Christelijke politiek zet neergaande lijn voort

Door aandacht voor de nek-aan-nek race tussen PvdA en VVD, de achteruitgang van de PVV en GroenLinks, is de afgang van de christelijke politiek wat ondergesneeuwd. Sinds 2010 is het CDA van 41 via 21 naar 13 zetels geduikeld. In totaal houden CDA, ChristenUnie en SGP 21 zetels over.

Het RD ziet het somber in: ‘Voor principiële vraagstukken als abortus, euthanasie en de positie van gewetensbezwaarde ambtenaren zal het sterk afgenomen stemmenaantal van de christelijke partijen grote gevolgen hebben.’ En: ‘De uitslag van de verkiezingen voor het CDA is in één woord dramatisch. Dit keer raakte de partij bijna een half miljoen kiezers kwijt, zeer waarschijnlijk door een combinatie van de voortgaande secularisatie, het onduidelijke profiel en natuurlijk de tweestrijd tussen VVD en PvdA (..)’. Het RD noemt de doorgaande ontkerkelijking niet bij naam.

Eindelijk lijkt het CDA verdreven uit haar sleutelpositie waar het elke hervorming op immaterieel gebied kon blokkeren. Maar oppassen is geboden, want afgelopen jaren hadden christelijke partijen meer in de melk te brokkelen dan de getalsverhoudingen deden vermoeden. Dat kan zich opnieuw voordoen.

Toch is de christelijke politiek met slechts 14% van de zetels minder in staat om hard op de rem van de maatschappelijke ontwikkeling te staan. En andersdenkenden hun emancipatie te misgunnen. Die achterhoedegevechten zijn hopelijk voorgoed voorbij. Da’s de grote winst van deze verkiezingen. Belangrijker dan een plusje meer of minder voor Rutte of Samsom.

Hopelijk pakken de seculiere partijen het verstandig aan. De PvdA is al voorzichtig weggekoerst van de islam en heeft de handen vrij. Voor vrijzinnige politiek wacht het optimisme.

Foto: Cartoon Pat Bagley: God en Politiek. Voor de Salt Lake Tribune, 2008.

9 gedachten over “Christelijke politiek zet neergaande lijn voort

  1. “Eindelijk lijkt het CDA verdreven uit haar sleutelpositie waar het elke hervorming op immaterieel gebied kon blokkeren.”
    En waar moet ik dan concreet aan denken? We hebben onder het CDA wetgeving gekregen ohgv abortus en euthanasie die ruimer is dan in het overgrote deel van de wereld, dus dat kan het niet wezen. Welke hervorming wordt er dan door hun tegengestreefd? Je gaat me toch niet vertellen dat het voortbestaan van de gewetensbezwaarde ambtenaar aan je knaagt?

    Like

  2. @Joke
    Geen uitzonderingen. Als vanwege religieuze motieven een gewetensbezwaarde ambtenaar kan bestaan, dan zouden allerlei andere motieven ook erkend moeten worden. Zoals de homosexuele ambtenaar die geen christenen wil trouwen. Of de zwarte ambtenaar die geen blanken wil (be)dienen. Ik vind het potsierlijk dat enkel en alleen religieuze redenen aanvaard worden. Alsof alleen gelovigen een geweten en een moraal zouden hebben. Kortom, alles of niets.

    Ik schreef dat de christelijke politiek met slechts 14% van de zetels minder in staat is om hard op de rem van de maatschappelijke ontwikkeling te staan. Het CDA kon hervormingen blokkeren, maar deed dat niet altijd. Zo pragmatisch kan het CDA ook zijn. De strapatsen van CDA-minister Piet Hein Donner om de wet op de godslastering na de moord op Theo van Gogh aan te willen ligt vele seculieren nog steeds zwaar op de maag. En ChristenUnie en SGP stonden hard op de rem met als doel veranderingen tegen te gaan. Dat gaat tegen de tijd in.

    Je kunt het ook breder zien. Afwisseling in de politiek is goed. Een partij moet niet te lang achter elkaar aan de macht zijn. Voor de PvdA geldt dat in de grote steden. Het is vanwege politieke incest bijvoorbeeld gewenst dat die partij eens een periode de macht in Amsterdam zou overslaan. Wat dat in Rotterdam voor emoties losmaakte tijdens Leefbaar Rotterdam herinneren we ons nog. De sociaal-democraten zagen de inbraak van Fortuyn als schoffering van oude rechten. Zo zou het voor het CDA na Balkenende en Verhagen verstandig zijn om landelijk een periode naast de macht te staan. Het RD ziet het gevaar ervan.

    Like

  3. Ze zijn zelfs zo pragmatisch dat ze kameleontisch zijn. Dat in de vorige kabinetsperiode de VVD tegen afschaffing van de weigerambtenaar stemde, kwam volgens mij puur door influistering van de SGP. De bevlogenheid van het CDA ohgv godslastering is inderdaad opmerkelijk, dat is echt een CDA-dingetje. Ik vind dat soort dingen ook een doorn in het oog, maar nou ook weer niet echt cruciaal voor wat de praktijk betreft.

    Het ‘joods-christelijke cultuur’-gezemel van de VVD is trouwens puur een VVD-kindje, waar het CDA niet de vader van is. Tegelijkertijd wou Rutte – al heb ik hem daar sinds 2010 niet meer over gehoord – godsdienst uit het gelijkheidsbeginsel verwijderen, wat dan weer het andere uiterste is. Het zit allemaal heel paradoxaal in elkaar bij de VVD.

    En eigenlijk is dat het echte probleem: dat minderheidsstandpunten een bepalende rol kunnen spelen doordat de andere partijen geneigd zijn erin mee te gaan.

    Like

  4. Onder Balkenende zijn wel degelijk hervormingen mogelijk geweest. Zorgverzekering, WAO, de wet Werk en Bijstand.
    Balkenende was het met de analyse van Fortuyn volkomen eens. Alleen niet met diens uitwerking. Op onderdelen vermoedelijk. Ik hoop dat Balkenende nog eens een boek schrijft hierover.
    In coalitieland en met dergelijke moeizame verkiezingsuitslagen moest Balkenende zijn kabinetten runnen en wat is hij verguisd om vermeend slecht leiderschap om de vroegtijdige val van zijn desbetreffende moeizame kabinetten. Hij kreeg geen steun van de partij toen hij premier voor alle Nederlanders moest zijn.
    CDA verloor profiel.
    In de debatten gingen tegenstanders tegenover Rutte onder de gordel. Men weet dat uitspraken over Griekenland in zijn positie lastig zijn. Het begrip tot het uiterste gaan kan verschillend worden geinterpreteerd. Ga je door tot en met je meegesleurd wordt in het drama Griekenland, of ga je door tot dat nog verantwoord is? Rutte wilde in zijn antwoord de eerste gevolgtrekking vermijden. Terug naar CDA.
    CDA is een gemakszuchtige partij geworden. Buma stond vond ik er behoorlijk alleen voor. Waar zijn die prominenten daar als zij nodig zijn. Nu is de tweedeling zo luid en duidelijk in het openbaar uitgevochten dat CDA hier nog lange tijd last van houdt en mogelijk was die interne opstand de definitieve nekslag als brede volkspartij. De veroorzakers van dat tumult wijzen graag de samenwerking met de PVV als oorzaak aan.Indien de Sociaal Democratie na Fortuyn een wederopstanding kan ondergaan zou Christelijke Democratie dat ook moeten kunnen in een vernieuwd seculier vat gegoten. Christelijke waarden zijn gelijkwaardigheid, gerechtigheid en solidariteit. Daar is de Sociaal Democratie uit voortgekomen zonder die knellende religieuze banden van toen. Heel wat dominees stonden aan de wieg van het ontstaan van deze seculiere nieuwe partij. Christelijke waarden zijn universele waarden te noemen en liberale aanhangers van allerlei levensovertuigingen zouden denk ik een seculiere partij voor mensen met allerlei geloofsovertuigingen in een seculiere context kunnen waarderen. Waar niet, over en weer, in beton gegoten interpretaties van Heilige Boeken in thuishoren. SGP, CU en huidige CDA bieden dat niet.
    Een Lubbers en Balkende konden dat dogmatische nog naar de achtergrond duwen in die tijd.
    Evangelische Kerken groeien wel. De oude vormen van Christleijke politiek spreken steeds minder aan, maar (Christelijke) spiritualiteit is niet in gelijke tred uit de levens van mensen verdwenen en tradities op seculiere wijze omgevormd kunnen waardevol zijn in het persoonlijk leven en positief bindmiddel in de samenleving. Het Christendom zit nog verankerd in ons doen en laten, alleen zijn wij van die cultuurinvloed niet meer breed bewust en laks omgesproken wat daarvan in onze wetten is verankerd. Juist de linkse partijen. Dat heeft Fortuyn naar actieve politiek gedreven.
    Een seculiere politieke partij zou op basis van pragmatiek en algemeen belang groot kunnen worden.

    Like

  5. Pingback: Schrappen verbod godslastering doorbreekt onderdrukking confessionele politiek « George Knight

  6. Pingback: Schrappen verbod godslastering doorbreekt onderdrukking door confessionele politiek « George Knight

  7. Pingback: Debat over ‘weigerambtenaar’ laat confessionele politiek verweesd achter | George Knight

  8. Pingback: Oprichting politieke partij ‘Jezus Leeft’. Wat voegt het toe? | George Knight

  9. Pingback: Oprichting politieke partij ‘Jezus Leeft’. Wat voegt het toe? | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.