George Knight

Debat tussen links en rechts

Burgerbeweging Wereldmuseum geeft voorbeeld nieuwe politiek

with 4 comments

olp

Prachtig aan de Publieksactie Wereldmuseum is dat het illustreert dat burgers in Nederland talenten hebben die door de politiek doorgaans genegeerd worden. Betrokken burgers zitten te springen om de partijpolitiek die zich nauwelijks wil laten helpen toch te helpen. Als een willekeurige burger als de Rotterdamse kunstenaar Olphaert den Otter initiatief neemt en het woord voert, dan is dat geen verarming, maar een verrijking van het openbaar debat. Buiten de gebaande paden worden nieuwe wegen geopend op sociale media en in informele netwerken binnen en buiten de stad Rotterdam. Het openbaar bestuur van Rotterdam krijgt zo aanvulling van een burgerbeweging die met kennis van zaken praat. En daarbij niet rancuneus is of eigen belangen nastreeft, maar doodgewoon wenst dat gemeenschapsgeld goed besteed wordt en de voorzieningen op peil blijven.

Wethouder Cultuur Adriaan Visser (D66) heeft onjuiste informatie over het functioneren van de RvT gedeeld. Het is hoogst merkwaardig dat hij -al dan niet gesouffleerd door zijn ambtenaren- onjuiste informatie aan de raad geeft over de RvT. Bestuurlijk weegt dat zwaarder dan onjuiste informatie aan de Publieksactie. Deze gang van zaken roept een beeld op van wanorde en geen grip op dit dossier door wethouder Visser. Zodat de controle op de controle ontbreekt. Is dat erg? Ja, dit is meer dan nonchalant of slordig. Dit is chaos bij Culturele Zaken in Rotterdam, terwijl juist gevraagd wordt door PvdD, PvdA en Publieksactie dat het bestuur van de gemeente Rotterdam de chaos bij het Wereldmuseum terugdringt. De merkwaardige benoeming van Jan Laan wijst ook al op paniekvoetbal. Wat nu? Vraag is waar wethouder Visser straks de schuld neerlegt.

Woordvoerder Olphaert den Otter verdient alle gelukwensen met het openbaren van alle ongerijmdheden. Niet omdat hij buitengewoon is, maar juist omdat hij zo gewoon is. Allerlei burgers hebben expertise op het gebied waarin ze vakmatig thuis zijn. Voor Den Otter is dat de beeldende kunst en de museumsector. Deze zaak maakt duidelijk dat burgers door de politiek niet genegeerd moeten worden, maar juist ingezet kunnen worden om het openbaar bestuur op een hoger plan te brengen. Den Otter geeft aan dat een hybride model van een gelegenheidsbeweging van burgers die zich constructief, kritisch en deskundig opstelt samen met politieke partijen binnen het openbaar bestuur optimaal werkt. Dat model verdient alle navolging. Hulde.

Foto: Schermafbeelding van FB-pagina Olphaert den Otter.

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dinsdag 18 november heeft wethouder Visser bekend gemaakt drie leden benoemd te hebben voor een RvT in oprichting. Zoals de wethouder zelf stelt, voldoet de RvT niet aan het gemeentelijk profiel zoals dat is opgesteld voor de verzelfstandiging (hier eerder gepubliceerd door George Knight).

  De brief is te downloaden via het Raadsinformatiesysteem (RIS).
  14bb006554 Van B en W een brief over de Raad van Toezicht Wereldmuseum in oprichting (Bijlage | 530.1Kb)

  Toevoeging GK:
  Brief: http://tinyurl.com/mtetx8k
  Overzicht: http://www.ris.rotterdam.nl/cgi-bin/postin.cgi/action=view/id=50658

  Like

  Publieksactie Wereldmuseum

  18 november 2014 at 18:42

 2. De brief van B&W aan de raad over de Raad van Toezicht in ontwikkeling Wereldmuseum roept vele vragen op. Vooral over het onvolledig informeren van de raad door wethouder Visser. Onbegrijpelijk is waarom hij juridische redenen aanvoert voor het niet volledig kunnen informeren van de raad. Maar zelfs als dat aan de orde was geweest -wat achteraf weer anders bleek zoals uit de brief blijkt- had de wethouder de raad vertrouwelijk kunnen informeren. Dat is blijkbaar niet gebeurd, en dat roept verbazing op over het handelen van Visser. Hoewel duidelijk is dat hij serieus zoekend was naar de beste oplossing.

  Verder is het de vraag of de waarnemers die al beoogd lid van de Raad worden gepresenteerd met elkaar de juiste samenstelling hebben. Kwantitatief en kwalitatief. Hun profiel is wel erg partijpolitiek (CDA/PvdA) wat vragen oproept over hun netwerk. Daarbij zijn het ook nog een mannen van middelbare leeftijd. De profielschets verlangt diversiteit. Dus vrouwen en kandidaten uit andere leeftijdscategorieën. In enkele gevallen hebben de kandidaten een culturele achtergrond, maar dan eerder bestuurlijk/ambtelijk-cultureel dan inhoudelijk-cultureel. Dat is te weinig. Het kan opgevangen worden als de komende maand nog enkele jonge, bij voorkeur vrouwelijke kandidaten worden benoemd die museale en wetenschappelijk-multiculturele expertise hebben en bij voorkeur geen kaderlid zijn van een van de gevestigde middenpartijen.

  Like

  George Knight

  19 november 2014 at 00:01

 3. […] ONRUST, VERZET, OPHEF en een interim-manager, zie:  de Gelderlander “Er wordt de stad Nijmegen een museum ontnomen!” zeggen de Museumvrienden “wij zij toch geen lid vanwege de Museumkaart, maar juist vanwege de inhoud, lezingen, rondleidingen, kunstenaarsgesprekken …” zie ook: “Marktdenken culturele sector faalt, cultureel ondernemerschap in de lachspiegel” Burgerbeweging o.l.v. Olphaert den Otter inzake Wereldmuseum Rotterdam […]

  Like

 4. […] voor de zomer van 2014 verliep dat moeizaam, maar daarna kreeg de actie wind in de zeilen. De burgerbeweging die kunstenaar Den Otter wist op te tuigen was een prachtig voorbeeld van activistische politiek door burgers. Het was ook een front en […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: