George Knight

Debat tussen links en rechts

ACTA staat ter discussie binnen EU

with 16 comments

Op 27 maart praat het Europees Parlement over de voortgang van de Anti-Counterfeiting Trade Agreement
ACTA. Een nieuwsbrief van Fight For The Future roept op de ‘eigen’ Europarlementariërs in de INTA-commissie (International Trade) te bellen. Voor Nederland zit Marietje Schaake (D66) in deze commissie. Ook nog eens als vervanger. Maar ze heeft de vinger al aan de pols en hoeft niet meer gebeld te worden.

Nederlandse Europarlementariërs hechten blijkbaar weinig belang aan internationale handel. Dit strookt niet met het beleid van het kabinet Rutte dat buitenlandse politiek en economische politiek laat samenvallen.

Volgens de notulen van een Commissievergadering beticht de liberale EU-commissaris voor Handel Karel De Gucht de sociale media dat er door een ‘intense mediacampagne’ een patstelling is ontstaan. Maar evengoed kan beweerd worden dat de handtekening onder een ACTA-tekst van de Europese Commissie en de 21 lidstaten voortijdig was omdat het aan de democratische besluitvorming vooraf ging. Nu krabben lidstaten door de druk van hun bevolking zich achter de oren en willen ze eerst zekerheid dat door een verdrag de internetvrijheid niet wordt beperkt. De Gucht heeft nu het Europees Hof van Justitie moeten vragen of de ACTA-tekst verenigbaar is met de Europese Verdragen, en met name met het Handvest van de grondrechten.

De opstelling van de liberale commissaris De Gucht is opvallend. Hij leek ondubbelzinnig gekozen te hebben tegen namaak en voor het belang van de producenten van muziek, films, farmaceutica, mode en andere producten. Totdat kritische Europarlementariërs, politici en belangengroepen om een afweging tussen economie en informatievrijheid vroegen. De Gucht ziet opschorting van een ratificatie als vernietigend voor de geloofwaardigheid van de handelspolitiek van de EU. Maar critici beweren dat juist een ontbrekend publiek debat en de eenzijdige inperking van de informatievrijheid de geloofwaardigheid van de EU onder druk zette.

Foto: Stop Acta

16 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. “Nederlandse Europarlementariërs hechten blijkbaar weinig belang aan internationale handel.”
  Waar concludeer je dat uit? En het gaat hier toch om consumentenrechten en niet om handel?

  “De Gucht ziet opschorting van een ratificatie als vernietigend voor de geloofwaardigheid van de handelspolitiek van de EU. Maar critici beweren dat juist een ontbrekend publiek debat en de eenzijdige inperking van de informatievrijheid de geloofwaardigheid van de EU onder druk zette.”
  De Gucht denkt natuurlijk aan de geloofwaardigheid in de ogen van de multinationals, niet die van het publiek.

  Like

  Joke Mizée

  26 maart 2012 at 15:43

 2. @Joke
  Enkel en alleen uit het feit dat er slechts een Nederlander in de EU-Commissie Internationale Handel is gaan zitten. Ik vind dat een opmerkelijke keuze van de Nederlandse Europarlementariërs die me tot die conclusie brengt. Interessant om de commissielijst te bestuderen:
  https://memopol.lqdn.fr/europe/parliament/committee/INTA/

  Ik vermoed dat zo iemand als De Gucht vooral aan zijn geloofwaardigheid als politicus denkt. Hij was blijkbaar eerst een weg ingeslagen zonder aan de grondwet en de burgers te denken. Maar wel aan de multinationals die hem direct en indirect (VS) onder druk zetten. En hij baalde vervolgens toen-ie teruggefloten werd omdat het toch complexer lag dan-ie veronderstelde.

  Like

  George Knight

  26 maart 2012 at 16:26

 3. George, het gaat er toch om dat de diverse pol. partijen vertegenwoordigd zijn, toch niet om nationaliteiten? Schaake is trouwens een rots in de branding. Ze houdt zich ook bezig met (een verwant onderwerp als) auteursrecht en komt integer op me over. Met name omdat ze zo nu en dan alarm slaat en zegt dat de besluitvorming wel voorgekookt lijkt te zijn (zie http://www.nu.nl/internet/2612548/muziekrechten-niet-verder-oprekken.html).

  Like

  Joke Mizée

  26 maart 2012 at 16:47

 4. @Joke
  Wat je opmerkt is toch niet in tegenspraak met mijn claim dat Nederlandse Europarlementariërs blijkbaar weinig belang hechten aan internationale handel? Over Schaake zijn we het eens. En zij zit wel in de INTA-commissie.

  Like

  George Knight

  26 maart 2012 at 17:10

 5. Als er bv. 5 Nederlanders in die Commissie zouden zitten, dan zouden ze allemaal van een andere politieke kleur zijn. Je zou in dat geval kunnen stellen dat Nederlanders er echt iets mee hebben, en nu niet. Maar als je Duitse of Britse collega al in die cie. plaatsneemt, dan is dat toch gedekt? Tenminste, ik neem aan dat er afstemming plaatsvindt tussen die parlementariërs. En hebben niet de meeste EU-commissies iets te maken met internationale handel?

  Like

  Joke Mizée

  26 maart 2012 at 18:29

 6. @Joke
  Feit is dat er in de commissie INTA slechts een Nederlandse Europarlementariër zit. Ook nog eens als substitute. Deels wordt dat door buitenlandse collega’s uit dezelfde fractie gedekt, maar deels niet. Die fracties worden niet supranationaal gekozen. Vergelijk een en ander maar eens met de Commissie Buitenlandse Zaken. Daar zitten onnoemelijk meer Nederlandse MEP’s in. Hoe kan dit anders verklaard worden dan door een verschil in interesse van de Nederlanders ten koste van de Internationale Handel?
  http://www.europarl.europa.eu/committees/en/AFET/members.html

  Like

  George Knight

  26 maart 2012 at 19:04

 7. Er zijn helaas geen supranationale verkiezingen, nee. Het zou veel beter zijn als het wel zo was.
  Alleen als iedereen vrij was om in de commissie van z’n 1e keuze te gaan zitten, zou je iets kunnen concluderen over waar ze belang aan hechten. Ik vind het echt een nationalistische kronkel dat je daar speciaal Nederlanders wil zien. Als parlementariërs niet alleen naar politieke kleur maar ook nog naar nationaliteit evenredig verdeeld moeten worden, wordt het een ingewikkelde puzzel. Kwaliteit lijkt me een belangrijker criterium.

  Oh ja, waar we het een paar dagen geleden over hadden, die Conventie van 1966*. Wist je dat D66 is opgericht vanwege de manier waarop dat kabinet (Cals) tot stand was gekomen?
  (* https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/03/22/herschikking-van-het-kabinet-gevraagd-d66-en-groenlinks-treden-toe/)

  Like

  Joke Mizée

  26 maart 2012 at 19:40

 8. @Joke
  Waarom maak je het zo groot? Ik constateer alleen dat Nederlandse MEP’s geen belang hechten aan de commissie Internationale Handel. Op Schaake na. Meer is het niet. Zo’n feit hoef je toch niet te weerleggen?

  Ik dacht altijd dat D’66 opgericht was omdat Van Mierlo en Gruijters teveel hadden gedronken. Maar was niet eerder de val dan de totstandkoming van het kabinet-Cals de reden voor de oprichting van D’66?

  Like

  George Knight

  26 maart 2012 at 21:15

 9. Ik vind echt niet dat ergens uit blijkt dat ze er geen belang aan hechten. Ik kan om allerlei redenen in cie. B plaatsnemen terwijl mijn hart ligt bij de onderwerpen van cie. A, en ik die ook op de voet volg.

  “Ik dacht altijd dat D’66 opgericht was omdat Van Mierlo en Gruijters teveel hadden gedronken.”
  Ik ben bang dat je daar de spijker op de kop slaat.

  “Maar was niet eerder de val dan de totstandkoming van het kabinet-Cals de reden voor de oprichting van D’66?”
  Nee, dat niet: ze waren in mei al samengekomen en hadden enkele weken voor de val een pamflet uitgebracht (Appèl 66). En we moeten idd. een slag om de arm houden, want nergens benoemden zij hun onvrede als zodanig. Maar zelf denk ik wel dat wel dat de gang van zaken onder Cals (de haat en nijd) alles te maken had met de onderhandse manier waarop dat kabinet tot stand was gekomen, en ook dat het voor veel mensen indertijd zo voelde.

  Like

  Joke Mizée

  26 maart 2012 at 21:59

 10. @Joke
  Feit is dat Nederlandse MEP’s niet in genoemde commissie gaan zitten. Ze kiezen voor iets anders. Dit geeft aan dat ze vanuit de eigen politieke beweegredenen geen groot belang hechten aan internationale handel. Dit in tegenstelling tot 8 Franse, 8 Britse en 7 Duitse MEP’s. Of 3 Tsjechische MEP’s.

  Ok, over Cals.

  Like

  George Knight

  26 maart 2012 at 22:18

 11. […] internet waar D66 de hete adem van de Piratenpartij in de nek voelt. De steun van partijen voor de ACTA en de informatievrijheid op internet volgt uit hun opstelling tegenover de gevestigde […]

  Like

 12. […] onder druk. Dat vraagt om een principe uitspraak. In het Europarlement ageren individuen als Marietje Schaake (D66) of de Oostenrijkse sociaal-democraat Josef Weidenholzer tegen de macht van de […]

  Like

 13. […] op over een ‘chilling effect‘ bij de organisatoren. Privacykritische politici als Marietje Schaake (D66), Kees Verhoeven (D66), Arjan El Fassad (GL) of een woordvoerder van de Piratenpartij […]

  Like

 14. […] melk te brokkelen. Zo zegt de Belgische Euro-commissaris voor Handel Karel De Gucht dat de EU het ACTA-verdrag steunt. Wat er ook gebeurt. Hoeveel burgers en regeringen ook tegen zijn, zoals nu ook minister […]

  Like

 15. […] de directeur van de auteursrechtenorganisatie BREIN als verklaring voor het afschieten van het ACTA-verdrag in een interview voor Emerce. Tweakers kopt: ‘Brein: politici lieten zich beïnvloeden door […]

  Like

 16. […] het via een achterdeur via een ander verdrag te realiseren. Michael Geist wees er in 2012 op dat ACTA dat tegenstand kreeg werd omgekat tot CETA. En nu dreigt CETA een zijdeurtje voor TTIP te zeggen […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: