dan de maatschappelijke onrust die dieper steekt.

Tandenknarsend kom ik voor het aan de orde stellen van de fundamentele problemen van onze tijd vanuit de positie van de underdog telkens weer terecht bij Angelsaksische media die trouwens in hun landen buiten de hoofdstroom staan. Zoals Democracy Now! of The Young Turks. Hoe absurd is dat voor een Nederlander die in het Nederlands blogt over de Nederlandse samenleving. Liefst zou ik Nederlandse programma’s willen citeren, maar ze bestaan op een uitzondering na niet. Dat tegenvoorbeeld is Tegenlicht van de VPRO dat programma’s maakt die verder gaan dan de waan van de dag of een doorgeefluik willen zijn van de zittende machten. Hoe het komt dat op de Nederlandse televisie of op internet geen enkel nieuwsprogramma kan ontstaan dat boven de partijpolitiek en het polderlandschap uitstijgt is een vraag die met name progressieve media zich kwalijk kunnen nemen. Het stellen van de juiste vragen is meer waard dan het geven van gelegenheidsantwoorden.

gl_indignados125_07

Foto: Protest in Brussel van verontwaardigden op 12 mei 2012. Fotoverslag in De Morgen.

12 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tweehonderd jaar staatsbestel hebben de Nederlandse samenleving gevormd tot wat ze nu is. De media niet uitgezonderd. Inhoudelijke kritiek daarop wordt als bedreiging beschouwd en naar ratio beantwoord terwille van http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/07/een-partijstaat-nederland/

  Like

  King Billy

  11 mei 2013 at 22:18

 2. Ik heb geen tv, maar n.a.v. wat je schreef keek ik online naar de Tegenlicht-uitzending met de titel ‘En we werkten nog lang en gelukkig’ (link: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/werkten-lang-gelukkig.html ) die nogal braaf en oppervlakkig was, maar ik bedacht me tijdens het kijken dat er zoiets als een basisinkomen-idee bestaat, en ik heb me daar eindelijk eens in verdiept….echt heel interessant en overtuigend. Ik zag een goeie video op basisinkomen.nl. Misschien wat voor de Piratenpartij om dit eens aan te snijden in het op dit punt van links tot rechts oerconventioneel-denkende Nederland.

  Like

  Joe

  12 mei 2013 at 00:14

 3. Hier nog een heldere video over het Precariaat en het Basisinkomen:

  Like

  Joe

  12 mei 2013 at 08:45

 4. @King Billy
  Zo is het. Dank voor de link.

  @Joe
  Het ging me om meer dan het basisinkomen-idee. Maar het denken erover kan een aanvulling zijn. Dank voor de link met professor Guy Standing.

  Like

  George Knight

  12 mei 2013 at 10:40

 5. Eigenlijk moet je eerst de video met Guy Standing zien (waarin hij de Occupy-beweging linkt aan het Precariaat en vertelt ook het basisinkomen als uitweg te zien) en daarna de (ondertitelde, lange) video op basisinkomen.nl
  Die twee dingen hebben dus alles met elkaar en met de sociale onvrede te maken.

  Like

  Joe

  12 mei 2013 at 11:47

 6. @Joe
  Je hoort me niet zeggen dat het basisinkomen-idee op de een of andere wijze niet te maken heeft met de herverdeling van inkomen en het minimaliseren van de sociale onvrede. Maar ik zie ook andere -niet-economische- aspecten aan de sociale onvrede, zoals de opbouw van de controlestaat, de werking van de democratie, de verweving van overheid en bedrijfsleven, de vermenging van politiek en media en de in zichzelf gekeerdheid van de politieke partijen die eerder zichzelf dan de burgers vertegenwoordigen.

  Like

  George Knight

  12 mei 2013 at 12:07

 7. Duidelijk, maar een hoop van die fenomenen komen voort uit een angst/egoïsme-mentaliteit waar veel van verdwijnt zodra de rat-race anders gaat verlopen (danwel deels zal verdwijnen) in een samenleving met basisinkomen. Nu staat baanbehoud, rondkomen, hypotheek/huur kunnen blijven betalen etc. meer dan ooit en bij meer mensen dan ooit bovenaan de persoonlijke zorgenlijstjes. Begrijpelijk, maar ook iets dat bepaald niet altijd het beste in mensen (burgers en beleidsmakers) naar boven brengt en een relaxede, brede blik naar buiten (met een daaruit voortkomende gezonde visie) in de weg staat.
  Sinds ik me verdiept heb in het basisinkomen denk ik ook niet meer wat ik jarenlang dacht, namelijk dat het niet te betalen is. Dat blijkt ook goed onderbouwd te zijn (zie de video). Het is bepaald geen dromerig en onrealistisch hippie-ideaal.

  Like

  Joe

  12 mei 2013 at 12:58

 8. De Duitse Piratenpartij ondersteunt trouwens het Europese Burgerinitiatief m.b.t. basisinkomen:
  https://wiki.piratenpartei.de/Bundesvorstand/Umlaufbeschluss/176

  Like

  Joe

  13 mei 2013 at 07:12

 9. […] is er sinds een klein jaar de burgerbeweging Partido X die voortkomt uit de indignados. Het claimt voor ware democratie te gaan. Het hoopt dat het oude politieke establishment verdwijnt: […]

  Like

 10. ik zet de link maar hier:

  Herinnert u zich nog Michael Hastings en de nogal open eindjes rondom zijn dood> Ik vrees dat velen niet eens meer weten wie hij was.

  Ik wil wel juist daarom aanhaken bij het onderwerp, juist omdat ik vermoed dat Fabian Society u wat zegt .
  Het lijkt net zoals de niet bestaande economie nobelprijswinnaar zo’n beetje SP te zijn, men moet iets om de hoera roepende in stelling te brengen…, per slot moet jaloezie geprikkeld blijven en ander wordt het wel getriggerd.

  Eigenlijk kwam me dit weer in mind bij het stuk van nota bene Van Baar. Niets kwaads over Van Baar, maar hij heeft soms enige moeite met het accepteren van het manipulatieve.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/10/de-historische-binnenwereld-van-pieter-geyl

  Pieter Geyl was een Fabiaan.

  Eigenlijk wordt men gemanipuleerd.

  Like

  toetssteent

  22 oktober 2013 at 02:19

 11. @Joe
  Uw idealen kunnen alleen in een samenleving die figuurlijke stadspoorten en grachten kent. Nee, ik wil niet terug naar vroeger, beslist niet! Maar groot is log. Eén oog naar Brussel maakt dat wel duidelijk.
  En dat terwijl een kort op de burger zittende staat (hoe hilarisch toch wel Drees socialistisch te noemen), snel kan schakelen. Nog wel.
  In opkomst is een soort SP…..
  Best wel raar dat je daar onvrede van krijgt. Toch?

  Like

  toetssteen

  22 oktober 2013 at 02:29

 12. Mijn excuses, geen idee hoe het kon gebeuren, maar die t, teveel dat ben ik.

  Like

  toetssteen

  22 oktober 2013 at 02:31


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: