George Knight

Debat tussen links en rechts

Werkgeversvoorzitter Wientjes vraagt de politiek om geen politiek te bedrijven

with one comment

Werkgeversvoorzitter Wientjes vraagt de oppositiepartijen voorlopig geen politiek te bedrijven. Deze uitlating deed-ie in Buitenhof. De oproep aan politieke partijen om geen politiek te bedrijven is opvallend. Bernard Wientjes vraagt om snelle hervormingen. Maar de manier waarop is een politieke keuze. Zo laten Rick van der Ploeg en Willem Vermeend de hypotheekrenteaftrek buiten schot. Andere economen onder wie Arnoud Boot, Sweder van Wijnbergen, Dirk Schoenmaker en Lans Bovenberg bepleiten juist de beperking ervan.

Als de nieuwe leider van de PvdA Diederik Samsom de oproep van Wientjes opvolgt dan maakt-ie zichzelf overbodig. Juist op het moment dat Samsom om een samenhangend pakket van hervormingen en maatregelen vraagt en zich als politiek leider wil profileren. Het scenario van een tussenformatie in de vorm van een herschikking van het kabinet is mogelijk. Maar dit is een strijd en een onderhandeling die uitsluitend langs politieke lijnen gevoerd kan worden. Hiervoor is niet minder, maar juist meer politiek nodig.

Oproepen zoals die van Wientjes wijzen nostalgisch terug naar de tijd van het Akkoord van Wassenaar. Naar 1982 toen overheid, werkgevers en werknemers een gemeenschappelijk belang hadden. Dat bestaat nu opnieuw, maar Wientjes pakt alleen kersen uit de schaal. Hij focust op de positie van het bedrijfsleven en op de macro-economie van Nederland. Logisch omdat dit past bij zijn opdracht vanuit het VNO-NCW. Maar de positie van werknemers, in de knel zittende burgers en startende ondernemers vergeet-ie voor het gemak.

Foto: Bernard Wientjes en Agnes Jongerius van de FNV. © ANP

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Van verbazing weet ik niet veel te zeggen. Twintig jaar geleden vertelde een werkgever (niet de mijne) mij onder vier ogen dat hij voor een geleide democratie was. Ik beschouwde dat toen als een test, een grap gezien omstandigheden rond een overleg die hier niet ter zake doen. Ik had niet kunnen bedenken dat er ooit een werkgever zou zijn die zoiets en plein public zou zeggen. Daar laat ik het bij.

    In 1982 had men te maken met de diepste economische crisis sinds de jaren ’30. Dat kwam voornamelijk omdat Paul Volcker aan inflatiebestrijding een hogere prioriteit gaf dan aan werkloosheidsbestrijding en daarom een draconische verhoging van de rentestand doorvoerde. Dat compromis destijds lag min of meer voor de hand omdat er op termijn geen economisch herstel te verwachten viel. Nu zijn er ideologische verschillen in economische zin en Wilders speelt hierin geen rol.

    Bij VVD’er Wientjes en ik moet aannemen een flink aantal andere VVD’ers is er niet slechts sprake van hoogmoed; het is hen in de bol geslagen.

    Arjan Fernhout

    25 maart 2012 at 21:14


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: