Steun Kremlin aan Europese extremistische partijen geeft kans op aanpak partijfinanciering

De pro-Oekraïense nieuwszender Ukraine Today laat de kans niet liggen om te wijzen op Europese partijen die door de Russische Federatie worden gefinancierd. Zo werd afgelopen week bekend dat de Russische bank First Czech-Russian Bank het Franse Front National vorig jaar een lening van 40 miljoen euro heeft gegeven. Pikant is de steun van deze partij aan Rusland die tegen de buitenlandpolitiek van de EU in gaat om dit land twee Mistral-helicopterschepen te leveren. Inzetbaar in de Zwarte Zee. Vraag is hoe aanvaardbaar het is dat buitenlandse overheden politieke partijen financieeel ondersteunen zonder daar openheid over te geven.

Vanwege de politieke gevoeligheden dient dit opgepakt te worden op het allerhoogste niveau. Want het is ongewenst en onaanvaardbaar dat van buiten de EU politieke partijen worden ondersteund met als doel verzwakking van de EU. Een onderzoek dat wordt gecoördineerd door EU-voorzitter Jean-Claude Juncker, zijn rechterhand Frans Timmermans en buitenlandcoördinator Federica Mogherini dat de financiering van alle Europese politieke partijen inventariseert is gewenst. Nietsdoen is geen optie, maar grenst aan naïviteit.

Instituties dienen zichzelf te beschermen. De Russische inmenging geeft de EU-commissie de argumenten die tot nu toe ontbraken om de financiering door landen of bedrijven van Europese partijen in kaart te brengen en aan banden te leggen. De aanpak wordt er niet sterker op als alleen naar Rusland wordt gekeken. Westerse wapenfabricanten die met geld Europese politici kopen -zoals bij de JSF- zadelen landen niet alleen op met onnodige producten die ook nog eens te duur zijn, maar beschadigen de democratie. En het vertrouwen erin.

Over de inmenging door Rusland in de interne besluitvorming van de EU bestaat veel misnoegen. De aanpak van partijfinanciering is daarom een eenmalige kans die dankzij president Putin toevallig langskomt. Beperking van en transparantie over de financiering van Europese politieke partijen verdient apart beleid.

6 gedachten over “Steun Kremlin aan Europese extremistische partijen geeft kans op aanpak partijfinanciering

 1. Mijnheer Knight, dit pleidooi is vervelend. U verveelt uw lezers omdat u zo langzamerhand net zoals uw lezers heel goed kan weten dat financiering van politieke partijen ook uit het buitenland kan en mag komen. Het is ook een Nederlandse traditie, ik hoef alleen maar te wijzen op de financiering die de Communistiese Partij Nederland (CPN) destijds uit het Kremlin ontving. Daar had niemand problemen mee, hoewel het destijds om giften ging en niet om een lening zoals nu bij het FN.

  Maar u heeft wel een punt hoor, als u stelt dat wiens brood men eet diens woord men preekt. Nu is het zo dat politieke partijen in de EU voor hun financiering vooral afhankelijk zijn van de staat waarin zij resideren. Probleem wat ik daarin zie is dat zij er een marketingstrategie op na gaan houden waarin zij beweren vertegenwoordigers van het volk te zijn terwijl zij in werkelijkheid eigenlijk vertegenwoordigers van de staat zijn. Wegens subsidie.

  Voor mij mogen de private financiers van politieke partijen lekker verborgen blijven. Privacy en zo, u weet wel. Voor de goede verstaander is het toch wel duidelijk welk woord er gepreekt word. Wat de goede verstaander inmiddels ook duidelijk voor ogen heeft is dat het bedrijf dat op de 1 of andere manier politiek niet correct is geweld mag verwachten, niet alleen van de staat maar vooral ‘buitenparlementaire actie’ die in het beste geval ludiek uitpakt maar zeker zo vaak geniepige misdaden betreft. Actiegroepen zoals de razende bintjes, RaRa, AFA, dierenbevrijdingsfront hebben ook hun vertakkingen in de landelijke politiek. Liever zag ik openheid over dergelijke verbanden.

  In dit geval zijn de lening van die Russische bank aan het FN al volledig in de openheid.
  Wat wilt u nog meer ?

  Like

 2. @Marcel
  Ik ben het wel en niet met u eens. Als u de discussies over de Russische banklening aan het FN in de Franse media hebt gevolgd, dan zult u zien dat daar de vraag gesteld of het oorbaar is dat politieke partijen door het buitenland worden gefinancierd (met een lening of een schenking). U bewering dat buitenlandse financiering van een politiek partij geaccepteerd wordt is daarom niet juist. Ook in Nederland wort dat niet geaccepteerd, hoewel het wel gebeurt. Maar partijen houden dat uit de openbaarheid zodat er geen debat over kan ontstaan.

  Het is ook onjuist dat niemand buiten de CPN er problemen mee zou hebben gehad dat die partij financiële steun kreeg van Moskou. Integendeel. In elk geval is de financiering door de CPN-leiding altijd ontkend. Waarschijnlijk omdat de partij in die jaren van spanning tussen Oost en West om die reden verboden zou zijn geworden. Een en ander is pas na onderzoek in de archieven van de Comintern bekend geworden.
  http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/sovjet-unie-steunde-cpn-met-roebels-en-sieraden~a378176/

  Het Rusland van Putin is zeker niet het enige land dat geld doorsluist naar Europese politieke partijen. De VS doet dat ook. Maar eveneens in het geniep, via mantelorganisaties en tussenpersonen. Zoals de pseudo-progressieve miljardair en media-tycoon Pierre Omidyar:
  http://www.chris-floyd.com/component/content/article/1-latest-news/2440-notes-from-the-oligarch-era-monetizing-charity-managing-democracy.html

  Het bestaan van de banklening van de Russische bank aan het FN is door onderzoeksjournalistiek van mediapart.fr naar buiten gekomen. Dus het is zeker niet zo dat de Russen of de Fransen daar zelf bekendheid aan gegeven hebben.
  http://www.mediapart.fr/journal/france/261114/le-fn-attend-40-millions-deuros-de-russie

  Financiering van politieke partijen blijft een probleem. Tussen haakjes, ik heb het niet zo op politieke partijen zoals deze functioneren omdat hun voortbestaan een doel op zichzelf is geworden en de kaderleden van die partijen het belang van de burger niet altijd voorop zetten. Wel dat van zichzelf en de partij. Maar de staatsfinanciering is absoluut een nadeel. Ik draai het liever om. De oplossing zie ik niet zozeer in een andere financiering van politieke partijen, maar in een ander politiek bestel dat meer ruimte geeft aan de burgers. En de politieke partijen die als ondernemingen zijn gaan functioneren hun geld, macht en invloed ontneemt.

  Maar voor het zover is moeten we het doen met het systeem dat we hebben. Ik zie geen voordeel aan de inmenging van buitenlandse landen in de inmenging van de binnenlandse politiek. Dus vooralsnog lijkt het me verstandig om dat zoveel mogelijk te beperken. Openbaarheid van giften en leningen is daarbij een eerste vereiste. Polarisatie en fragmentering van de politiek nemen er alleen nog maar door toe. Dat lijkt me in de huidige politieke situatie in de EU niet iets wat we er nog eens extra bij kunnen hebben. Ik hoop u niet verveeld te hebben met mijn antwoord.

  PS: Een detail, meer is het niet. Elders deelde je mee dat ik gezegd zou hebben dat je een Kremlin-trol zou zijn. Dat ik dat gezegd heb kan ik me niet herinneren. Wel heb ik gezegd dat de propaganda-machine van het Kremlin Kremlin-trollen inzet, maar ik juist van mening was dat die op dit blog niet actief waren omdat het te onbelangrijk is voor de publieke opinie. Dus hoe je tot je conclusie kwam is me een raadsel. Zie voor dat verhaal over de Kremlin-trollen:
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/may/04/pro-russia-trolls-ukraine-guardian-online

  Like

 3. Inderdaad heeft u mij er nooit persoonlijk van beschuldigd een kremlin trol te zijn mijnheer Knight. Maar omdat u het bestaan van dergelijke trollen signaleerde en onze standpunten over Poetin nogal verschillen voelde ik me toch gedwongen om tegen te spreken dat ik er 1 zou zijn.
  Overigens ben ik zeer blij dat u nu ook op ons blog bent gaan reageren.

  Like

 4. @Marcel
  Dank voor je antwoord. Nogmaals, ik signaleerde het bestaan van die Kremlin-trollen. Niet eens zozeer om de een of andere partij te beschuldigen -hoewel ik geen supporter ben van de politiek van Putin- maar om te wijzen op de mate van organisatie en orkestratie van de hedendaagse propaganda. Zodat we alert moeten zijn. Tegelijk zei ik dat ze op dit blog hoogstwaarschijnlijk niet actief zijn omdat het te onbelangrijk is om daarvoor betaalde krachten in te zetten. Dus ik begrijp niet waarom je je aangesproken zou moeten voelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.