Piraten succesvol in Saarland met 7,4%

In Saarland zijn de deelstaatverkiezingen met 35,2% gewonnen door de CDU. De sociaal-democratische SPD volgt op een kleine 5% achterstand. De liberale FDP verdwijnt uit het parlement. Die Linke en de Groenen verloren licht. Voor een verrassing zorgden de Piraten met 7,4% van de stemmen. Ze worden de vierde partij.

In Berlijn behaalden de Piraten in september 2011 9% en stellen ze zich pragmatisch op. In Saarland zal dat niet anders zijn. Maar voor anderen is het wennen. Focus Online projecteert de eigen onwennigheid op de Piraten: Die Freaks enteren den Landtag. Men ziet het als ‘verbluffend resultaat’, maar ‘spannend blijft wat de freaks in het parlement willen’. Een wijze van journalistiek die moet wennen aan nieuwe perspectieven.

Kunnen Piraten ook in Nederland scoren? Door een korte voorbereidingstijd haalde in 2010 de Nederlandse Piratenpartij bij vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer slechts 10.471 stemmen. Piraten hebben nu echter de wind in de rug en bieden iets dat andere partijen laten liggen: burgerrechten, bescherming van privacy en culturele vrijheden. Het valt te voorzien dat beter voorbereide Nederlandse Piraten profiteren van de zijwind van het Duitse succes en de volgende keer stemmen zullen wegsnoepen bij D66 en GroenLinks.

Foto: De 22-jarige lijstaanvoerder Jasmin Maurer van de Piraten in Saarland
Advertentie

3 gedachten over “Piraten succesvol in Saarland met 7,4%

 1. De Piraten hebben bij álle partijen stemmers weggehaald. Echter, het allergrootste succes is het aandeel van de nieuwe stemmers die de Piratenpartij heeft aangetrokken. Verweg het grootste aandeel van de stemmers in het relatief kleine Saarland. Zoals in Berlijn.
  Als je wilt zoek ik de link erbij.
  Belangrijk is hoe de Piratenpartij binnenkort scoort in NRW en Sleeswijk-Holstein.
  Nadat in juni dan ook het ESM en de begroting definitief is ge-accordeerd, zijn vervroegde verkiezingen niet ondenkbaar, zodat de ‘Grosse Koalition’ , CDU/CSU en SPD, voor breder draagvlak kan zorgen voor hervormingen.
  Coalitiegenoot FDP is nu al een tamme eend, waardoor Merkel de meerderheid in de Bundesrat kwijtraakt.

  Like

 2. @King Billy
  Positief is inderdaad dat de Duitse Piratenpartij nieuwe kiezers naar de stembus trekt. Het is in de verslaggeving te vinden. De opkomst was trouwens lager dan voorheen, dus anderen blijven weer thuis. De regionale verkiezingen geven de Piraten mooie publiciteit. Ze blijven positief in de aandacht. Wie weet een opmaat naar een landelijk succes in de Bundestag?

  Ik vermoed dat als de Nederlandse Piraten zich goed weten te organiseren ze ook stemmen bij PVV en SP weg kunnen trekken. Naast D66 en GroenLinks waar denk ik meer overlap in kiezers zit.

  Like

 3. Pingback: Piraten moeten zonder vrees aan de Poort van de Macht kloppen « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.