Onenigheid ministeries over beantwoording vragen Demmink

AH691Herdruk

De raadsels rond de beantwoording van de kamervragen van de CDA-ers Pieter Omtzigt en Peter Oskam door de ministers Timmermans en Opstelten worden groter. Eerst was er een onverklaarbare vertraging van 5 werkdagen in de officiële bekendmaking op tweedekamer.nl. Maar op 5 december was er een antwoord. Vandaag kwam er een correctie op dat antwoord vanwege de aanhef. Een en ander is hoogst ongebruikelijk.

Vertragingen, wijzigingen en correcties van de aanhef wijzen op onenigheid tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie. Er is geen andere reden te bedenken voor het gedoe over de beantwoording. Omdat het om ambassadeur Bekink gaat heeft Buitenlandse Zaken het voortouw, maar eist Justitie gelijkheid op vanwege betrokkenheid van Joris Demmink. Tot voor kort de hoogste ambtenaar op dat ministerie.

Op 27 november kregen de leden van de Tweede Kamer onder wie vragenstellers Omtzigt en Oskam antwoord waarvoor Frans Timmermans en Ivo Opstelten gedeeld verantwoordelijk waren. Maar in het antwoord van 4 december dat op 5 december officieel werd bekendgemaakt, antwoordt minister Timmermans als enige verantwoordelijke namens zijn collega Opstelten. In de correctie van vandaag op de publicatie van 5 december schuift minister Opstelten weer op naar gedeelde verantwoordelijkheid samen met minister Timmermans.

Is hier meer aan de hand dan een gewone ambtelijke slordigheid die nu al twee weken duurt? Een verklaring is dat er blijkbaar tussen de twee ministeries onenigheid is ontstaan over de aanhef en de verantwoordelijkheid voor de beantwoording vanwege een competentiestrijd. Er zijn nu immers al drie verschillende versies van een ‘kamervraag met antwoord’ naar buiten gebracht. Gissen is waar die competentiestrijd precies over gaat. Logisch is het om te veronderstellen dat het gaat om het onderzoek naar Joris Demmink. Hoe moet de man die Nederland zoveel publicitaire schade oplevert aangepakt gaan worden? En wie neemt daarbij het initiatief?

Foto: Schermafbeelding van beantwoording kamervragen van Omtzigt en Oskam over Bekink en Demmink.

2 gedachten over “Onenigheid ministeries over beantwoording vragen Demmink

  1. Pingback: Zorgen om NOS-berichtgeving over Demmink « George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.