Everybody Draw Mohammed Day leidt tot staatscensuur in Pakistan

Update: Zonder opgaaf van redenen heeft de Pakistaanse overheid na 8 uur de blokkade van Twitter opgeheven.

De Pakistaanse regering blokkeert Twitter omdat het weigerde plaatjes te verwijderen die beledigend voor de islam worden geacht. Alles in het kader van de sinds 2010 wereldwijde cartoonwedstrijd en protestactie op 20 mei ‘Everybody Draw Mohammed Day‘ met plaatjes van de profeet Mohammed. In dit specifieke geval verwees Twitter naar Facebook. Dat vond Pakistan ongewenst. Ook in 2010 zorgde dat in Pakistan voor protest.

Het is een ritueel kat en muis spel dat door de autoriteiten voorspelbaar beantwoord wordt door de sluiting van sociale media. Dit jaar zwichtte Facebook voor de druk van de overheid, maar Twitter hield ook na onderhandelingen de poot stijf en verwijderde haar verwijzingen naar de protestactie niet. Vervolgens sloot het Pakistaanse Ministerie van Informatietechnologie onder het mom van blasfemie Twitter af.

Twitter verklaarde ruim drie maanden gelden dat het censuur per land zou toestaan. Dat kwam het bedrijf in het Westen op veel kritiek te staan omdat het de vrijheid van meningsuiting zou uitverkopen. Google overweegt hetzelfde. Het economisch belangrijke China is een markt waar Twitter en Google graag een voet tussen de deur hebben. Ook als dat concessies vraagt. Voor Twitter lijkt Pakistan een kleinere markt om juist het omgekeerde te doen en de poot stijf te houden tegenover een restrictieve overheid. Zodat de kritiek op Twitter verstomt in de zak van overheden te zitten. Deze Pakistaanse affaire komt Twitter dus niet ongelegen.

Vele moslims achten elke afbeelding van de profeet godlasterlijk. Ook voor andersdenkenden. Om een bekend gezegde te parafraseren: Censorship is in the eye of the beholder. Hier is de actie op Facebook te vinden.

Foto: Everybody Draw Mohammed Day: Mohammed in de stijl van Mondriaan, 2010. Credits: William uit Amersfoort

2 gedachten over “Everybody Draw Mohammed Day leidt tot staatscensuur in Pakistan

  1. In de tijd dat wij nog gelovig waren, de vijftiger jaren, hadden wij ook geen spot met Jezus, Maria of de christelijke god toegelaten.

    Ik kan overigens niet inzien waarom mensen onnodig in hun heiligste overtuigingen getroffen moeten worden, dat wordt nog erger doordat de Moslims de slachtoffers van het westen zijn.

    Wie in Nederland twijfel uit aan de standaard jodenvervolgingsgeschiedenis, gaskamers en zes miljoen, wordt vervolgd vanwege belediging van de joodse bevolkingsgroep.

    Sarko was van plan het ‘ontkennen’ van de Armeense genocice strafbaar te stellen, nu de verkiezingen voorbij zijn zal het wetsvoorstel wel een tijdje op de plank blijven liggen.

    We meten dus weer met twee maten, hypocrisie heet dat.

    Dat gebeurt ook weer in het Lockerby geval, de veroordeelde man heeft altijd z’n onschuld volgehouden, een Schotse commissie kwam tot de conclusie dat de man onterecht was veroordeeld.
    Het laatste wordt weer uit het nieuws gehouden, de vraag hoe het kon dat vlak voor het opstijgen van Londen een stel VIP’s van boord werd gehaald is nooit beantwoord.
    Bekend is wel geworden dat een agent van de geheime dienst van een democratie in het Midden Oosten de kleren kocht die in de koffer met de bom zaten.

    Like

  2. @historicus
    Dit gaat over Pakistan. Het kan zijn dat om religieuze redenen sommige moslims problemen hebben met de afbeelding van de profeet. Maar ze kunnen de sociale media aan zich voorbij laten gaan. Ze zijn niet verplicht mee te doen aan de Everybody Draw Mohammed Day. Gelovigen kunnen op hun smartphone of computer de spot vermijden door het niet op te zoeken. Zodat andersdenkenden in Pakistan, want die zijn er ook, vrij zijn om het wel op te zoeken. Maar het is waar dat humor en religie niet goed samengaan.

    Dat moslims de slachtoffers zijn in het Westen komt niet overeen met mijn waarneming. In Nederland aanwezige moslims getuigen regelmatig dat ze meer kansen krijgen dan ze in hun landen van herkomst ooit zouden hebben gehad. Om maatschappelijke, etnische of culturele redenen hadden ze daar vaak geen goede schoolopleiding gekregen. En niet alleen omdat het onderwijspeil er lager is. Kortom, moslims kunnen zich in landen als Nederland individueler en completer ontwikkelen dan in hun land van herkomst ooit mogelijk was geweest. Deze migranten kunnen vaak niet meer wennen aan de sfeer in hun land van herkomst omdat daar de persoonlijke vrijheid ontbreekt, de willekeur, stagnatie en ondoelmatigheid regeren en de hegemonie van een conservatieve islam neerdrukkend is. Dat alles wat moslims in Nederland onthouden wordt en ze vrijmaakt. Mits ze het willen zien.

    Religiekritiek is functioneel als het de vanzelfsprekendheden van religies aan de kaak stelt. Belediging is de prijs van de open samenleving en de pluriformiteit. Zoals in Nederland alles en iedereen bekritiseerd wordt. Het zou merkwaardig zijn om daar voor religies een uitzondering op te maken. En door hun opstelling van apartheid en pretentie geven religies volop aanleiding tot kritiek. Religieuze instellingen genieten in het publieke debat toch al meer juridische bescherming dan andere levensovertuigingen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.