Raad voor Cultuur in advies dubbelzinnig over talentontwikkeling

De Raad voor Cultuur heeft het advies ‘Slagen in Cultuur’ over de culturele basisinfrastructuur 2013 – 2016 online gezet. Trouwens slecht te vinden. Het budget wordt 125 miljoen euro lager wat een bezuiniging van 25% is. De politiek hoeft het niet over te nemen. Maar de nieuwe voorzitter Joop Daalmeijer en de nieuwe wind van het Lenteakkoord zonder PVV wekken de verwachting dat dit wel gebeurt. Het gaat erom hoe culturele instellingen worden geclassificeerd en tot samenwerking worden aangespoord en wie er wel of niet niet subsidie krijgt. Staatssecretaris Halbe Zijlstra kan niet alle verzoeken inwilligen, juist daarom heeft-ie de raad gevraagd een logische lijn aan te brengen. Pas op Prinsjesdag is er een definitief besluit over de subsidies.

Bij de sectoranalyse Beeldende Kunst en Vormgeving valt op dat bij de talentontwikkeling de argumentatie van de Raad dubbelzinnig is. Toch de investering in de toekomst. Hoe er geschoven wordt met budgetten blijkt uit de enige van de vier postacademische instellingen die niet langer gegarandeerd is van subsidie: het Europees Keramisch Werkcentrum (sundaymorning@ekwc) in Den Bosch. Voortaan een ontwikkelinstelling.

Naast de Jan van Eyckacademie die ‘over de hele linie het meest overtuigt’ en de Ateliers en de Rijksacademie die ‘afzonderlijk onvoldoende toekomstbestendig zijn’. Sowieso stopt na 2016 de steun aan deze instellingen. De rijksoverheid ziet talentontwikkeling niet langer als taak. De raad vindt de effecten van de bezuiniging een gevoelige aderlating voor basisstructuur en internationaal aanzien van de kunstsector. Artist-in-residence plekken zorgen ervoor dat talentvolle kunstenaars naar ons land komen en expertise en ontwikkeling op peil blijven. Als stimulans voor het kunstklimaat. Onderzoeken tonen aan dat buitenlandse studenten later door belastingen geld opleveren. Vele artists-in-recidency blijven in Nederland met een succesvolle kunstpraktijk.

Dat het EKWC als enige postacademische instelling naar de ontwikkelinstellingen wordt overgeheveld kan voor de korte termijn negatief, maar voor de lange termijn positief uitpakken. Mits de eerste fase overwonnen wordt en de plannen beter worden beschreven. De raad adviseert dat het Mondriaanfonds een substantieel deel van de 2,5 miljoen euro beschikbaar stelt voor zowel de postacademische instellingen als het EKWC. ‘Speciaal dat deel dat is bestemd voor praktijkverdieping van talentvolle kunstenaars‘, aldus het advies. Maar hoe is onduidelijk. De onzekerheid over de toekomst is exemplarisch voor een instelling in beweging die deel uitmaakt van een sector in beweging. Instellingen moeten vanuit twee rijdende treinen hun plaats bepalen.

Foto: Sundaymorning@ekwc at the Gyeonggi International Ceramix Biennale, Korea 2011

6 gedachten over “Raad voor Cultuur in advies dubbelzinnig over talentontwikkeling

  1. Update 13:17: Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur neemt het grootste deel van de adviezen van de Raad voor Cultuur over, zei hij maandag bij de presentatie van het advies. Slechts op een of twee onderdelen is Zijlstra het niet (helemaal) met de raad eens. Culturele instellingen die onvoldoende goede plannen hebben ingediend maar daarvoor van de raad nog een kans krijgen, krijgen deze week een brief van de staatssecretaris. (..)

    Talentontwikkeling
    Met ingang van de nieuwe subsidieperiode volgend jaar, valt de subsidie voor veel instellingen voor talentontwikkeling weg. Postacademische instellingen voor beeldende kunsten, zoals de Rijksacademie van Beeldende Kunsten, kunnen na 2016 niet meer rekenen op rijkssubsidie. In de sector podiumkunsten krijgen de productiehuizen geen rijksgeld meer.
    De subsidiekorting op talentontwikkeling in de kunsten bedreigt volgens de raad ook de pluriformiteit van het cultuuraanbod. Maar ook door de korting op dans- en kunstinstellingen verliezen deze sectoren “voorzieningen van nationaal belang en hoge kwaliteit”.
    De raad moet advies geven over de verdeling van bijna 310 miljoen euro aan vierjarige subsidies in de zogeheten culturele basisinfrastructuur. De instellingen vroegen in totaal 375 miljoen euro subsidie aan.

    http://www.nu.nl/politiek/2815343/zijlstra-grotendeels-achter-advies-cultuurbezuinigingen.html

    Like

  2. Pingback: Commissie museumbestel als bokswedstrijd tussen zwaar- en lichtgewichten « George Knight

  3. Pingback: Reparatie cultuurbeleid vraagt om snelle actie van politiek « George Knight

  4. Pingback: Kunst, subsidie, markt, terugtredende overheid en voorzieningen | George Knight

  5. Pingback: Raad voor Cultuur forceert optimisme in verkenning. Waarom? | George Knight

  6. Pingback: Advies Raad voor Cultuur: Stedelijke regio centraal in cultuurbeleid | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.