Yournalism: onderzoeksvoorstel over invloed TTIP op milieuwetgeving EU

ttip

Een onderzoeksvoorstel op Yournalism gaat over de onderhandelingen over het trans-Atlantische vrijhandelsverdrag TTIP. De indruk is hoewel er nog geen artikel is ondertekend, Europese wetgevers nu al rekening lijken houden met de aankomende normen van het verdrag. Dat uit zich in de milieuwetgeving. Dat willen de journalisten Sophia Beunder, Bas van Beek, Ivo Kuppens en Jilles Mast op Yournalism onderzoeken. Eerder maakten ze deel uit van een team dat zich in dit onderwerp verdiepte en in juni 2014 resulteerde in ‘Feiten of fabels: 7 claims over TTIP’. Zie hier voor een pleidooi om Yournalism te steunen.

De stoomwals waarmee de Europese politieke en economische elites de TTIP door willen drijven is een gevaar voor de EU. Dat aan draagvlak verliest en steeds meer los komt te staan van de burgers doordat het door die elites gekaapt wordt. Op drie manieren staat de EU onder druk. 1) Door buitenstaanders die de macht van de EU willen ondermijnen. Zoals links-, maar vooral rechts-extremistische partijen als UKIP of Front National  gesteund door Rusland of radicale moslims die de macht van de EU niet erkennen en een kalifaat willen vestigen. 2) Door verschillen tussen staten binnen de EU met name de kloof tussen Noord- en Zuid-Europa en 3) Door het verlies van democratische controle en de economisering van de Brusselse politiek die invloed heeft op de regelgeving. Deze laatste dreiging is veruit de belangrijkste omdat het de EU in de kern raakt.

Yournalism: ‘Het onderzoek naar de invloed van TTIP op milieuwetgeving in de EU wordt uitgevoerd door het journalistieke collectief Platform Authentieke Journalistiek (PAJ). PAJ is een jonge organisatie van vier enthousiaste en bevlogen onderzoeksjournalisten: Bas, Sophia, Ivo en Jilles. Het platform wil journalistiek gebruiken als instrument dat ons in staat stelt de wereld beter te begrijpen en te veranderen.’ Activistische journalistiek is een vloek binnen de gevestigde Nederlandse media. Dat zou onbehoorlijk zijn omdat het niet in lijn is met de journalistieke codes. Maar da’s een misverstand. Want gevestigde media die het nieuws volgen zijn even activistisch in het verdedigen van de status quo. Vanwege een taboe in de journalistiek wordt dat alleen niet zo genoemd. Dus aan de doelstelling van PAJ moet nog een derde doelstelling toegevoegd worden: ‘het platform wil de journalistiek gebruiken om de journalistiek te veranderen’. Dat verdient steun.

Doneren van het onderzoeksvoorstel van Yournalism kan hier. Tekenen van een petitie tegen TTIP kan hier.

Foto: Schermafbeelding op Yournalism van onderzoeksvoorstel ‘Beïnvloeden de onderhandelingen over TTIP nu al milieuwetgeving in de EU?’.

Advertentie

5 gedachten over “Yournalism: onderzoeksvoorstel over invloed TTIP op milieuwetgeving EU

 1. Nathan Fuller over Pierre Omidyar en ‘objectieve journalistiek‘:
  http://nathanlfuller.com/2014/11/25/blog-postmortem-learning-from-the-billionaire-journalism-model/

  ‘There is a growing consensus, at least on the left, that objective journalism is a myth. Every news outlet is subjective, at the very least by the stories they choose to cover and those they ignore. Speaking generally, it’s time we took this a step further and understand that total autonomy can only exist in a vacuum. It’s far more valuable to investigate the conflicts, money, and interests that will always be at play, and keep asking questions to ensure as much independence as possible.’

  Like

 2. ‘rechts-extremistische partijen als UKIP’

  Is een libertarische partij extremistisch? Waar baseert u die onzin op?
  FN wordt overigens helemaal niet gefinancierd door Rusland, maar ze kunnen een lening krijgen.

  Like

 3. @toetssteen
  Afgaande op de feiten kan ik er niks anders van maken. Nigel Farage zei in maart 2014 dat de wereldleider die hij het meest bewondert Vladimir Putin is. Let wel, dat was in de periode dat de Russische Federatie de Krim bezette en onrechtmatig probeerde in te lijven.

  Het etiket ‘libertarisch’ zegt op zich nog niks over de politieke koers. Dat kan links of rechts zijn, gematigd of extreem. UKIP wordt algemeen als een rechts-populistische partij beschouwd. Net iets minder uitgesproken dan de PVV of het FN, maar duidelijk rechts van het midden.

  Dat het Front National met een banklening gesteund wordt door Rusland is een feit. Meer zeg ik hierboven niet. Daarnaast zijn er in het verleden ook sommen geld vanuit Russische media doorgesluisd naar het FN. Zie:
  http://tempsreel.nouvelobs.com/politique/20141024.OBS3131/poutine-et-le-fn-revelations-sur-les-reseaux-russes-des-le-pen.html

  Like

 4. George Knight
  Rusland heeft op de Krim bij contract 25.000 man gelegerd. Het is kortgeleden ook nog eens verlengd. Dus Oekraïne moet niet net doen alsof de Russische zeemacht daar gisteren binnen is komen sluipen. Dat is een leugen! Die Marine kazernes waren daar, dat is niet iets van gisteren.

  Libertarisch is nogal vrij. Het is volkomen onzin om de UKIP onder 1 noemer trachten te brengen met rare collectivistische socialistische partijen in het verleden.
  Libertarisch zegt alles over de koers en populisme, hou even op! elke partij is populistisch.

  ‘Rechts van het midden’. Nou dat is een inkopper. Alles dat niet PvdA is, is rechts van het midden. Dat daar tien smaken anders zitten, doet er blijkbaar niet toe.
  U moet misschien eens wat meer lezen op het Libertarische blog van Ron Paul, dan krijgt u een idee wat de term behelst.

  http://www.ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2014/november/30/who-wants-to-be-defense-secretary/

  Een lening is een lening, is een lening, blijft een lening. Er staat negens dat ze dat geld krijgen! Nou zoek maar eens na hoe bijvoorbeeld een Obama op de troon is gehesen, dat was niet bepaald met een lening!
  En wat Russen particulier doen, moeten zij weten, hebben u en ik niets mee te maken. Het lot van FN ligt in de hand van de kiezer.

  Like

 5. @toetssteen
  De Russische marinebases op de Krim die Rusland pachtte van Oekraïne hebben niets met de inlijving van de Krim te maken. U weet dat dat een onzinnig argument is. Waarom noemt u het dan? President Putin heeft notabene zelf toegegeven dat er vanaf het vasteland Russische militairen naar de Krim zijn gestuurd.

  Libertarisch is niet per definitie links of rechts. Dat hangt af van de politieke keuze. Uiteraard is de UKIP niet socialistisch, maar u bent ook de enige die dat beweert. Om het te ontkennen. Zo staat de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Libertarian Party Gary Johnson een veel minder rechts beleid voor dan Farage. Johnson vult de ideeën over vrije onderneming, kleinere overheid, individuele vrijheid en isolationisme in de buitenlandse politiek volstrekt anders in dan Farage en de UKIP.

  Ron Paul heb ik nauwgezet gevolgd toen hij kandidaat in 2012 voor de Republikeinse partij was. Maar het aflegde tegen Mitt Romney en het partij-establishment. Ik heb het hier zelfs meermalen voor hem opgenomen. Maar als Paul op Russia Today het Amerikaanse beleid afvalt zonder tegelijk de politiek van Putin af te vallen, dan haak ik af omdat ik dat minder evenwichtig en verstandig vind dan ik hoopte dat Paul zou zijn.

  Zoals in de verwijzing naar Le Nouvel Observateur staat waarnaar ik verwees was er ook sprake van een gift door Rusland aan het FN. Of er sprake is van een banklening of een ander soort constructie blijft onduidelijk. In elk geval gaven de Fransen en Russen er zelf geen bekendheid aan. Dus als ze het allemaal normaal vinden begrijp ik niet waarom ze het dan niet in de openbaarheid brachten. Ik heb dat vanavond in een andere reactie uitgewerkt:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/11/30/steun-kremlin-aan-europese-extremistische-partijen-geeft-kans-op-aanpak-partijfinanciering/#comment-17760

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.