Rechter verbiedt optreden Dieudonné. Boekt regering overwinning?

manuel-valls-nous-avons-gagne-une-victoire-politique

De komiek Dieudonné M’Bala M’Bala mag vanavond niet optreden in het Zenith theater van Nantes. Eerst oordeelde een lagere rechter dat een verbod in strijd was met de vrijheid van meningsuiting. Maar de hoogste bestuursrechter de Conseil d’Etat verklaarde in het begin van de avond het besluit van de rechtbank ongeldig. Minister Valls van Binnenlandse Zaken juicht dit besluit toe. Hij heeft zich voor een verbod politiek en publicitair ingezet. Valls vindt de komiek een antisemiet die slachtoffers van de Holocaust beledigt en zo de openbare orde in gevaar brengt. Daarom riep-ie gemeenten op de show ‘Le Mur‘ van Dieudonné te verbieden.

Op 6 januari schreef ik: ‘Het gaat in Frankrijk van kwaad tot erger. Het establishment van links en rechts zet alle middelen in om de komiek Dieudonné te stoppen. Stel je voor dat in Nederland een show van Freek de Jonge, Hans Teeuwen of Theo Maassen wegens discriminatie verboden zou worden door de regering-Rutte. De media zouden te klein zijn. Precies dat gebeurde vandaag in Frankrijk na de aankondiging van minister Valls. De media ontploften. Frankrijk worstelt met zichzelf. Het bestrijdt intolerantie met intolerantie. Dat kan nooit goed eindigen.’

De regering-Hollande strijdt met alle middelen tegen een komiek die daardoor aan kracht wint. En zich met z’n achterban kan profileren. Het is strategisch onverklaarbaar waarom Valls vanwege de openbare orde de shows van Dieudonné wil verbieden en dat niet aan Justitie en de strafwet overlaat. Ook als de komiek een racist of antisemiet is het onverstandig wat de regering-Hollande nu doet. Dieudonné hoeft niet eens langer de arrogantie van de macht aan te tonen met z’n shows die nu verboden zijn. De regering doet dat zelf beter.

Minister van Cultuur Aurélie Filippetti maakte het er nog bonter op door op BFMTV te verklaren dat Dieudonné M’Bala M’Bala niets te maken heeft met cultuur of humor (‘n’a plus rien à voir ni avec la culture, ni avec l’humour‘). Dit is een onnodige uitspraak die een minister niet hoort te maken en alleen maar kleinzielig en intolerant overkomt. En de underdog in de kaart speelt. De episode van Dieudonné en de quenelle komt bovenop een regering-Hollande die de Fransen niet weet te overtuigen, weinig presteert en de economie laat wegzakken. Als de kwestie Dieudonné bedoeld is als afleiding voor die problemen, dan lijkt ook dat mislukt.

Foto: Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls: ‘We hebben een politiek overwinning geboekt’, 9 januari 2014.  Credits: AFP.

4 gedachten over “Rechter verbiedt optreden Dieudonné. Boekt regering overwinning?

 1. Waarom dit gebeurt, tja, misschien is het een soortgelijke vraag als waarom de VS Irak binnenviel.
  George Packer in The Assassins’ Gate zegt het niet te weten.
  Het lijkt er op dat Hollande Montesqueui aan z’n laars lapt, en dat in een land wat prat gaat op de 1789 bestorming van de Bastille.
  Levert dit weer meer stemmen op voor Front National ?

  Like

 2. Het satirische Charlie Hebdo zegt: ‘Quelle urgence y a-t-il de faire taire Dieudonné, lui qui tartine sa haine des Juifs sur scène et sur le Net depuis des années? Aucune. L’actualité, c’était les mauvais chiffres du chômage, c’est devenu, par la grâce de Valls, le quenelleur Dieudonné.’ (Hoe urgent is het om Dieudonné te laten zwijgen, die zijn haat tegen Joden op het podium en op het internet al jaren verspreidt? Geen enkele. Het nieuws zijn de slechte werkloosheidscijfers, maar werd dankzij Valls Dieudonné die de ‘quenelle’ maakt).
  http://www.charliehebdo.fr/news/contre-dieudonne-la-loi-suffit-1080.html

  Kortom, feitelijk dient het debat over het antisemitisme van Dieudonné zowel de komiek zelf als de regering-Hollande. Dieudonné wint er door aan bekendheid, dwarsigheid en profilering en voor Hollande is het een afleiding voor de grote problemen die de regering niet weet op te lossen. Het gedoe over Dieudonné is een schijndiscussie. Tegenover beide winnaars staan verliezen: de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk die door Valls ingeperkt wordt en de verworvenheden van de rechtsstaat aantast, de toenemende polarisatie en het antisemitisme dat extreem-rechts en islamisten verbindt. Uiteindelijk is de aanval van de socialisten op Dieudonné op te vatten als een partijpolitieke aanval op het Front National dat de Europese verkiezingen ‘dreigt‘ te winnen.

  Like

 3. Pingback: Dieudonné stopt show. Maar vecht terug in media | George Knight

 4. Nederland zou te klein zijn als er een komiek als er een komiek/activist als Dieudonné zou opstaan die uitspraken van dezelfde strekking over de holocaust zou doen.
  De kans is zeer groot dat in Nederland zijn optredens verboden worden.

  De kracht van Dieudonné is dat hij, geboren in Kameroen, buiten de Europese cultuur staande, de vinger op de zere plek legt die Europa al decennia lang ontkent. Een Europese cultuur die niet toestaat dat aan de officieele versie van de Holocaust wordt gemorreld, o. a. doordat er nogal wat politieke implicaties aan verbonden zijn.

  Nederland is een klein land. De komieken hier lopen keurig langs de betamelijke lijntjes van onze cultuur wetende dat sommige onderwerpen taboe zijn en hun publiek gaat kosten. Ze zijn wel grof, soms op het onfatsoenlijke af, maar altijd binnen de normen die de cultuur voorschrijft.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.