Piraten moeten zonder vrees aan de Poort van de Macht kloppen

De Nederlandse Piratenpartij (PPNL) stelt zich realistisch op. Overmoed is verkeerd, maar bescheidenheid helpt evenmin. Met de strategie van de kleine stappen komt een partij niet ver. PPNL-woordvoerder Dirk Poot zegt in een radio-interview op 3 zetels te rekenen in de komende verkiezingen van 12 september. Da’s mooi zat, aldus PootMaar is het een verstandige strategie nu de Piraten publicitair de wind in de zeilen hebben?

Sinds vorige week heeft Peil.nl de Piratenpartij in de peilingen opgenomen. Dit bureau van Maurice de Hond vraagt naar de politieke voorkeur. Volgens Peil.nl zit de PPNL nu in de beurt van de kiesdeler. Overigens samen met De Lijst Brinkman en 50Plus. Hoewel het electoraat door deze bureau’s per definitie verkeerd wordt ingeschat is het voor de zichtbaarheid belangrijk dat de PPNL in de peilingen genoemd wordt.

De Duitse Piraten zijn het voorbeeld. Cultureel en politiek kennen Duitsland en Nederland overeenkomsten. Afgelopen weekend behaalden de Duitse Piraten na Berlijn en Saarland in Sleeswijk-Holstein de derde overwinning op rij met 8,3% van de stemmen. Waarom zou dat in Nederland niet kunnen? Bij de vorige verkiezingen in 2010 behaalde de PPNL slechts 0,11%. Twee jaar later is de partij hopelijk beter voorbereid.

In het verkorte partijprogramma worden drie speerpunten geformuleerd, want de ‘Piratenpartij is een themapartij’: ‘Bij ons weet je wat fundamenteel is: burgerrechten, privacy in het bijzonder, en de hervorming van auteursrecht en octrooirecht.‘ De volgende passage toont opnieuw bescheidenheid: ‘Andere partijen vertellen je graag dat ze overal een mening over hebben. Maar niemand weet in welke coalitie ze plaats nemen en welke punten ze daar als eerste weg zullen geven.’ Waarom zijn Nederlandse Piraten zo behoedzaam? Zijn ze bang om opnieuw af te gaan? Hun zelfvertrouwen en ambitie heeft nog vier maanden tijd om te groeien.

Foto: Errol Flynn als Captain Blood

Advertentie

4 gedachten over “Piraten moeten zonder vrees aan de Poort van de Macht kloppen

 1. Waar vroeger de Groenen het milieu als thema namen om politiek´actief te worden en schamper werd gerageerd op aanvankelijk chaotische bokkesprongen, doen de Piraten dit met spiksplinternieuwe techniek die feitelijk nog in de kinderschoenen staat. Edoch, zich razendsnel ontwikkelt.
  Nederlandse kiezers, politici én bestuurders hobbelen, zoals gebruikelijk, een beetje achteraan in de politieke karavaan, waar frontrunners nieuwe wegen zoeken om samenlevingen gestalte te geven.
  Dan toch maar weer vergelijken met de oosterburen, hemelsbreed 250 km van Den Haag, waar inmiddels huishoudens twintig procent duurzame energie heeft. Nederland twee procent.
  En de Piraten links en rechts een aardig deeltje van het politieke water gekaapt hebben. En zich gaan roeren hoe de digitale techniek, met alles wat daar achter zit, mensenrechten, persvrijheid, integriteit, transparantie, geld, economie, zelfs milieu kwesties, bestuurd moet worden.
  Kwestie van tijd, dan zitten de Piraten ook in het Europees Parlement. Wellicht niet in de huidige vorm, net zoals de Groenen van toen niet meer de Groenen van nu zijn.
  Maar ja, laat dat eens doordringen in de botte koppen van confessesionele … , ach laat maar.

  Like

 2. @KIng Billy
  Ik zat vanmiddag wat te grinniken om een commentaar dat me wel aansprak.
  Plastic tasjes, welnee, een tweetal degelijke boodschappen tassen. De droger? Huh? nee dat ging aan de lijn of bij aanhoudend slecht weer aan het rek. Je gaat maar lopen of fietsen was het devies.
  Maar dat krijgen we never niet meer terug en het is niet verstandig daar naar te streven, want de wereldontwikkelingen lachen ons uit.
  Ik denk dat het punt zit in innovatie, innovatie en de echt vrije markt, voor men ons ( ik zie de EU als een optuiging van een nieuwe Sovjet) overloopt.
  Ik ben net weet terug uit die contreien; als de EU nu niet implodeert, gaan we dat zwaar berouwen.

  Concurreren is de boodschap en to hell with socialism. De mens is sociaal, de staat marxistisch.

  Like

 3. Pingback: George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.