Piraten botsen met BREIN over intellectueel eigendom en kiezen tegenaanval

In Nederland kan hoogleraar intellectuele eigendomsrecht Dirk Visser aan de Universiteit van Leiden tevens partner zijn bij het commerciële advocatenkantoor Klos, Morel, Vos & Schaap. Zonder dat dit klaarblijkelijk zijn academische onafhankelijkheid schaadt. Het kantoor is gewijd aan de praktijk van het intellectueel eigendomsrecht en sinds haar oprichting toonaangevend op dit gebied. Dirk Visser volgt in 2003  zijn toenmalige kantoorgenoot bij Stibbe Feer Verkade op als hoogleraar. Het hoofd Juridische Zaken van de Stichting BREIN Bastiaan van Ramshorst werkt tot 2010 bij Klos, Morel, Vos & Schaap en daarvoor bij Stibbe.

Zo’n advocatenkantoor wordt dus in de arm genomen door de Stichting BREIN dat expertise inkoopt. Jurist en publicist Jeroen de Kreek wijst de verstrengeling af: ‘Dirk Visser is niet zuiver op de graad in verband met zijn wetenschappelijke onafhankelijkheid, rol in het onderwijs en belangenbehartiging voor BREIN c.s.‘ Jeroen de Kreek ontkent de Holocaust, roept politieke tegenstand op en verliest daardoor aan geloofwaardigheid. Maar hij volgt trouw de rechtsgang en rechtsontwikkeling over intellectueel eigendom en doet daar verslag van.

‘Internetadvocaat’ Christiaan Alberdingk Thijm pleit evenmin voor een verbod, maar voor vergoedingsrecht. Hij zegt in 2009 voor de VPRO-radioDie discussie splitst de deelnemers grofweg in twee kampen. In het eerste kamp vinden we Nederland op dit moment, dat koers zet richting het zogenaamde verbodsrecht. (..) Als deskundige sprak hij onlangs de werkgroep auteursrecht toe. “Bij vergoedingsrecht kan een auteur niet verbieden, maar wel incasseren via de organisatie die namens alle auteurs een vergoeding voor gebruik vraagt. De radio is een sprekend voorbeeld. Een muzikant kan het draaien van zijn muziek niet tegenhouden. Het radiostation is op haar beurt verplicht te betalen voor het ten gehore brengen van muziek.

BREIN gaat door met verboden eisen via de rechter. Provider XS4all hekelde al eerder het machtsmisbruik van BREIN en de aantasting van de internetvrijheid. Het recht om vergoedingen voor intellectueel eigendom te eisen stuit niet zozeer tegen de borst, maar de grove methoden die BREIN hanteert. Dit weekend eiste BREIN onder dreiging van een dwangsom van 10.000 euro per dag de verwijdering van zogenaamde proxy’s op de site van een politieke partij, de Piraten. De Piratenpartij bond tijdelijk in, maar kiest nu de tegenaanval. Ze is een procedure gestart om de Stichting BREIN te dagvaarden in een zogenaamd executiegeschil.

Het stoort de Piraten dat ze nota bene als politieke partij niet gehoord werden bij de Haagse rechter terwijl BREIN alle ruimte kreeg. Da’s geen rechtsgelijkheid: De Piratenpartij maakt onder andere bezwaar tegen het feit dat de rechtbank ons uitdrukkelijke en valide verzoek om gehoord te worden naast zich neer heeft gelegd. Dit steekt te meer daar Brein zelf wel in staat gesteld is geweest om met een aangepaste eis te komen nadat ons grijsmakingsverzoek in eerste instantie succesvol was. In Praag kwamen afgelopen weekend Europese Piraten bijeen om zich te verenigen. Ze krijgen steeds meer kansen zich te profileren en aan steun te winnen.

Foto: op http://tpb.piratenpartij.nl/ spreken de Piraten de sympathisanten van andere politieke partijen toe. Verder tips om verder te surfen richting Pirate Bay. De zogenaamde generieke proxy is niet aangepast, 15 april 2012

8 gedachten over “Piraten botsen met BREIN over intellectueel eigendom en kiezen tegenaanval

 1. Hee! Iedereen die dat gelul over de holocaust blijft geloven of de politiek niet de maat neemt verliest aan geloofwaardigheid! Het is werkelijk van de gekke zoals iedereen zich laat oplichten. Doe onderzoek. BREIN is een criminele organisatie, de Holocaust is geen feit en de politiek neemt collectief deel aan oorlogsmisdaden, terrorisme en genocide. De feiten staan op : http://dekreek.lawyers.nl.

  Like

 2. Of hoe juristen piggyback riding gebruiken voor veilig stellen van eigen belangen, zelfs indien deze inhoudelijk niets met elkaar te maken hebben.

  Like

 3. @Jeroen
  We laten de feiten spreken.

  @King Billy
  Dat advocaten en hun advocatenkantoren voor het grote gewin gaan is voor iedereen die niet in sprookjesland leeft al jaren een realiteit. Maar dat universiteiten die zeggen te gaan voor waardevrije wetenschap daar actief aan meedoen is mij al jaren een raadsel. Het algemeen belang is de verliezer. Zie ook:
  http://www.mr-online.nl/nieuws/juridisch-nieuws/meer-dan-100-bijzondere-leerstoelen.html
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/03/16/academische-grenzen-aan-het-verstand/

  Like

 4. Pingback: Piratenpartij start campagne door botte bijl van BREIN « George Knight

 5. Pingback: Piratenpartij laat kans liggen om te wijzen op gesloten wereld van de auteursrechten « George Knight

 6. Pingback: Twee redenen om op de Piratenpartij te stemmen: bewustwording en tegenmacht « George Knight

 7. Pingback: Amerikaanse rechter noemt octrooisysteem krankzinnig en chaotisch « George Knight

 8. Pingback: Britse Blocking Blitz: aanval op file-sharing door muziekindustrie | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.