Nederlandse Piratenpartij komt eraan!

Berlijn is geen norm, maar opvallend is dat de Piratenpartei zo’n 9% heeft behaald in de verkiezingen voor het Berlijnse parlement. Een succes. Geënt op de Zweedse Piratpartiet heeft het drie speerpuntende persoonlijke integriteit moet beschermd worden, cultuur moet vrijgelaten worden en patenten en privé-monopolies zijn schadelijk voor de samenleving. De partij wijst erop dat in de samenleving van vandaag het individu op allerlei manieren in de gaten gehouden wordt, niet in het minst in de digitale wereld.

Berlijnse topkandidaat Andreas Baum is verheugd over het succes en verklaarde zelfverzekerd meer visionair en progressief dan andere partijen te zijn: Wir sind sehr viel visionärer und progressiver als andere Parteien. De Piraten hebben iets te bieden wat alle andere partijen laten liggen: burgerrechten, bescherming van de privacy en culturele vrijheden. Door een korte voorbereidingstijd van drie maanden haalde in 2010 de Nederlandse Piratenpartij bij de Tweede Kamerverkiezingen slechts 10.471 stemmen.

Het valt te voorzien dat een goed voorbereide Nederlandse Piratenpartij de volgende keer stemmen zal wegsnoepen bij D66 en GroenLinks. In de studentensteden en bij een stedelijk intellectueel-creatieve klasse zullen de Piraten het naar verwachting goed doen. Maar ook bij kiezers van protestpartijen als de PVV en de SP. Daarom kan het resultaat dat de Piraten in Berlijn hebben geboekt bovengenoemde partijen niet koud laten. Met name D66 en GroenLinks zouden achter hun oor moeten krabben en eens serieus werk moeten maken van burgerrechten, privacy, culturele vrijheid en de vrijheid op internet.

19 gedachten over “Nederlandse Piratenpartij komt eraan!

  1. Heb zojuist op de ARD het nieuws en de achtergrondcommentaren gezien. Naast het wegsnoepen van stemmen, de meeste bij de SPD, vormde het aantal nieuwstemmers 21%. Het opkomst percentage was 60% in Berlijn tegen 56% tijdens de vorige verkiezingen met 4,6 millioen stemgerechtigden.
    Circa 12.000 stemmen werden weggesnoept bij de CDU.
    Privacy(bescherming) is een uiterst gevoelig onderwerp in de Duitse samenleving. Niet verwonderlijk; de Nazi-tijd en de DDR. Toen google hier met ‘Live Street’ begon, was het agendapunt in de Bundestag. Voorpagina nieuws in alle, links, rechts, popi dagbladen en uitgebreid op TV.
    Google kreeg ruim 1.5 miljoen bezwaarschriften over zich heen
    Ik betwijfel of deze min of meer one-issue partij écht aanslaat in Nederland. Bovendien zijn in NL alle verkiezingen voorlopig achter de rug. De electorale kaarten zijn geschud. Wel jammer, want de Piraten hebben wel degelijk een punt, dat in NL wel gekaapt zal worden door andere politike partijen voor electorale winst.
    In deelstaat- en ‘Kreis’verkiezingen (vergelijkbaar met uitgebreide gemeentelijke verkiezingen), waaraan de Piraten deelnamen kwamen ze niet veel verder dan maximaal 2.5%, onvoldoende om de 5% kiesdrempel te halen.
    Berlijn met zijn geschiedenis is een verhaal apart.
    Veel relevanter is de zoveelste afgang van de Duitse VVD, de FDP, coalitie partner van Merkel. Die zijn inmiddels in vier belangrijke verkiezingen extraparlementair gesteld.
    Moet niet veel meer gebeuren of temidden van de Euro-crisis komt de CDU/CSU/FDP coalitie, Merkel, ten val. In de MSM wordt daar op gespeculeerd. Door CDU’ers zelfs over een zakenkabinet. Laatste enquete, afgelopen zaterdag, 73 % van de Duitsers staan niet meer achter hulp aan de GIIPS en 66% wil meer ‘zekerheid’. Duitsers zijn als de dood voor inflatie en herstelbetalingen. Óók al te vaak meegemaakt.
    Mede dankzij Westerwelle’s en Rösler’s onhandige opereren.

    Like

  2. @VSp
    Ja, de afgang van de FDP is groot nieuws. Maar na Scheel en Genscher -en de coalitiewisselingen – is de partij eerder uit een diep dal weer opgekrabbeld. Dus dat kan straks met een nieuwe leider aan het roer opnieuw gebeuren. Wie weet.

    Je hebt gelijk dat privacy en de bescherming van de grondwet in Duitsland veel meer speelt dan bij ons. Nee, laat ik het anders zeggen. Ik maak me al jaren zorgen over het sluipenderwijs inperken van de burgerrechten en privacy onder het mom van de (staats)veiligheid. Met mijn grieven kan ik op dit moment bij geen enkele politieke partij terecht. Zelfs het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) moet het laten liggen. Laat ik het maar neutraal formuleren. Dus burgers maken zich wel degelijk zorgen over hun rechten, maar in de politiek loopt het in Nederland vervolgens dood omdat geen enkele partij er een sterke follow up aan geeft. In Duitsland is dat door het recente verleden anders.

    Welnu, daar ligt denk ik een kans voor een Nederlandse Piratenpartij. Ik vermoed ook dat het eerder in de grootstad dan in dorpen of het platteland doorbreekt. Maar vergeet niet dat het een tamelijk recent verschijnsel is. De Nederlandse Piraten bestaan nog maar 1,5 jaar. De Zweedse Piraten haalden bij Europese verkiezingen zo'n 7% van de stemmen. Waarom zou dat in Nederland niet kunnen? De concurrenten D66 en GroenLinks overtuigen al jaren niet en blijven in zichzelf hangen.

    Ik weet niet of je kunt zeggen dat de Piratenpartie een one-issue partij is. Ik denk ook niet dat ze het hele scala van een normale politieke partij bestrijken en hun sociaal-economische inzet lijkt wat flets, maar ik denk wel dat ze verder gaan dan een enkel thema. Hun programma heeft een kern van vrij internet, burgerrechten en openbare vrije ruimte die beschermd moet worden tegenover multinationals dat naargelang de soort verkiezing aangevuld kan worden met lokale thema’s die daar bij passen of in het directe verlengde daarvan staan.

    Like

  3. George, ik schreef ‘min of meer een one-issue partij’. Ze staan (tot nu toe) voor gratis openbaar vervoer in de regio, twitteren in de parlementsgebouwen en een minimumloon. En uiteraard privacybescherming plus vrijheid van meningsuiting op internet.
    De prestatie van de Piratenpartei is prijzenswaardig, zonder meer, dankzij een verfrissend en nieuw geluid in de politiek. Maar een antwoord op dé grote problemen in Berlijn (werkloosheid en bijstand, onderwijs en allochtonen en de achteruithollende economie in Berlijn) hebben de Piraten (gemiddelde kiezersleeftijd 31 jaar) niet. Dat hebben ze nodig. Als wisselgeld voor hun kernthema’s. Zo werkt ’t in de politiek. De keerzijde is dat de tradionele partijen hun kernthema’s kapen in de landelijke politiek. Regeringsdeelname zit er zowiezo niet in.
    Voorlopig dicteren Merkel, Schäuble en Wulff. Onderschat de laatste niet. Hij mag zich bemoeien met de Duitse economie en doet dat ook op de achtergrond. De EZB opkoop van dubieuze staatsobligaties noemde hij ‘frauduleus’ en prompt zag je Merkel en Schäuble schuiven.

    Nu nog even bij je ‘Gouden Koets’ gluren. Leuk, en dan met een grinnik gaan slapen. Die ‘Eiserne Dame’ ist ein wenig böse…

    Like

  4. @VSp
    Ok, min of meer. Toch kunnen partijen die de kiezers aanspreken een factor van betekenis worden. Da’s in Duitsland met de Groenen gebeurd. Het duurde lang voordat ze doorbraken tot de macht. Inderdaad is het gevaar dat andere partijen de kernthema’s van de Piraten kapen. Maar gezien de politieke realiteit denk ik dat dat niet verder komt dan een slappe variant. Anders gezegd, Nederlandse Piraten zouden voor hun thema’s een vergelijkbare rol kunnen vervullen als de Partij voor de Dieren voor hun thema’s.

    Over de EZB/ECB-aankopen van staatsobligaties zijn alle economische experts het er wel over eens dat dat buiten het mandaat omgaat van de bank. Dus eigenlijk mag het niet. Maar wat is het alternatief als de politiek zo verlamd blijft als nu? Het is in elk geval goed nieuws voor Frau Merkel dat de FDP zo verzwakt is. Dan wordt ze niet gemangeld tussen FDP en CSU. Wachten is op het moment dat ze afstand neemt van Frankrijk en met Finland, Oostenrijk en Nederland een blok vormt.

    Like

  5. Je kent Dirk Poot toch wel, van het vkblog? Die zit er ook bij.

    Op dit moment woedt een felle discussie rond auteursrecht. Europarlementariers luiden de noodklok, omdat het politiek al in kannen en kruiken is, zie http://www.nu.nl/internet/2612548/muziekrechten-niet-verder-oprekken.html. Lobby-organisaties beweren op te komen voor de hardwerkende artiest, maar het gaat gewoon om de belangen van de grote muziekindustrie.

    Ook het Regionaal Archief Leiden ligt op ramkoers met een auteursrechtorganisatie ivm de rechten van freelance-journalisten. Deze freelancer voelt zich iig niet door hen vertegenwoordigd: http://www.denieuwereporter.nl/2011/09/lira-laat-de-krantenarchieven-met-rust/. Maar er is ook goed nieuws: Buma/Stemra wordt, onder druk van de vakbond voor musici, op korte termijn volledig hervormd: http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/45131473

    Like

  6. @Joke
    Nee, Dirk Poot ken ik niet. Ja da’s het probleem met de auteursrechten, dat advocaten namens lobby-organisaties uiteindelijk de vrijheid inperken voor eigen gewin. Bedankt voor je verwijzingen.

    @PHM
    D66 beschouwt zichzelf niet als links. Maar in de praktijk kan het uitpakken zoals u schetst. Echter, als de Piratenpartij zich progressiever opstelt dan de vastgeroeste PvdA, SP en GroenLinks dan wordt hun links wel heel wat linkser dan wat we gewend zijn.

    Like

  7. Goede analyse
    Maar laten we hopen dat die clowneske partij nimmer vaste voet aan grond zal krijgen in NL. We zijn al zo extreem versnipperd.
    De enige twee partijen die ik nog graag zou willen zien is een echte rechtse partij en een moslim partij. Momenteel heeft NL louter gematigd linkse tot radicaal linkse partijen terwijl een goed functionerende moslim-partij wellicht de radicaal linkse partijen uit de wurggreep zou kunnen halen. Ik denk hier natuurlijk met name aan de PvdA die momenteel alleen nog maar bestaat uit een zieligheids-deel, een salontafeldeel en een islamdeel. De vrijzinnigen en de realo’s zijn kallt gestellt en de arbeiders zitten bij de SP/PVV.

    Maar alsjeblieft geen 50Plus of de Powned onderbroekenlol van de Piratenpartij.

    Like

  8. @Raaf
    Dank voor je aardige woorden. Waarom zou een Piratenpartij clownesker zijn dan de partijen die we al kennen? Ik zie dat niet. In mijn gedachten komt het volgende gedachtenspelletje op. Een Piratenpartij haalt 3 zetels bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In de profilering laat het vervolgens alle progressieve partijen mijlenver achter zich met een verregaand progressief immaterieel programma.

    De Piraten kaarten namelijk aan wat PvdA door verdeeldheid niet durft aan te kaarten en wat bij GroenLinks door haar schematisering van de wereld door de mazen is geglipt. En wat D66 door de concentratie op de tegenstander is vergeten te formuleren.

    Eindelijk wakkergeschud moeten de drie partijen als gevolg hiervan bewegen. Maar welke kant op? Ze kunnen kiezen voor een sociaal-economische profilering, of de Piraten immaterieel volgen. Wellicht doet de PvdA het eerste, GroenLinks het laatste en aarzelt D66 als gewoonlijk tussen het een en het ander. Waardoor de Piraten uitgroeien tot een nieuw geweten van progressieve politiek.

    Like

  9. 3voor12 heeft het ook opgepikt: “Waar de Nederlandse partij het gevoel wekte een stelletje wereldvreemde hackers te zijn dat het auteursrecht wilde afschaffen en dat geloofde in allerlei complottheorieën, komt in Berlijn de boodschap kennelijk wel helder over. “Het hoofdpunt is de vrije informatiesamenleving”, zegt Poot, “Een samenleving waarin burgerrechten gegarandeerd zijn.” Meest opmerkelijk: waar de Piratenpartij hier wordt gezien als vijand van de creatieve sector, komt de Berlijnse beweging er juist uit voort. Zo was Ben de Biel, persvoorlichter van de partij, in het verleden eigenaar van de befaamde club Maria Am Ostbahnhof.”
    (http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/45151825)

    Het klopt inderdaad dat in activistische kringen veel mensen vierkant tegen auteursrecht zijn (bij Stem Terug ben ik dat ook tegengekomen). Dirk Poot echter – leuk dat hij nu voorzitter is – heeft er wel een visie op (zijn nieuwe blog is http://dirkpoot.is/blogger/). Onlangs bij de DigiNotar-kwestie hebben zij trouwens kamervragen gesteld aan de minister.

    Like

  10. @Joke
    Dank voor je aanvulling. De relevantie voor Nederland van de Berlijnse uitslag sijpelt door. Ik begrijp niet hoe de Piratenpartij als bedreiging kan worden gezien voor de creatieve sector. Het staat er toch juist pal voor? Of een klasse van commercieel-creativelingen op het snijvlak van advocatuur, architectuur, adviesbureau’s, bedrijfsleven en politiek-ambtenarij moet zich aangesproken voelen als creatief. Maar dat soort behoudzuchtige creativiteit kunnen we missen als kiespijn. We hadden het er eerder over.

    Like

  11. Even terugkomen op de Piratenpartei:
    Overdonderd door eigen succes moeten ze nu zetels in deelraden opgeven, omdat kandidaten zich voor drie (deel)raden verkiesbaar stelden.

    Eiermann, ik mag ‘m wel, spitse commentaren:

    Über die Partei “Die Partei” können wir angesichts der Absurdität des Ganzen herzlich lachen. Bei der FDP kann man selbst als überzeugter Nicht-FDPler eigentlich nur noch weinen. Und bei den Piraten wissen wir noch gar nicht genau, was denn eigentlich einmal werden kann aus dem Potenzial der vielen Stimmen und mutigen Ideen. Transparenz oder Trallala, beides ist drin.

    Eiermann, Martin: Der gebürtige Mainzer ist Leitender Redakteur bei “The European”. Martin Eiermann studierte von 2006 bis 2010 Geschichte und politische Philosophie an der Harvard-Universität. Er schrieb unter anderem für “The European”, “Cicero Online” und die Bundeszentrale für politische Bildung.

    Like

  12. George

    Het kan natuurlijk altijd.
    Tot nu toe vindt ik de Piratenpartij overkomen als een horde verwende kleuters. Een soort van glibberige (in mijn ogen immorele, in zijn ogen logischerwijs hyper-morele) Jacob Kohnstamm, het vleesgeworden martiaans dedain, die me alvast veroordeeld omdat ik een foto op het Net zou zetten van de verkrachter van mijn nichtje.
    Ik heb niks met dat soort lui die vanaf hun ivoren paleizen met afgrijzen neerkijken op het ‘grauw’

    However
    Dat gesteld hebbende
    Een frisse partij (dus niet die Piraten BN’rs) is niet alleen broodnodig maar zou ook nog eeens hoge ogen kunnen gooien in deverkiezingen.
    Maar dan moeten ze zich niet richten op de SP en PVV maar op de weifelende GL, D’66, PvdA’r (zitten er überhaupt nog weifelende PvdA’rs in die club, ik waag het te betwijfelen. Eigenlijk beschikt die club over twee à drie goeie mensen. De SP’r Spekman, Eberhardt v/d Laan en ??)

    Alhoewel
    Ze hoeven zich nergens op te richten. Er zijn ook genoeg VVD’rs en zelfs PVV’rs die iets anders willen

    Een frisse ‘neutrale’ partij, wars van betuttelracisme, a-religieus, met dromen, maar praktisch reëel en onafhankelijk van het maatschappelijk middenveld.

    Laat Paul Scheffer maar eens iets in elkaar knutselen. Mag jij op Cultuur George zodat je mij als Cultuur barbaar kunt overtuigen (muv. films/muziek waar mijn smaak frivool meandert tussen klassiek, gothic, jazz, klezmer, death metal, punk, cajun, hardcore, gregoriaans, folk, country, singers&songwriters etc)
    Kwa schilderkunst ben ik maagd. Mijn smaak is even simplistisch als primitief (Bosch, Dali, Goya etc) dus educate me.

    Maar de Piraten partij ???
    Alleen die naam al.
    Oh zo stout
    Noem het dan meteen de Jan Pieterszoon Coen partij.
    Dat was ook een beetje een deugniet.

    .

    Like

  13. @VSp
    Duidelijk. Duitsland en de Piraten zijn verrast door het succes. De Nederlandse Piraten zijn gewaarschuwd!

    @Raaf
    Ik heb juist een compleet ander beeld van de Piraten. Waarvan ik evenmin weet of het klopt. Niet de halfslachtige zijigheid van D66 of het paternalisme van GroenLinks, maar eerder spontaniteit en sprankeling. En zoals VSp opmerkt veel naïviteit en gebrek aan ervaring. Het grootste probleem zal nu zijn om de opportunisten buiten de deur te houden. Die zijn de pest van ons politieke systeem. De naam Piratenpartij vind ik evenmin geweldig. Dat kan beter. Vrijheidsbond zou passend zijn. Die andere vrijheid. De echte vrijheid zonder grenzen.

    Like

  14. Pingback: Gevestigde media beperken vrijheid op internet « George Knight

  15. Pingback: Duitse Piraten staan voor doorbraak « George Knight

  16. Pingback: Duitse Piraten stellen zich pragmatisch op « George Knight

  17. Pingback: XS4all komt op voor internetvrijheid en hekelt Stichting Brein « George Knight

  18. Pingback: Weldoordacht en welgemutst stem ik op de Piratenpartij « George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.