George Knight

Debat tussen links en rechts

Donald Trump wint de presidentsverkiezingen

with 6 comments

cnn

Donald Trump is de volgende president van de VS. De anti-establishment beweging van Trump heeft het gewonnen van de geoliede en dure campagne machine van Hillary Clinton. Ongewild een afstraffing van big money in de politiek. In die zin hebben burgers de politiek terugveroverd op belangengroepen die Wall Street, de veiligheidsindustrie en multinationals vertegenwoordigen. Het valt af te wachten hoeveel afstand Trump tot deze groepen neemt. Of kan nemen. Want hij heeft ze nodig. Met een ruim mandaat in het congres kan hij veranderingen doorvoeren. En conservatieve rechters in het Supreme Court benoemen.

De Democratische partij likt de wonden. Ook in Huis van Afgevaardigden en Senaat hebben ze verloren.  Het had met Bernie Sanders goud in handen. Volgens peilingen maakte de progressieve senator uit Vermont meer kans om Trump te verslaan dan Clinton. Maar het partij establishment liet de Clintons de partij kapen. De kandidatuur van Hillary Clinton was de afgekondigde ramp die zich vandaag uitbetaalt. De partij moet democratiseren om dit in de toekomst te voorkomen. Clinton is de hoofdoorzaak dat Trump heeft gewonnen.

Hoe Donald Trump met het establishment en het establishment met Trump omgaat is het raadsel dat op een antwoord wacht. In februari 2016 zei oud-chef van de CIA en NSA Michael Hayden in het programma van Bill Maher dat de krijgsmacht president Trump zou negeren. Deze gepensioneerde generaal verwoordt het standpunt van strijdkrachten en veiligheidsindustrie. Maher noemde dat een staatsgreep, een coup, wat Hayden wegwimpelde. Deze hardliner als lobbyist voor de veiligheids- en wapenindustrie liet weten dat zelfs hem de opstelling van Trump te gortig is. Maar volgens de grondwet moet de krijgsmacht de politiek volgen. Trump en de veiligheidsindustrie zullen zich moeten verzoenen. Wie het meest moet buigen naar de ander hangt af van de kracht van de instituties, de koers van Trump en de opstelling van de veiligheidsindustrie.

Julian Assange mag hopen dat hij via zijn intermediair en Trump-surrogate Roger Stone eindelijk de ambassade in London mag verlaten. WikiLeaks speelde een beslissende rol in het publiceren van de Podesta Email lekken die de manipulaties binnen de Democratische partij en de corruptie binnen de Clinton Foundation in de openbaarheid brachten. Volgens de veiligheidsdiensten opereerde Assange direct of indirect in samenwerking met het Kremlin. Assange openbaarde slechts het frauduleuze handelen van de Clintons. Een partij die zo’n kandidaat benoemt heeft verlies volledig aan zichzelf te wijten. Dat lijkt dan ook de grootste troost van deze uitslag, namelijk dat Hillary Clinton geen president wordt. Maar het is een schrale troost.

Foto: Schermafbeelding van deel ‘2016 election results‘, 9 november 2016.

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. We zullen er mee moeten leren leven.

  Raymond Horstman

  9 november 2016 at 11:56

 2. Trump is niet echt een anti-establishment kandidaat, maar heeft zich wel zo geprofileerd. En zo kiezers gemobiliseerd. Hij was hierin halfslachtig. Want hij hengelde wel naar de gunsten van de grote donors, maar kreeg die niet altijd. Zoals de Koch broers die hem links lieten liggen. Maar casinobaas Sheldon Adelson steunde hem daarentegen wel. Clinton is in elk geval wel een 100% establishment kandidaat. Daarop wijzen haar ‘geheime’ toespraken voor Goldman Sachs en de tegendiensten die ze leverde voor donaties aan de Clinton Foundation. Handelen dat wettelijk is toegestaan, maar moreel verwerpelijk is.

  Dat alles bracht me tot de uitspraak dat burgers hebben gekozen tegen het grote geld in de politiek. Voeg daarbij de progressieve Bernie-supporters die niets van Clinton moeten hebben en thuis zijn gebleven of op de Groene kandidaat Jill Stein hebben gestemd en de afwijzing van big money in politiek wordt nog duidelijker.

  Dat de burgers er nog lang niet zijn en de machtsbases van banken, multinationals en veiligheidsindustrie nog lang niet terug hebben veroverd is waar. Gevoegd bij de onberekenbaarheid van Trump die zich evengoed tegen die burgers kan keren.

  Maar de geest is uit de fles. Die kan door opvolgers van Trump die in de toekomst Trumpiaanser dan Trump handelen opgepakt worden. Ik bedoelde die terugverovering dan ook niet letterlijk, maar politiek-cultureel. De mobilisatie van ontevreden kiezers is een beweging tegen de manipulatie van de politiek door groot geld in.

  Dat die burgers vervolgens op een andere manier door Trump of andere populisten worden gemanipuleerd spreek ik niet tegen. Maar is weer een ander aspect.

  George Knight

  9 november 2016 at 12:53

 3. George Knight

  9 november 2016 at 13:05

 4. As Donald Trump continues to win battleground states, Bernie Sanders supporters are shaming the DNC for nominating Hillary Clinton.
  http://usuncut.com/politics/bernie-supporters-to-dnc-we-tried-to-warn-you/

  George Knight

  9 november 2016 at 18:21

 5. George Knight

  9 november 2016 at 18:23

 6. George Knight

  9 november 2016 at 18:25


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: