Putin oogst verlies in Oekraïne

Het is nu oogsten voor president Vladimir Putin. In het negatieve. Zijn Oekraïne-gambiet is mislukt. Reken maar na. Tienduizenden gewonden en doden op het Oekraïense slagveld. Een militair einddoel -verbinding over land naar de Krim- dat alleen ten koste van hoge kosten en zware verliezen bereikt kan worden. Een stagnerende economie. Sancties van westerse landen. Een paria-status in de ogen van de internationale gemeenschap vanwege de onrechtmatige annexatie van de Krim. Verstoorde verhoudingen met Europese landen waaronder Duitsland. Russische staatsburgers die helemaal geen vijandschap jegens het Oekraïense broedervolk voelen. Opponent Oekraïne koerst langzaam, maar met vaste wil in de richting van Europa.

Putin heeft gegokt en verloren. Oekraïeners hebben zich ondanks de slechte situatie waarin het Oekraïense leger verkeert zich succesvol verzet tegen een kernmacht die hun land binnenviel. Ondanks uitblijvende steun van het Westen. Hoe in de geschiedschrijving deze oorlog -die nog niet voorbij is, maar waarvan de afloop vaststaat- bekend zal worden valt af te wachten. Daartoe is nog wat afstand in de tijd nodig, Maar duidelijk lijkt dat de schaker Putin zijn opponent heeft onderschat. Door Putin is Rusland in Zugzwang.

7 gedachten over “Putin oogst verlies in Oekraïne

 1. Werkelijk? Putin is niet obrekenbaar, maar een uiterst geraffineerde calculator gedreven door wrok, diepe haat en wantrouwen jegens alles dat expansionistisch Transatlantisme uitstraalt. En over de middelen bezit om de drijvers achter dit transatlantisme een gevoelig lesje te leren. Letterlijk, een in ’t nauw gedreven kat kan rare, onberekenbare sprongen maken. Eerder gaf ik een links naar Putins’ Macht in de FAZ en er is geen enkele garantie dat eerdere sprongen zich niet gaan herhalen.

  De huidige sancties over en weer overleven beide partijen zonder al te grote klappen op te lopen. De lage olieprijzen zijn het die een gat gaan slaan in de Russische staatshuishouding, maar zal het Kremlin niet weerhouden om zich militair opnieuw nadrukkelijk te manifesteren.
  Aan deze zijde komt dan al snel de dreiging van het economische ‘SWIFT wapen’ (Iran) bovendrijven, hetgeen voor Poetin aanleiding kan zijn het Europa van de uitbreidende EU pogen verder te ‘ontmantelen’.
  Bovendien, een gasdeal tussen Oekraine en Gazprom, is in de ogen van Poetin niet heilig. Ware het slechts omdat de gasopbrengsten uit leveringen aan de EU een relatief verwaarloosbaar deel uitmaken van de Russische staatsinkomsten.

  Komt nog iets bij, het IMF schat de houdbaarheid van de Russische staatsbegroting en terugval van de Russische economie niet als potentieel bedreigend in.

  En met de Zwarte Zee kuststrook naar de Krim is Poetin ook nog lang niet klaar.

  Tekenen voor ontspanning deze winter en voorjaar staan allerminst gunstig.

  Like

 2. @King Billy
  Ik betwijfel of Putin de middelen bezit. De sancties -en de lage olieprijs- doen Rusland wel degelijk pijn. Zo is er nu sprake van dat het de steun aan Wit-Rusland financieel niet kan volhouden. Springen Polen en de EU in dat gat? En voor het financieren van zowel Krim als Donbass kunnen pensioenfondsen maar eenmaal geplunderd worden. Daarvoor ontbreekt gewoonweg geld. Logisch, West-Duitsland had ook problemen met de DDR. Maar Rusland is er slechter aan toe met een eenzijdige en stagnerende economie.

  Dat Putin onberekenbaar is en zich niet voor economie en financiën interesseert staat als een paal boven water. Daarmee interesseert hij zich feitelijk niet voor Rusland en de Russen. Hij vlucht in vergezichten, nationalisme en militarisering die terugwijzen naar de Soviet-Unie. Het is wachten op een paleisrevolutie van mensen uit de omgeving van Putin die deze ramkoers willen stoppen.

  Er zijn twee scenario’s in omloop. Of Putin forceert voordat de Zee van Azov in december dichtvriest een corridor over land naar de Krim, inclusief Odessa. Of Putin wacht daarmee tot het voorjaar. Sowieso gaat dat Rusland tienduizenden dode militairen kosten. Want Oekraïense strijdkrachten hebben zich ingegraven en zullen vanuit een verdedigende positie het Russische leger veel pijn kunnen doen. Maar het Westen zal dan niet langer militair afzijdig blijven zoals nu en Oekraïne modern materiaal gaan leveren. Het enige gevaar is dat Putin die geen kant meer op kan en het niet in zich heeft om zijn ongelijk te bekennen tactische kernwapens inzet. Als monument in de geschiedenis.

  Like

 3. De Russische mensenrechtenactiviste Elena Vasilyeva over haar inschatting van het aantal van minimaal 4500 gesneuvelde Russische militairen in de Oekraïense oorlog tot nu toe en hoe die oorlog zal eindigen door een tekort aan Russische militairen die naar Oekraïense gestuurd kunnen -en willen- worden:
  ‘Four and a half thousand, not less. It is difficult to count exactly, especially now that mobile crematoriums in which bodies are burnt at once appeared on the border. The other day, the Pskov deputy Lev Shlosberg received a reply from the Chief Military Prosecutor’s Office of the Russian Federation to his request concerning the circumstances of death of paratroopers from units deployed in Pskov region. He was answered that it is a military secret. Officers write that the war will end in a month, not later, because Putin will run out of soldiers soon. At such outflow of contract employees from Donbass, they will be replaced with conscripts, and these are inexperienced boys who can either be killed at once or be taken prisoner.’
  http://english.gordonua.com/news/exclusiveenglish/vasileva-51467.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.