John Pilger bekritiseert Obama en wordt gecensureerd

De Britse filmmaker en journalist John Pilger heeft het helemaal gehad met de subtiele en verborgen censuur van de liberale democratie. Zonder uitleg werd door de Lannan Foundation in Santa Fe, New Mexico afgelopen juni zijn gesprek met journalist David Bersamian afgelast, evenals de presentatie en Amerikaanse distributie van zijn documentaire The War You Don’t See. De film is kritisch op president Obama. De open samenleving staat op het spel. Met een rol voor onafhankelijke journalistiek. Kortom, volop ruimte voor complotdenken.

De Lannan Foundation is gewijd aan culturele vrijheid, diversiteit en creativiteit door de steun aan projecten van uitzonderlijke hedendaagse kunstenaars en schrijvers, evenals inheemse activisten. De multimiljonair Patrick Lannan (1905-1983) maakte via een schenking de stichting mogelijk gemaakt. De Lannan Foundation geeft ook beurzen aan liberale media in de VS. In 2008 steunde het Barack Obama’s campagne voor het presidentschap. Voorzitter zoon Patrick is naar verluidt devoted to Obama.

Pilger suggereert dat zijn aanval op president Obama door de Lannan Foundation de reden van de afzegging was. Ik parafraseer Pilger: ‘Obama de zwarte liberaal, het politiek correcte  voorbeeld, de marketing droom is net zo goed een oorlogsstoker als George W. Bush. Zijn score tot nu toe is zes oorlogen. Nog nooit in de presidentiële geschiedenis van de VS heeft het Witte Huis zoveel klokkenluiders vervolgd (..). Grootste prestatie van Obama is dat-ie de anti-oorlogsbeweging en de liberale opinie in de VS heeft verleid, tot samenwerking en uiteindelijk tot zwijgen heeft gebracht.’

Het steekt John Pilger dat Patrick Lannan zonder opgave van redenen het gesprek met David Bersamian en de vertoning en distributie van zijn film zes dagen van tevoren afgelastte. Naar zijn idee het voorrecht van een rijke elite die zich niet wenst te verantwoorden. De Lannan Foundation verklaarde later dat er slechts 152 kaartjes voor de het gesprek met Bersamian waren verkocht en dat dat de reden was. Maar da’s onzin omdat de publiciteit nog in volle gang was voor de afgelasting. En Pilger beweert dat de film al uitverkocht was. Ook hier is het aantoonbaar onjuist dat een gebrek aan belangstelling de reden voor de afgelasting was.

De censuur ondermijnt de geloofwaardigheid van de Lannan Foundation die zich als liberaal profileert. Zoals de Santa Fe- New Mexican in een commentaar zegt: It has been great – but is no longer. Hetzelfde kan onderhand van president Obama worden gezegd. En van de onafhankelijke journalistiek die niet langer kritisch de macht volgt. Dat censuur plaatsvindt met verwijzing naar culturele vrijheid en diversiteit is nog het meest onverteerbaar. Zo worden vrienden tot vijand en vijand tot vriend. Het is niet eens meer subtiel.

Foto: Affiche van John Pilger’s The War You Don’t See

7 gedachten over “John Pilger bekritiseert Obama en wordt gecensureerd

 1. Wat Obama c.s. nog niet tot zwijgen kan brengen zijn satellietzenders.
  Je moet natuurlijk engels kunnen verstaan, maar dan gaat een heel andere wereld voor je open.
  Overigens worden de Nederlandse media net zo gecensureerd.
  Het meest objectieve nieuws komt merkwaardigerwijs uit België.

  Like

 2. @Pietzwart
  Overigens worden de Nederlandse media net zo gecensureerd.

  Mee eens. Ik had eerst nog overwogen om een verwijzing naar de Nederlandse situatie te maken. Maar zag daar voor de overzichtelijkheid van af. Maar ook omdat de ondersteuning en financiering in de VS en Nederland van dit soort projecten verschillend werken. Het voorbeeld dat John Pilger noemt van Patrick Lannan die eerst niet eens de moeite neemt om de afgelasting toe te lichten zou in die vorm in Nederland niet voor kunnen komen. Of ik kan me zo’n voorbeeld niet voorstellen. Maar natuurlijk wel in een andere vorm. Maar dan zijn er andere mechanismen aan het werk. Mij ging het om de zelfcensuur van een deel van de democratische beweging die zich klem heeft laten zetten door de steun aan Obama. Die niet levert wat-ie beloofd heeft.

  Like

 3. Pingback: Julian Assange keurt de leugen van de journalistiek af « George Knight

 4. Pingback: Zelfs Bush had een beter mensenrechtenbeleid dan Obama « George Knight

 5. Pingback: Assange heeft met progressieve vrienden geen vijanden nodig « George Knight

 6. Pingback: Petitie voor Bradley Manning is petitie tegen Barack Obama « George Knight

 7. Pingback: Verdient Julian Assange de gevangenis of de Nobelprijs? « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.