Voormalig staatssecretaris van Defensie Jack de Vries ziet begin 2011 de overheid als een bedrijf. Die houding van politici om de burger niet langer als onderdeel van de staat te zijn, maar als klant vergroot de afstand die dit type politiek tot de burger aanneemt. De Vries vergroot de kloof met de burger. Zijn vergelijking dat-ie Julian Assange niet als een Robin Hood ziet is een slag in de lucht. Assange claimt dat niet en de vergelijking met een bedrijf gaat mank omdat Assange geen overheidsambtenaar is, maar een buitenstaander.
De Vries gaat in de Haagse politiek door voor gewiekst met een reputatie als goede spindoctor voor Jan-Peter Balkenende. Hij is sinds juni 2011 lobbyist voor de JSF bij het ‘communicatiebureau’ Hill & Knowlton. In landen die dat reguleren is zo’n snelle overstap van beleidsmaker naar lobbyist niet toegestaan. In Nederland wordt deze voormalige staatssecretaris geen strobreed in de weg gelegd om de JSF erdoor te helpen drukken.
Minister van Defensie Hans Hillen is een andere voormalige spindoctor van het CDA die gaat voor de JSF. Als afleiding zegt-ie dat het er minder dan 85 kunnen zijn. Waarom Nederland de JSF moet aanschaffen blijft onduidelijk. Het project loopt vertraging op, het initiële budget is al met 45% overschreden en de toestellen worden steeds duurder. Aanschafprijs en onderhoud gedurende 30 jaar brengt het totaal aan levensduurkosten op minimaal 14,6 miljard euro voor 85 toestellen. Waar blijft de Nederlandse Robin Hood?
Pingback: Belastingcenten zijn in oorlog met het gezond verstand « George Knight
Pingback: Assange krijgt in Nederland geen steun van de politiek. Waarom? « George Knight
Pingback: Parlementaire meerderheid voor stoppen met JSF-project « George Knight
Pingback: Zet Tweede Kamer streep door het JSF-project? « George Knight
Pingback: Canada draait besluitvorming JSF terug. Wat doet Nederland? « George Knight