Wat als Trump wint? Vandaag rollen dobbelstenen in een Amerikaanse tragedie

Wat als Donald Trump wint? Het kan zomaar gebeuren.Volgens projecties die volgen uit gewogen peilingen heeft Trump een kans van 28,6% (ThirtyFiveEight) om te winnen. Methodologisch houdt dat in als er 100 keer met een dobbelsteen gegooid wordt hij 28,6 keer wint. Welke dobbelstenen worden er vandaag gegooid?

Trump verging het tijdens de campagne slecht, maar bleef het ondanks blunders goed doen. Opmerkelijk is dat het monster niet gedood kon worden, zo zei Bill Maher. Trump dreigt te winnen. Met een kans van 30%.

Het is de combinatie van hard rechts-nationalistisch populisme en een ongeloofwaardige centrumpolitiek met politici die niet in zichzelf geloofden die in het Verenigd Koninkrijk tot een Brexit leidde. Hetzelfde scenario is ingediend voor de VS. Of het gevolgd wordt is de vraag. Hillary Clinton mist overtuiging, wisselt voortdurend van standpunt en kreeg niet echt vertrouwen van de kiezers. De gehackte Podesta Emails van WikiLeaks tonen aan hoe corrupt zij, Bill Clinton en de Clinton Foundation zijn. Op economisch en buitenlands gebied voert ze een neoconservatieve Republikeinse agenda. Clinton heeft de progressieve Bernie Sanders-supporters van zich vervreemd en zit door de omarming van Wall Street in de klem. Trump presenteerde zich als anti-establishment kandidaat die de sfeer in het land reflecteert. Zijn beloftes aan het volk vormen zijn krediet.

Clinton was het verkeerde antwoord op Donald Trump. Ze is tot de tanden gewapend en heeft haar campagne die loopt als een geoliede machine goed georganiseerd. Maar dat werkte niet in 2016. Het ging in deze cyclus om karakter, overtuiging en emotie. Dat alles miste ze. Het campagne apparaat heeft ze met Bill Clinton in decennia opgebouwd en is de mammoettanker die niet meer valt bij te sturen. Als Trump een monster was dat niet te stoppen is, dan was de Clinton machine een monster dat 3 miljard dollar bij elkaar graaide en uit hebzucht niet meer te stoppen viel. Het kaapte de Democratische partij en wurgde de politiek.

Het volk is de afbraak van voorzieningen, de eigen marginalisering, de kwalijke effecten van globalisme en de richtingsloosheid van het land beu. Brexit, opkomst van Europese rechts-populisten en de opmars van de Russische president Putin verduidelijken dat. Gematigde krachten weten geen antwoord te geven of beseffen de urgentie ervan onvoldoende. De EU fragmenteert terwijl landen als China of de Russische Federatie het omgekeerde doen: focussen en macht concentreren. Ze zetten de democratie opzij, zoals Trump ook dreigt te doen. Over de oceaan heen inspireren populisten  elkaar. Omdat de centrumpolitiek het heeft laten liggen en het belang van de burgers heeft ingewisseld voor het belang van multinationals en de veiligheidsindustrie.

Hillary Clinton is de aangekondigde ramp. In 70 van de 100 gevallen wint ze. Als ze niet wint is met Trump de ramp onvoorspelbaar. Voor de VS en voor Europa. Vandaag rollen dobbelstenen in een Amerikaanse tragedie.

4 gedachten over “Wat als Trump wint? Vandaag rollen dobbelstenen in een Amerikaanse tragedie

 1. Een kans van 28,6% om te winnen? Staan kiezers met een dobbelsteen in de hand bij de stembus? Je kunt beter zeggen dat de kans dat peilingen bullshit zijn exact 100% is en dat die slechts bedoeld zijn om de kiezer te beïnvloeden. Fatsoenlijke kranten en bloggers zouden geen aandacht aan peilingen moeten besteden.

  Hopelijk gaat Clinton nu alsnog de gevangenis in en laat Trump het agressieve Obama-beleid achter zich. Hoog tijd om de relatie met Rusland te normaliseren.

  Like

 2. @Pjotr
  Mee eens. Establishment media en opiniepeilers leven onder hun eigen kaasstolp en hebben onvoldoende zicht op de realiteit.

  De serieuze peilingen gaven tot op het laatste moment wel aan dat er een grote groep onbesliste stemmers was. Deze hadden hun mening nog niet opgemaakt. Waarschijnlijk mede door de hectiek en snelle opvolging van gebeurtenissen in de campagne. Gevoegd bij twee weinig populaire kandidaten. Dat maakte het voor de peilers lastig om de stemming goed in te schatten. Naar verwachting heeft Clinton het ook helemaal niet zo slecht gedaan als het lijkt. Ze heeft waarschijnlijk de meeste stemmen op zich gekregen. Alleen in de verkeerde staten.

  Het is eerder aan de Russische Federatie om de relatie met het Westen te normaliseren. Door het achter zich laten van de agressieve buitenlandse politiek. Wie weet kan de verkiezing van Trump daar aan bijdragen. Trouwens, het is nog maar de vraag of het Kremlin blij is met de winst van Trump. Hij is zo onberekenbaar. En dat kan zich ook tegen de Russen keren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.