XS4all komt op voor internetvrijheid en hekelt Stichting Brein

XS4all gaat vandaag op zwart. Met een extra klik is de site bereikbaar. Van de rechter moeten providers XS4all en Ziggo de downloadsite The Pirate Bay blokkeren nadat Stichting Brein een bodemprocedure aanspande. Deze door de rechter opgelegde blokkade wordt in de internetgemeenschap als censuur en knieval voor de entertainmentindustrie opgevat. Providers UPC, KPN en T-MOBILE volgen de blokkade niet. XS4All en Ziggo zijn het niet eens met het vonnis en gaan in hoger beroep, maar moesten nu blokkeren.

Theo de Vries geeft drie redenen waarom de blokkade van een buitenlandse site ongewenst is. 1) Achter een IP-adres kunnen vele websites zitten. De verplichte blokkade van The Pirate Bay kan vele onschuldigen treffen. 2) Belangenbehartiger Stichting Brein die opkomt voor auteursrechten kan de lijst aan te blokkeren IP-adressen zonder controle uitbreiden. De rechter heeft Brein carte blanche gegeven en zichzelf uit het proces teruggetrokken. Da’s merkwaardig omdat het om een partijdige lobbyclub van de entertainmentindustrie gaat. 3) Blokkades op internet zijn te omzeilen met de gerede kans dat onschuldige informatie wordt geblokkeerd.

Volgens De Vries heeft de entertainmentindustrie een gebrek aan nieuwe ideeën en heeft het zich met nieuwe businessmodellen niet aangepast aan de nieuwe tijd: Het is tijd dat ook BREIN gaat inzien dat ze hun energie echt beter kunnen steken in het bedenken van iets nieuws, in plaats van te vechten voor iets dat inmiddels oud en achterhaald is. Hun gevecht tegen de moderne tijd lost niets op, maar maakt een hoop stuk. 

De Vries heeft een punt. Recent haalde de FBI filehoster Megaupload uit de lucht. Opsporingsdiensten kunnen dus chirurgisch te werk gaan zonder welwillende internetgebruikers te schaden. Da’s wenselijker dan de brute kracht die Brein vraagt en waar een Nederlandse rechter om onverklaarbare redenen mee instemde. De zittende politiek moet beseffen dat het niet eenzijdig voor de auteursrechten kan kiezen omdat met name jongere generaties een alternatief hebben in de Piratenpartij die internetvrijheid als speerpunt heeft.

Foto: Voorpagina XS4all.nl van 1 februari 2012

11 gedachten over “XS4all komt op voor internetvrijheid en hekelt Stichting Brein

 1. “De uitgedragen visie sluit niet aan bij de realiteit van de moderne informatiesamenleving waarin informatie veelvuldig gedeeld wordt en de voorzieningen zoals BitTorrent, Usenet en P2P haaks functioneren op de huidige auteurswet zoals deze in 1912 is geformuleerd.
  In november 2010 liet Eurocommisaris Neelie Kroes weten de macht van derde partijen zoals BREIN en Buma/Stemra sterk te willen inperken.10) Dit zou zeer goed het begin van het einde kunnen betekenen voor deze organisatie.”
  http://wiki.piratenpartij.nl/auteursrechten_instanties:brein

  Een doelbewuste -omstreden- uitspraak om de kwestie naar Straatsburg te tillen?

  Like

 2. @King Billy
  Maar zo denk je toch niet dat de rechtspraak in Nederland werkt? Elke zaak moet toch op eigen waarde worden getoetst? Want er zijn wel partijen als Ziggo en XS4all die nu schade lijden. Maar het vonnis van de Haagse rechtbank en dan met name de ongeclausuleerde mogelijkheid die het Stichting Brein heeft gegeven om de lijst aan te blokkeren IP-adressen uit te breiden lijkt onzorgvuldig.

  Een verklaring zou kunnen zijn dat de rechters kunnen volgen wat de klassieke auteursrechten (film, muziek, medicijnen) en de belangenbehartigers daarvan zijn en daar prioriteit aan geven, maar minder aankunnen met de abstractere informatie- en internetvrijheid waar geen krachtige gepolitiseerde belangenbehartiger voor lobbiet. En zich dus in de afweging hoofdzakelijk laten leiden door concrete belangen van een zakelijke partij.

  Like

 3. Ziggo gaat The Pirate Bay-mirrors niet blokkeren

  Door Joost Schellevis, woensdag 1 februari 2012 17:13, views: 7.732
  http://tweakers.net/nieuws/79714/ziggo-gaat-the-pirate-bay-mirrors-niet-blokkeren.html

  Ziggo is niet van plan om mirrors van The Pirate Bay te blokkeren als Stichting Brein daarom vraagt. Xs4all weet nog niet wat het in dat geval doet. Op het internet zijn verschillende alternatieven verschenen om The Pirate Bay toch te bereiken.

  Dinsdag en woensdag hebben Xs4all en Ziggo The Pirate Bay geblokkeerd, zoals de rechter in januari gelastte. Ook nieuwe domeinnamen en ip-adressen van The Pirate Bay moeten worden geblokkeerd. Ziggo weigert echter mirrors van The Pirate Bay te blokkeren als die niet door The Pirate Bay zelf zijn opgezet.

  Er zijn op het internet diverse mirrors van The Pirate Bay verschenen, onder andere gehost door de Piratenpartij. Ook is er een WordPress-plug-in ontwikkeld die het omzeilen van de blokkade mogelijk gemaakt, mits deze op een non-Ziggo of -Xs4all-lijn wordt gehost.

  “Voor een blokkade moet het wel echt een ip-adres of domeinnaam van The Pirate Bay zelf zijn”, zegt Ziggo-woordvoerder Gradus Vos. Of Xs4all eveneens weigert, moet nog blijken. Xs4all-woordvoerder Niels Huijbregts zegt het ‘liever niet over hypothetische gevallen te hebben’. “Het ligt aan het geval zelf; we gaan er zeer kritisch naar kijken”, zegt hij. Of kopieën van The Pirate Bay ook onder het vonnis vallen, is volgens hem onduidelijk. “Op de lijst met te blokkeren namen stond ook depiraatbaai.be, die niet door The Pirate Bay zelf is geregistreerd”, aldus Huijbregts.

  Directeur Tim Kuik van Stichting Brein geeft geen ondubbelzinnig antwoord op de vraag of de stichting mirrors offline wil laten halen. “Voor de handige jongen is het omzeilen van het verbod altijd mogelijk”, geeft Kuik toe. “Als zo’n alternatief belangrijk genoeg wordt, zullen we het nemen van stappen in overweging nemen.”

  Advocate Milica Antic van Xs4all zegt dat haar cliënt met Stichting Brein van mening verschilt over de betekenis van het vonnis. “We moeten afwachten hoe Stichting Brein daar mee omgaat.” Volgens Antic is er overleg geweest over de betekenis van het vonnis, toen bleek dat er domeinnamen op de lijst met te blokkeren domeinnamen stonden die niet van The Pirate Bay waren. Het ging toen onder meer om Suprnova.com, dat niet meer doorverwijst naar The Pirate Bay.

  Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet valt een mirror waarschijnlijk niet onder het vonnis. “Het vonnis bepaalt dat de twee providers The Pirate Bay moeten blokkeren en dat Brein ook nieuwe ip-adressen en domeinnamen mag aanleveren als deze door ‘(de website van) The Pirate Bay’ gebruikt worden”, schrijft Engelfriet. “Wat precies The Pirate Bay is, staat niet in het vonnis, maar omdat de feitelijke gebods- of verbodsbepalingen op het einde streng worden uitgelegd, kan een mirror niet onder die definitie worden gerekend.” Wel kan Brein wellicht juridische stappen ondernemen tegen een mirror.

  Ziggo en Xs4all zijn wel eensgezind over het blokkeren van algemene webproxy’s, zoals Hide My Ass. Via die site kan de blokkade eenvoudig worden omzeild, evenals de ipv4-naar-ipv6-proxy van SixXS. Dat laatste alternatief is enkel te gebruiken voor klanten met ipv6. Xs4all ondersteunt standaard ipv6; Ziggo nog niet. Beide providers vinden een blokkade van algemene proxy’s veel te ver gaan. “Als het hoofddoel van een site niet is om The Pirate Bay weer te geven, dan gaat een blokkade sowieso niet op”, zegt Xs4all-woordvoerder Huijbregts.

  Beide providers hebben moeite met de bevoegdheid van Brein om nieuwe domeinnamen en ip-adressen aan de blokkadelijst toe te voegen. “Een blokkade moet binnen 24 uur worden doorgevoerd, anders krijgen we een dwangsom”, zegt Ziggo-woordvoerder Vos. “Als blijkt dat een domeinnaam of ip-adres niet aan The Pirate Bay toebehoort en Brein is het daar niet mee eens, dan moeten wij naar de rechter toe.” Advocate Antic noemt dat ‘de omgekeerde wereld’.

  Brein zou nog naar de aanbieders van proxydiensten kunnen stappen om ze te vragen The Pirate Bay te blokkeren. Een woordvoerder van SixXs, Pim van Pelt, laat weten niet bereid te zijn om ‘als politieagent op te treden of verkeer van en naar de gateway-server te inspecteren.’ “Als iemand niet wil dat iemand onze gateway gebruikt, kunnen ze hem afschermen”, schrijft hij in een reactie per e-mail.

  Like

 4. Rechtspraak? Vraag het eens aan Poot.
  Wie is Brein?
  Onder andere
  Buma/Stemra (met de monopistische Opsporingsdienst)
  Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI)
  Motion Picture Association of America (MPAA)
  Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (Sena)
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Buma/Stemra Dubieus, schandaal, na schandaal,

  Like

 5. @King Billy
  Chipshol is inderdaad een rechterlijke dwaling. Een schande voor de Nederlandse rechtspraak. En de sg Joris Demmink laadt allerlei verdenkingen op zich. Dat lijkt op een diepe doofpot. Maar om daarmee nou te zeggen dat de hele rechtspraak door de mand valt ……

  Brein, tja, een lobbyclub, niet meer en niet minder. Het roept in elk geval steeds meer tegenkrachten op. En da’s ook de verdienste van Brein.

  Like

 6. Waar het op neer komt is de infrastructuur van internet onder controle te krijgen (overheden) en produkten af te schermen (commerciele belanghebbenden). De rechtbank(ier?) is met deze uitspraak hierin meegegaan met jurispru(ten)dentiele gevolgen. Deze uitspraak zal de RvS niet onwelkom zijn.
  Echter, in DLD is een soortgelijke zaak door het Bundesverfassungs Gericht naar de prullenbak gewezen met de uitspraak dat producenten zèlf hun produkten moeten afschermen, zonder internetvrijheid te beperken.
  Sony doet dit in DLD. Probeer Sony beelden en geluid down te loaden met een Duits IP-nr en mailadres en het scherm gaat op zwart met een doorverwijzing naar Sony.

  Like

 7. @King Billy
  Mee eens, en da’s ook de kritiek van XS4all en de andere providers op overheden en zakelijke partijen. Waarbij de providers uiteraard ook weer eigen zakelijke belangen hebben dus in zekere zin ook voor eigen parochie preken. Maar de tendens die je schetst is duidelijk. Het is te hopen dat in Nederland een hogere rechter de informatie- en internetvrijheid meer laat doorwegen dan de belangen van overheden en zakelijke partijen.

  Ik begrijp trouwens niet waarom dit onderwerp politiek en maatschappelijk niet meer aandacht trekt. Het blijft aan de marge met de Piratenpartij, de activisten van Anonymous of een burgerrechtenbewegingen als Bits of Freedom die zich zorgen maken en principieel opstellen. Het lijkt alsof Nederland overvallen is door Stichting Brein, de halfslachtige opstelling van het kabinet Rutte en de uitspraak van een rechtbank. Is de gevestigde politiek in winterslaap? Of scoren ze makkelijker met pensioenen, AOW-leeftijd, 130 kilometer op de snelweg en problemen in buitenlanden ver weg van hun warme bed?

  Like

 8. Pingback: Piraten botsen met BREIN over intellectueel eigendom en kiezen tegenaanval « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.