Julian Assange keurt de leugen van de journalistiek af

Op de anti-oorlogsdemonstratie op 8 oktober Antiwar Assembly in Londen ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de Afghaanse oorlog spreekt Jullian Assange. Hij stelt dat oorlogen ons opgelegd worden, dat ze voortkomen uit leugens (hoewel het voorbeeld van de Duitse inval in Polen dat ontkracht) en dat de grootste oorlogsmisdadigers niet alleen de politici of militairen zijn, maar ook de medeplichtige media.

De geconstrueerde oorlog is in lijn met de visionaire afscheidstoespraak die aftredend president Eisenhower in januari 1961 hield en waarin hij het begrip militair-industrieel complex muntte: Only an alert and knowledgeable citizenry can compel the proper meshing of the huge industrial and military machinery of defense with our peaceful methods and goals, so that security and liberty may prosper together. Nu 50 jaar geleden. De voormalige opperbevelhebber van de Geallieerden in de Tweede Wereldoorlog formuleerde het onderscheid tussen een noodzakelijke en een geconstrueerde oorlog. Juan Bosch werkte het begrip in 1967-68 uit in zijn boekje Pentagonismo.

Evenals John Pilger of Jonathan Cook richt Assange zijn pijlen op de media. En hoewel ze een links wereldbeeld hebben zijn het niet alleen rechtse media die kritiek ontvangen. Het zijn juist de BBC of the Guardian die medeplichtig worden geacht aan de constructie van de leugens die tot de oorlog leiden. De oproep van Assange dat petities niet helpen, maar dat alleen het meespelen aan het spel zin heeft klinkt logisch. Maar hoe dat er concreet dan uitziet blijft onduidelijk.

Media zijn economische machten die tot voor kort niet zomaar opzij konden worden gezet. Maar de achteruitgang van de gevestigde media en de opkomst van internet en de sociale media is een zegen in vermomming en biedt kansen. Daarom gaat de komende strijd over de vrijheid op internet. Want als de overheid de verslaggeving over de oorlog niet meer via NOS, de Volkskrant of NRC kan sturen en controleren, dan zal de overheid andere wegen zoeken. Dan komen de pedofielen of terroristen in beeld als excuus om de burgervrijheden op internet in te perken.

Het blijft gissen waarom Assange het meest wordt gestoken door de medewerking van journalisten aan de constructie van de leugen. Het zijn uiteindelijk toch politici, militairen en bedrijfsleven die de oorlog construeren. Misschien komt het omdat-ie zich steeds meer opstelt als journalist en het onverdraagzaam vindt dat een meerderheid van zijn collega’s hun controlerende taak onvoldoende vervult. Of is-ie erachter gekomen dat de ethische code bij medeplichtige journalisten er niet meer is en er zelfs nooit is geweest.

Advertentie

2 gedachten over “Julian Assange keurt de leugen van de journalistiek af

 1. Assange heeft een punt. De publicaties met de inhoud via Wiki-Leaks an sich waren nieuws, niet de waarheid daarachter. Dat laatste heeft de traditionele MsM laten liggen.
  Als voorbeeld: In de States woedden hevige discussies op tal van websites -ook van gerenommeerde instituten-, nauwelijks in de traditioneele MsM, over postmoderne neofascistische manipulatie door de overheid en politieke partijen. Niet bepaald een geliefd modewoord in de volgzame MsM en al helemaal niet bij de restrictieve, zo niet repressief opererende overheid.
  ‘Presented as political pap for readers and viewers while toothbrushing’ omschreef een linkse econoom de aandacht die de Msm besteedde aan de Wiki-Leaks onthullingen.

  Like

 2. @VSp
  Mee eens. In hun verdediging waarom ze zelf geen onderzoeksresultaten kunnen overleggen naar wat WikiLeaks boven water heeft gebracht rest de gevestigde media weinig meer dan de schuld richting Assange persoonlijk te maken. Als in een Hollywood film die altijd over individuen en nooit over structuren gaat. Assange zou prima donna, arrogant, narcistisch en controlfreak zijn. Dus? Zelfs als het waar is verandert dat niets aan het tekortschieten van de gevestigde media.

  De beschuldiging richting Assange en WikiLeaks is een afleiding, zelfs als-ie klopt. Ofwel, waar WikiLeaks scoorde, laten de aan oorlogen en verdediging van de status quo medeplichtige media het afweten. En waarschijnlijk zijn ze daarnaast jaloers in hun onmacht omdat een buitenstaander als Assange meer bereikt heeft. Assange reageert daar vervolgens weer door de beschuldigingen richting journalistiek aan te scherpen. Zijn isolatie lijkt hem verder te radicaliseren. Het model Wilders.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.