Femen-isme en de Rooms-Katholieke kerk volgens Hoffschulte

1217775d545a22a59038b9e66093688c_XL

De man verwekt zijn kroost door penetratie van een vrouw, terwijl de vrouw haar kroost frontaal ter wereld brengt. Dat geeft beiden een ander beeld van de wereld, waarin vrouwen zorgend en mannen ordenend te werk gaan. Vrouwen verzorgen hun kroost en mannen zorgen ervoor dat die verzorging op ordelijke wijze kan geschieden.‘ Aldus de opinie van Ben Hoffschulte in het Katholiek Nieuwsblad. Hieraan voegt de rechtsfilosoof en antiquaar uit Leuven de observatie toe dat ‘het feminisme dat met een beroep op antidiscriminatie de priesterwijding van vrouwen eist finaal achterhaald is’. Hij heeft gelijk, maar anders dan-ie bedoelt.

Zonder het te noemen verwijst Hoffschulte met zijn titel ‘Femen-isme‘ naar een recent voorval. De activistes van FEMEN belaagden onlangs de rooms-katholieke aartsbisschop André-Jozef Léonard tijdens zijn lezing over godslastering en meningsuiting aan de Brusselse universiteit ULB. Da’s vele Belgische katholieken in het verkeerde keelgat geschoten. Een woordvoerder van de Bisschoppenconferentie vond de actie ‘totaal onaanvaardbaar’ en een persbericht noemde het onnodig omdat ‘de katholieke Kerk wereldwijd en in ons land met levensbeschouwelijke en religieuze diversiteit wil omgaan’. Hoewel precies deze formulering de vraag oproept of de kerk ook in de praktijk passend met diversiteit omgaat. Daarover bestaan twijfels bij critici.

Kan de Bisschoppenconferentie nog op begrip rekenen omdat het aanvoert het debat aan te willen gaan, dat voordeel van de twijfel verspeelt Hoffschulte met zijn stuk over het feminisme en het Femen-isme. Hij leidt uit de rol die vrouwen volgens hem binnen de Rooms-Katholieke kerk wacht ook uitspraken af voor vrouwen buiten de kerk. Door zijn argumenten binnen en buiten de kerk te zoeken en door elkaar te husselen schept Hoffschulte verwarring. Want wat voor vrouwen binnen de kerk geldt hoeft niet voor vrouwen buiten de kerk te gelden. En omgekeerd. Het recht op gelijke behandeling van alle vrouwen noemt-ie ‘misplaatste gelijkheidseisen’. De activistes van FEMEN krijgen zelden zulke zuivere standpunten in de schoot geworpen waartegen ze heerlijk los kunnen gaan. In z’n ouderwetse eerlijkheid is Hoffschulte de ideale tegenstander.

Ik ben het met Hoffschulte eens dat vrouwen niets in de kerk te zoeken hebben als priester of pater. Daar doet zijn 19de-eeuwse wereldbeeld niets aan af. Hij reduceert de vrouw tot haar maagdelijke status en duidt het streven van de vrouwen binnen de kerk als volgt: ‘Het getuigt eerder van een zekere onbenulligheid die afbreuk doet aan de vrouwelijke waardigheid. Er valt niets goeds te zeggen van dit opstandige streven, dat door de leiding van de grootste wereldkerk terecht wordt genegeerd.‘ Vrouwen hebben in deze kerk naar mijn idee niks te zoeken. Hoffschulte doet goed uitkomen hoe gedateerd zijn kerk is. Een wijkplaats voor weinigen.

tVyCJheNoy

Foto 1: Vrouwen met kazuifel en kruis heffen de handen hoog. Credits: AP.

Foto 2: Halfblote activistes van FEMEN belagen op 23 april 2013 te Brussel de Belgische aartsbisschop Léonard (niet in beeld). Een oudere man laat het niet op zich zitten en schopt terug.

Advertentie

7 gedachten over “Femen-isme en de Rooms-Katholieke kerk volgens Hoffschulte

 1. Het vrouwentaboe was (en is) even hardnekkig als het homotaboe nog is. In de roomse kerk met zijn nog mannelijke joods-romeinse gezagsstructuur, later nog versterkt door een verplicht celibaat, leeft het nog volop, Zelfs Jezusmet zijn toen opvallende ander joods gedrag tegenover vrouwen wat hem het scheldwoord “vriendje van tollenaars en hoeren” opleverde en zelfs niet met zijn “kinderen van God’, waaruit meteen al het christelijke broers en zussen ontstond, kon dit taboe tot voor kort niet doorbreken. Moderne roomse gelovigen krijg je nu, na alles wat we van sexe weten met onze menswetenschappen, in het moderne leven bevestigd, niet meer uitgelegd, waarom vrouwen niet of minder geschikt zouden zijn voor welke plaats in de kerk dan ook. Na lang tegenstribbelem moest Rome ook de natuurwetenschappen toegeven, dat de aarde om de zon draait. Hopelijk duurt het niet zo lang dat Rome de menswetenschappen moet toegeven hoe waardevol vrouwen voor een kerk kunnen zijn Het slijten van taboes kost nu eenmaal kruim en tijd.

  Like

 2. @Reine
  Tja, da’s net zoiets als het motto van de bokser: het is beter om te geven dan te ontvangen.

  @Joost
  Altijd goed om te weten dat de menselijke kant van religie belicht wordt. Want die bestaat wel degelijk. Dank. Het is nog een lange weg, weg van de oude waarheden die in sommige kringen nog levend zijn.

  Like

 3. Het was duidelijk wel even zoeken om nog een katholieke mafkees te vinden die hooguit nog serieus wordt genomen door een kleine club.

  @Joost Tibosch
  Ehhh joods en celibaat? Men werd als rabbi niet serieus genomen als die rabbi niet was getrouwd. Vandaar dan velen er velen er alleen daarom al vanuit gaan dat Jezus wél was getrouwd. Wat natuurlijk schoppen is tegen diverse schenen, maar zo lag de realiteit. Dus het celibaat is bepaald geen joods standpunt, integendeel.

  Aangaande de hoeren en de tollenaars….. De hoeren waren de collaborerende elite, de tollenaars, de ambtenaren.
  Wat is het leven toch simpel en hoe weinig is er veranderd.

  Rome was niet simpel zoals u pretendeert als dat zo was waren de aquaducten nu weleens ingestort. Het was niet Rome dat wetenschap weerde, het verval kwam met het accepteren van hele barbarenstammen om de bevolking op de knieën te krijgen. Vandalen en zo.

  Like

 4. @Toetssteen
  Lees het Katholiek Nieuwsblad en dan blijkt dat dit soort opinies voor het opscheppen liggen. Ik zou er makkelijk elke week een stukje over kunnen maken. Wat ik niet doe.

  De opinie van Hoffschulte staat niet op zichzelf en past in een patroon. De vorige paus Benedictus XVI en ook mensen zoals kardinaal Simonis noemden in het openbaar de afweging tussen een grotere volkskerk die concessies moet doen en een strikte kerk die nauwgezet de oude dogmatiek volgt. Ter verdediging van de oude waarden.

  Hoffschulte opteert duidelijk voor een kerk voor weinigen. Hij vermengt dat met een fikse dosis vrouwonvriendelijkheid die weliswaar in lijn met de leerstellingen is maar de kerkleiders doorgaans veel omfloerster uiten. Kortom, kinderen, dronken mensen en ‘Hoffschultes’ spreken de waarheid.

  Ik vermoed dat het verschoven evenwicht van de kerk van Europa naar Latijns-Amerika en andere continenten de afweging om terug te grijpen politiek vertraagd heeft. Daarom leek de vorige paus ook zo conservatief omdat de kudde nog moest volgen. Maar de tendens lijkt me duidelijk: Hoffschulte.

  Like

 5. @George Knight
  Drank is voor mij in en hoeveelheid waar een kabouter nog niet de hoogte van zou krijgen, lees een glas port per week. Drugs heb ik nog niet eens aan geroken, ik hou er niet van mijn geest te bedwelmen.
  Ik ben dan wel weer een dyslectici .Maar dat kan me niet echt schelen, met Wubbo Ockels voel ik me in prima gezelschap.

  Enfin, wat het katholiek dagblad schrijft haal ik mijn schouders over op. Ik zou willen dat de mensen dat grijze spul tussen hun oren eens zouden gebruiken voor realiteiten.
  Religie? Waarom zou de mensheid zich moeten laten leiden door halfgeleiders die zeggen te weten wat een onbewezen te zijn figuur heeft gezegd? Lees bisschoppen, priesters, imams, shariageleerden, en de rest van de onzingeleerden.
  Ik ontzeg niemand zijn of haar behoefte aangaande spiritualiteit, maar is het nu echt niet mogelijk dat men eens ophoudt dit te categoriseren als partij in een debat? Immers daar valt niet tegenin te praten.

  Wat ik vandaag las was dat de katholieke kerk zieltjes wint. De gekte is de wereld nog lang niet uit.

  Like

 6. Pingback: Ben Hoffschulte ziet zichzelf als normaal en homoseksualiteit als afwijking | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.