Hoe de kerk verdween uit Nederland

Medeklinker ‘r’ wordt steeds minder rollend uitgesproken. Ook bij het NOS-Journaal klinkt steeds vaker een ‘j’ of zelfs niks als in een woord toch echt een ‘r’ staat. Dat valt te betreuren voor allen die van een stevige ‘r’ houden, daarmee opgevoed zijn en de reductie in de uitspraak van de ‘r’ als een spraakgebrek beschouwen.

Op een ander front antwoordt theoloog Harry Kuitert in een interview in Trouw met Gerrit-Jan Kleinjan op de vraag of het erg zou zijn als de kerk verdwijnt: ‘Ach welnee, de wereld gaat niet ten onder als de kerk er niet is. Mensen hebben tot nog toe altijd betekenis verleend aan een wereld die uit zichzelf geen betekenis meebracht.’ De kerk is in Nederland echter allang verdwenen. Mensen maken er domweg een kejk of kek van.

2 gedachten over “Hoe de kerk verdween uit Nederland

  1. In plaats van een j lijkt het mij eerder een ‘Engelse r’ (denk aan Rawhide’s “rollin’, rollin’, rollin’ “) te zijn die de plaats heeft ingenomen van de aloude Nederlandse r. Ik had het voorheen weleens (niet helemaal terecht) over een Gooise r omdat het me opviel dat meisjes op het voortgezet onderwijs zo praatten.

    Like

  2. @André
    Dat klopt. Er zijn varianten. De Engelse ‘r’ is er een van. Dat vertaalde ik met ‘kek’. Nou weet ik niet of de brouwende ‘r’ wel zo aloud is. Hoe kunnen we dat nu nog in een diachrone studie nagaan, teruggaand naar de 15de, 17de of 19de eeuws? Geluidsmateriaal ontbreekt, geschreven bronnen zijn schaars. Velen wijzen op de invloed van het Frans die vroeger groot was en de uitspraak van een bovenklasse beïnvloedde, tot een niet rollende ‘r’.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.