Belang van sociale media in oorlogsgebied voor beleidsvorming

Een rondgang door het Oekraïense Loehansk dat gecontroleerd wordt door de Russen met de jeugdige kreosan. Het zal door de Russische geheime dienst mogelijk verwijderd worden vanwege de opname van de trein na 4’45’’ zoals Eliot Higgins vermoedt. Russen ontkennen immers om politieke redenen hun militaire aanwezigheid in Oekraïne. De video geeft de desolate sfeer van een oorlogsgebied in een prachtig ritme goed weer. De vraag die blijft hangen is wat de oorlog en de vernietiging de inwoners heeft opgeleverd.

Een internationale gemeenschap van bloggers en twitteraars heeft afgelopen maanden de Russische aanwezigheid in Oekraïne in kaart gebracht. Dat maakt de detaillering van de oorlogshandelingen en de gevolgen van de oorlog tamelijk nieuw. Omdat de Russische geheime diensten hun aanwezigheid in Oekraïne proberen te verhullen is dat een lastige opgave. Van de andere kant doen duizenden Russische militairen bij toerbeurt dienst in Oekraïne. Ze zijn moeilijk in te perken wat hun gebruik van sociale media betreft. En dan die vreemde eenden in de bijt als kreosan die met hun mobieltje op een brommer de werkelijkheid vastleggen. Om dat op YouTube te posten. Als onderdeel van het kat-en-muis spel tussen openheid en censuur.

kre

Eliot Higgins verwijt in een artikel voor King’s College in Londen de beleidsmakers dat ze de informatie die gebruikers van sociale media in conflictzones online zetten nog onvoldoende weten te gebruiken, ook voor bewijsvoering: ‘In recent years, content shared via social media from conflict war zones has allowed us to gain a far deeper understanding of the on-the-ground realities of specific conflicts than previously possible. This presents a real opportunity for providing robust evidence which can underpin foreign and security policymaking about emerging, or rapidly escalating, conflict zones. Despite this opportunity, however, policymakers have generally been slow to adapt to the volume of information disseminated on social media from various armed groups in Syria and slower still to use this as an evidence base for policy generation.’

Foto: Still uit video ‘Een dag in Loehansk. Gevolg van het bombardement van Oekraïne. LPR ATO’ van kreosan.

3 gedachten over “Belang van sociale media in oorlogsgebied voor beleidsvorming

  1. Als de overheid het wil, ligt het hele internet binnen een half uur plat. Als dat niet gebeurt, betekent dat dat ze denken dat werkend internet ze meer voordeel dan nadeel oplevert.
    Ik heb geen idee wat die jongen allemaal vertelt, want ik kan hem niet verstaan. Hij lijkt meer bezig met filmen, fotograferen en stunten dan dat hij zich bemoeit met politiek.

    Like

  2. @Knutselsmurf
    Ik versta evenmin Russisch, maar de beelden lijken me voor zichzelf te spreken. Ook dat biedt de beleidsmakers informatie, of een klein stukje informatie dat ingepast kan worden met vele andere bronnen.

    Het omgaan door overheden met internet verschilt van land tot land. Maar de tendens is overal inperking ervan. Afsluiten zonder meer is iets wat overheden juist vermijden. Op wat uitzonderlijke landen als Noord-Korea na houden ze liever de suggestie van openheid overeind.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.