PvdA koerst voorzichtig weg van de islam

Het is niet de islam die conflicteert met de joods-christelijke traditie, het zijn onze eigen opvattingen. En daar is juist de angst voor de islam op gebaseerd: dat via de islam vormen van onderdrukking en achterstelling terugkomen waar we ons in post-christelijk Nederland aan ontworsteld hebben. Die angst is niet ongegrond, maar we kunnen moslims niet het recht ontzeggen dezelfde achterhaalde opvattingen te koesteren als de SGP en de Paus.

Is hier een militante atheïst aan het woord? In ieder geval niet Geert Wilders, want hij zou als-ie sprak over de islam het niet hebben over ‘achterhaalde opvattingen‘, maar ‘achterlijke opvattingen‘. Een miniem verschil. Het citaat uit juni 2009 is van oud PvdA-wethouder van Leiden Paul Bordewijk en staat op de site van de PvdA.

Bordewijk denkt in de lijn Martijn van Dam over wie columniste Nausicaa Marbe in De Volkskrant opmerkt: ‘Misschien zijn de orthodoxen afgeschrikt door wat ze opvingen over de opvattingen van Martijn van Dam, die de totale ontkoppeling van zijn partij van religieuze belangen bepleitte. Op zijn blog adviseerde hij afgelopen maart moslimkiezers hun verwachtingen bij te stellen: de PvdA steunt het individu, niet de groepsdwang; moslims krijgen geen uitzonderingspositie en de partij gaat niet meer regelen dat anderen zich aan geloofseisen aanpassen.

Marbe constateert dat de PvdA onder ‘straatcoach’ Diederik Samsom afstand heeft genomen van Job Cohen die thee dronk met de moslims. En de van oorsprong seculiere PvdA de verkeerde richting opstuurde. In Amsterdam zette burgemeester Eberhard van der Laan vanaf zijn aantreden stilzwijgend het gedachtengoed van zijn voorganger bij het oud vuil. Zo ontsnapt de PvdA aan de donkerste dagen van het multiculturalisme toen het zich liet gijzelen door conservatieve moslims. Samsom geeft voorzichtig tegenroer en koerst weer richting secularisme zoals Van Dam dat representeert. Zodat critici als Eddy Terstall die overliepen naar partijen die vrijzinniger waren dan de PvdA onder Cohen weer iets binnen de PvdA te zoeken hebben.

Onder Samsom is die vlucht niet meer nodig. De koerswijziging maakt de huidige PvdA minder kwetsbaar voor aanvallen van Wilders. Met enig venijn merkt Marbe op dat de Partij van Allah nu de Partij van de Afhaakfundi wordt. Samsom staat een realistische koers voor, maar moet omzichtig opereren om de nog altijd invloedrijke multiculturele vleugel Vogelaristen niet van zich te vervreemden. Daarom gaat het opschuiven zo ongemerkt. Als Samsom de huidige lijn doorzet dan valt te verwachten dat straks bij de PvdA het secularisme weer volop en beginselvast gekoesterd gaat worden binnen het sociaal-democratisch gedachtengoed. Zoals het hoort.

Foto: Symbolische voorstelling van het succes der sociaal-democratie, 1899

7 gedachten over “PvdA koerst voorzichtig weg van de islam

 1. Pingback: Christelijke politiek zet neergaande lijn voort « George Knight

 2. Als je de etalage verandert (andere lijsttrekker) is automatisch de winkelinhoud daarmee niet veranderd.
  Zolang de lijsttrekker scoort mag die accenten veranderen naar buiten toe.
  Zodra peilingen ongunstig gaan worden barsten de verschillende meningen naar buiten toe open.

  Like

 3. @Keijzer
  Naar mijn idee is er meer dan de etalage verandert. Ook het PvdA-product is aangepast. Mogelijk gevaar voor de partij lijkt me eerder dat bepaalde groeperingen in de PvdA vanuit de coulissen obstructie gaan voeren tegen de door de partijleiding in gang gezette veranderingen op multicultureel gebied. Dat komt overeen met je laatste zin, denk ik.

  Like

 4. @George Knight
  Wat betreft laatste zin, ja.
  Bij de productverandering zet ik mijn vraagtekens na Buitenhof vandaag gezien te hebben.
  Het is wel buitengewoon calculerend om zo snel omwille van zetelaantallen van SP light naar redelijk midden om te schakelen en de etalage een totaal ander aanzien te geven. De formatie zal laten zien wat de echte PvdA nu is.

  Like

 5. Pingback: Wonder van de ontkoppeling met religie: PvdA en Asscher « George Knight

 6. De mate waarin de PvdA de religies knuffelt is lachwekkend. Daar zijn mijn inziens al genoeg partijen mee bezig. Bij volstrekt terechte kritiek op het gedrag van moslims in NL teruggrijpen naar het gezemel over “integratie met behoud van eigen identiteit” is achterhaald. Sinds wanneer is links opeens de grote beschermer van volstrekt intolerante religieuze uitingen? Oh ja,,,,,, sinds we de Grote blonde idioot uit Venlo moeten tackelen. Maar PvdA, jullie spannen het paard achter de wagen met deze onzin benacering.
  De hoofddoekjes-maffia hoeft helemaal NIET verdedigd te worden. Integendeel; weg met al die religieuze uitingen in de publieke ruimte. Bekleed je maar in burka’s en hoofddoeken in je eigen huis.
  Het hoofddoekje dragen als uiting van emnacipatie te zien is het meest stupide wat ik ooit heb gehoord.
  Ik beschouw de komst van islamitische allochtonen in Nederland op geen enkel gebied een verrijking.
  Het is en blijft binnenhalen van achterlijkh; en maar integreren (vergeet het maar) met behoud van achterlijkheid. Jajajaja… Fortuyn had gewoon gelijk.
  Ik heb tot nu toe PvdA gestemd, bij gebrek aan beter, maar er is een eind aan mijn solidariteit.
  Ik ben de “weg met ons” filosofie van links meer dan zat.

  Like

 7. Pingback: Christelijke politiek zet neergaande lijn voort | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.