Piratenpartij laat kans liggen om te wijzen op gesloten wereld van de auteursrechten

De Zweedse oprichter van de Piraten Rick Falkvinge gooit af en toe een bom. Op 12 mei was dat het stuk ‘Dutch Judge Who Ordered Pirate Bay Links Censored Found To Be Corrupt‘. De Haagse rechter Chris Hensen zou corrupt zijn. Maar bewijs ervoor ontbreekt. De voormalige lijsttrekker van de PP NL Samir Allioui zegt in een tweet van 12 mei dat ‘niet Hennis’, maar Dirk Visser de eiser vertegenwoordigde. Maar Hensen was wel degelijk de rechter van een recent vonnis dat de Piraten tot de kop bracht ‘BREIN wint, democratie verliest‘.

Op internet was de nuance zoek en buitelden beschuldigingen over elkaar heen. Verbolgen werd uitgeroepen dat gevestigde media de aantijging niet overnamen. Het gaat echter niet om corruptie, maar om incest. Webwereld.nl noteert over een vonnis van rechter Hensen in 2010: ‘Andere juristen bevestigen desgevraagd dat het moeilijk is elkaar te ontlopen in de Nederlandse auteursrechtenwereld. Het is zeer gebruikelijk dat advocaten, rechters en experts elkaar treffen op diners, congressen, redacties en cursussen. “Je moet er als rechter wel voorzichtig mee zijn en elke schijn van partijdigheid vermijden. (..),” aldus een jurist.’

In het Nederlandse wereldje van de  auteursrechten kennen advocaten, experts en deskundigen elkaar van studie, beroepspraktijk, bijscholing en rechtspraak. En als auteursrechtenlobby BREIN die deskundigheid bij advocaten en experts inkoopt, dan krijgt het dat netwerk erbij. Zoals overal koopt het grote geld de beste specialisten in. Daarmee koopt het ook de omgeving die de marges van de rechtspraak in behoudende richting interpreteert. In het voordeel van belangen van gevestigde partijen. Da’s geen aantoonbare corruptie, maar een gesloten sociale omgeving die kan overgaan in een incestieuze relatie zonder nieuw bloed.

De Nederlandse Piratenpartij heeft afstand genomen van de aantijgingen van Rick Falkvinge, zonder deze publicitair in haar voordeel bij te buigen. Een gemiste kans. De Piratenpartij had de beschuldiging van rechter Chris Hensen kunnen corrigeren door het schetsen van het ons-kent-ons wereldje van de auteursrechten dat uit het lood staat omdat alle geledingen elkaar kennen en de tegenkrachten ontbreken. Dat vergroot de kans op juridische kortsluiting. Het in de openbaarheid brengen daarvan kan de informatievrijheid dienen.

Foto: Direction, River entrance, Tate Modern, London SE1, UK. Credits: Tomasz Kulbowski

Advertentie

5 gedachten over “Piratenpartij laat kans liggen om te wijzen op gesloten wereld van de auteursrechten

 1. Als beginnende politieke partij met weinig (geld)middelen in de publiciteit treden door een een rechter te wraken, is misschien net iets te hoog gegrepen in dit stadium. Wat in ’t vat zit, verzuurt niet.

  Like

 2. @King Billy
  We zijn nu twee jaar verder. Dat zou toch een verschil moeten maken?

  @dvdeijk
  Er lopen allerlei argumenten door elkaar heen. Wat ik bedoelde is dat de PP NL haar eigen onmisbaarheid nog beter en zelfverzekerder kan aantonen. Want dat de Piraten onmisbaar zijn wordt mij en anderen steeds duidelijker. Maar de campagne duurt nog meer dan drie maanden.

  Like

 3. @George Knight. Kijk eens naar de website van de Piratenpartij. Nog steeds op WordPress. Een aanmeldingsformulier ontbreekt zelfs. Staat allemaal nog in de kinderschoenen. Een rechter aan de publieke schandpaal ophangen in dit stadium is echt nog een beetje te veel van het goede.

  Like

 4. @King Billy
  De Piratenpartij hoeft zich niet ten koste van een bijklussende rechter te bewijzen. Het moet in zichzelf geloven. Ik vermoed dat de Piraten naargelang de campagne vordert hun souplesse vinden. Feilen van beroepspolitici waarvan we er al zoveel hebben is dat ze de vorm ondergeschikt maken aan de inhoud. Zo beredeneerd kunnen de Piraten een gebrekkige vorm juist als een verschil inzetten. Maar daartoe moet het eerst boven een niveau komen dat communicatie ondubbelzinnig maakt.

  Alles onder het motto: Onze actie is scherp omdat de vorm niet afgerond is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.