Zelfs Bush had een beter mensenrechtenbeleid dan Obama

Weinig politici hebben me zo teleurgesteld als Barack Obama. In 2008 hoopte ik dat-ie president zou worden. Nu zie ik zijn verkiezing als een ramp. Zijn aarzelend optreden geeft hardliners meer ruimte dan ze onder zijn voorganger George W. Bush ooit kregen. Evenmin een president die de burgerrechten voorop zette.

Van Bush viel weinig te verwachten en daarom viel elke minder negatieve ontwikkeling mee. Maar Obama beperkt de vrijheden nog meer. Filmmaker en journalist John Pilger vat het samen: Obama de zwarte liberaal, het politiek correcte  voorbeeld, de marketing droom is net zo goed een oorlogsstoker als George W. Bush. Zijn score tot nu toe is zes oorlogen. Nog nooit in de presidentiële geschiedenis van de VS heeft het Witte Huis zoveel klokkenluiders vervolgd (..). Grootste prestatie van Obama is dat-ie de anti-oorlogsbeweging en de liberale opinie in de VS tot samenwerking heeft verleid, en uiteindelijk tot zwijgen heeft gebracht.

Ook Daniel Ellsberg, de man die in 1971 de Pentagon Papers over Vietnam naar buiten bracht, heeft forse kritiek op Obama. Hij zegt op Obama te hebben gestemd met een ander idee van ‘change’ in gedachten. De verandering die Obama biedt is het tegendeel van wat-ie beloofde: minder transparantie en meer macht die hij naar zich toetrekt. En Republikeins presidentkandidaat Ron Paul zegt dat Obama met de National Defence Authorization Act for Fiscal Year 2012 (NDAA) te veel macht naar zich toetrekt in de terrorismebestrijding.

De partijpolitieke kritiek die Obama van de conservatieve Republikeinen krijgt is anders dan de kritiek die hij van Pilger of Ellsberg krijgt. Deze progressieven zijn immers natuurlijke bondgenoten die het vertrouwen in hem hebben opgezegd. Lakmoesproef is de behandeling van Bradley Manning die ervan wordt verdacht de bron van WikiLeaks te zijn. Maar Obama kan ongestoord de vrijheden terugdraaien omdat Manning weinig steun krijgt in progressief Amerika. Van conservatief Amerika heeft Manning nog minder te verachten. Alleen libertariër Ron Paul springt voor de vrijheid van meningsuiting, Manning, Assange of Ellsberg in de bres.

De teloorgang van een presidentschap doet pijn. Of Mitt Romney het beter zal doen dan Obama is de vraag. Maar als Romney ouderwetse waarden van de Oostkust weer weet te introduceren in het hart van de Amerikaanse politiek dan is dat winst. Samen met zijn terugbuigen naar het centrum van de politiek. De buitenstaander Barack Obama heeft te veel macht naar zich toe getrokken en nimmer weten te overtuigen. De aanval van Cenk Uygur van de progressieve internet talkshow The Young Turks geeft hem weinig hoop.

Advertentie

10 gedachten over “Zelfs Bush had een beter mensenrechtenbeleid dan Obama

 1. De vraag: waar heb je je door laten leiden? Was het omdat hij de eerste gekleurde president zou worden? Voelde je je aangesproken door zijn charisma?
  In het begin heb ik een profielschets van Obama gemaakt, daaruit kwam naar voren dat hij een dubbele agenda heeft. De beloofde profeet, ook dat was niet meer dan een luchtbel.

  Yes we can = but we do not

  Like

 2. @Netwerk
  Obama’s huidskleur had niks met mijn voorkeur te maken. De keuze voor het nieuwe speelde mee. Na de Clintons en de Bushes. Mijn idee was dat Obama een links-liberale agenda zou realiseren met accent op vrijheden en minder oorlog. Maar Obama heeft de burgerrechten en vrijheden ingeperkt en de oorlogen uitgebreid. Waar het een erfenis van zijn voorganger betrof niet verwijtbaar, maar wel verwijtbaar waar Obama niet doorpakte om oorlogen overzee te beeindigen.

  Een dubbele agenda heb ik in 2008 niet herkend. Het leek me een solide en geloofwaardig programma. Probleem van Obama lijkt me eerder dat-ie te wereldvreemd was om de macht aan te pakken. En dat uiteindelijk de macht hem inpakte. Een gebrek aan inzicht, durf en netwerk is hem naar mijn idee opgebroken.

  Dat doet me denken aan president Eisenhower die als opperbevelhebber door de wol geverfd was en in 1960 in zijn afscheidsspeech voor het industrieel-militaire complex waarschuwde. Wat zich 5 jaar later zo duidelijk in Vietnam openbaarde. Eisenhower liet zich niet met een kluitje in het riet sturen. Mede om deze reden was de Republikeinse Colin Powell en ex-opperbevelhebber vermoedelijk een veel doortastender president geweest dan Obama.

  Like

 3. @GK: ook mij stelt Obama zeer teleur. Ik weet echter niet wat je kan of mag verwachten aan veranderingen in het uiterst gecompliceerde machtsspel in de VS. Mijn voorkeur ging uit naar Hillary, maar we zullen nooit weten of dit (ook) een ‘ ijzeren dame’ zou zijn geweest. Mijn vermoeden is uiteraard van wel: -)))!

  Mbt Obama zit ik waarschijnlijk met een grote cognitieve dissonantie en vertel ik mezelf niet alleen dat veranderingen uiterst langzaam gaan en de grenzen van de politieke macht – eenmaal ‘in office’ – op internationaal gebied snel in zicht komen en een naïeve machtsdenker verassen als een ijsberg een onervaren kaptein.
  Mijn probleem is denk ik dat ik geloof dat een volgende – op internationaal politiek gebied – ‘nieuwkomer’ het er niet beter vanaf zal brengen. Op nationaal gebied is de armslag van de machtigste man van de wereld echter misschien nog wel beperkter dan internationaal.

  Maw, mijn verwachtingen waren niet al te hoog gespannen en ik ben dan ook niet overdadig teleurgesteld en ik weet niet zeker – of ‘zeker niet’ – dat Romney een verbetering zal zijn.

  Like

 4. Ik was altijd realistisch inzake Obama. dat leverde me dan ook veel hoongelacht en (liefdevolle) agressie op bij mijn GL vriendjes. Maar mijn stelling was en blijft: Amerika is een groot log schip, je houdt jezelf voor de gek wanneer je denkt dat een populair poppetje dit schip rigoureus zou kunnen keren. John F. Kennedy heeft ook niks gepresteerd maar is een mythe geworden. De laatste topper was Reagon die de USSR op de knieën dwong. Overigens haatte ik in die tijd Reagan en kregen we van mijn geschiedenis leraar de opdracht een werkstuk te schrijven over waarom Reagan een slecht mens was en zijn toenmalige tegenstrever niet (Monroe ?) I don’t know. Maar gelukkig is het onderwijs waardenvrij en werd ik als brugpiper niet gemanipuleerd door mijn objectieve onderwijzer. Kennis-overdracht noemden ze dat. Ik zou deze vorm van onderwijs het hedentendage anders betitelen (overigens gaat dit not steeds door zie de casus Ton Elias en leraren die hun kids opzetten om hem in een kliko te duwen)

  Like

 5. @Raaf
  Past Ton Elias dan in een kliko? Dat lijkt me sterk. Walter Mondale is je Monroe. Sowieso iemand die in de schaduw van Marilyn zou staan.

  Like

 6. You’re right amigo. Mondale/Monroe. Volgens mij zit ik de laatste tijd teveel in the Bluegrass.

  Nee Elias gaf dat gisteren als reden op waarom hij niet wilde babbelen met de onderwijs-bonden (ondermeer omdat ze weigerde afstand te nemen het manipuleren van kinderen)

  Like

 7. Pingback: Kamervragen als spel. En over de onmenselijke detentie van Bradley Manning « George Knight

 8. Pingback: Chris Hedges veroordeelt NDAA en beticht Obama van staatsfascisme « George Knight

 9. Pingback: Occupy Wall Street bestaat een jaar en probeert initiatief te nemen « George Knight

 10. Pingback: Is president Obama een tweede kans waard? « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.