Liefde tussen dictators en Olympische Spelen: Hitler en Putin

Oud-wereldkampioen schaken Garry Kasparov trekt voor de Daily Beast een parallel tussen de Olympiade van Berlijn 1936 en Sochi 2014. De overeenkomst is dat het in beide gevallen draait om de persoonlijke glorie van de leiders: Adolf Hitler en Vladimir Putin. Dit in tegenstelling tot Moskou 1980 of Beiijng 2008 die dienden om landen in het zonnetje te zetten: ‘In those cases, the authoritarian propaganda machine was in the service of promoting the achievements of a country and a system. They were dedicated to the greater glory of Communism, the Totalitarian State, the superiority of the system and the athletes it produced.

In Sochi gaat het dus om president Putin. Zoals Kasparov opmerkt, de voorzitter van het Russische Olympische Comité of de directeur van de Spelen in Sochi verschijnen nooit in de media of in de openbaarheid. Het spektakel Sochi draait om Putin, zoals Berlijn om de ‘overmoed van een alomtegenwoordige man’ draaide.

Kasparov ziet nog meer overeenkomsten. Sochi volgt het draaiboek van Berlijn tamelijk nauwgezet door in kritiek op de ‘bekrompen wetten’ wat symbolische concessies toe te staan. Ook het IOC is nu even gecorrumpeerd als in 1936. Met als moreel dieptepunt de oproep bij de opening door voormalig adviseur van Siemens AG en IOC-voorzitter Thomas Bach om sport en politiek gescheiden te houden. Terwijl hij zich tijdens het uitspreken van diezelfde woorden een onderdeel weet van de propagandamachine van Putin.

Vraag is wat erger is, het zonnekoninggedrag van Putin of Hitler of dat van de sportbestuurders, bedrijven (zoals Siemens) en politici (premier Rutte) die zich onder het uitspreken van mooie woorden met een verre echo van ethiek voegen in hun rol als entourage om reliëf te geven aan de grootheid van president Putin.

141889-3x2-article620

Foto: Berlijn, 11 augustus 1936: De Amerikaanse atleet Jesse Owens (midden) bij de ceremonie voor het Verspringen. De Duitser Luz Long (rechts) wordt tweede en de Japanner Naoto Tajima derde. Credits: AP.

Advertentie

10 gedachten over “Liefde tussen dictators en Olympische Spelen: Hitler en Putin

 1. @King Billy
  Interessant. Ik ga kijken. Maar zoals vaker bij de ARD-Mediathek lukt het me niet de boel aan de praat te krijgen. Alleen vanuit Duitsland te zien?

  Like

 2. Nagekomen bericht voor allen die de vergelijking tussen Hitler en Putin vinden schuren. Gelijk hebben ze. Zoals alleen in de wiskunde een vergelijking perfect is. De Hitler van 1936 is is 1936 nog niet de boef van 1945. En de Putin van 2014 is niet de Stalin van 1939. Met de terreur tegen de eigen bevolking.

  Het gaat dus om een niet-perfecte vergelijking. Maar die ondanks dat toch iets verklaart. Namelijk dat niet een land of ideologie centraal staat, maar een persoon. Putin was vanaf het begin betrokken en actief om de Spelen naar Sochi te halen. Wat hem met de inzet van de middelen van de Russische staat, de samenwerking met de Russische maffia, Europees bedrijfsleven en oud-IOC voorzitter Samaranch en andere IOC-bobo’s lukte. (Op wie stemden Willem-Alexander en Hein Verbruggen in Guatemala?).

  Hitler was niet vanaf het begin betrokken. De toekenning van Berlijn en Garmisch gebeurde tijdens de Weimar Republiek. Maar vanaf 1933 zetten de nazi’s alles op alles om de Spelen naar hun eigen hand te zetten. Met behulp van icoon Hitler. Zie de weergaloze documentaire ‘Olympia‘ (1938) van Leni Riefenstahl.
  http://www.imdb.com/title/tt0030522/?ref_=nm_flmg_dr_4

  En aan wie droeg Putin een maand geleden de Spelen van Sochi op? Aan Josef Stalin:
  “Since the collapse of the Soviet Union, I have tried to rebuild Russia into a world superpower, much like Stalin rebuilt this country after the czars,” Putin said. “The Sochi Olympics are an important project for me, but I could not have done it without Stalin laying the groundwork through his vision, leadership and wisdom.
  “In honor of Stalin, I dedicate the Olympics to him.”

  http://dailycurrant.com/2014/01/21/vladimir-putin-dedicates-sochi-olympics-stalin/

  Like

 3. Er zijn meer aanknopingspunten met de Olympische Spelen om Putin’s motieven te duiden.

  Is het tevens Putin’s zoete (politieke) wraak op de westerse landen voor de mislukte 1980 Olympische zomerspelen in Moskou, één jaar na de Russiche inval in Afghanistan? Vervolgens werden door Rusland en daaran gelieerde regimes de 1984 Zomerspelen in Los Angeles geboycot. Beiden doorweven van politiek en politieke propaganda.

  De ironie van’ Sotchi’ evenzo -met een dankwoord aan de tiran Stalin- is dat dezelfde bewegingen die Rusland destijds in Afghanistan bestreed, nu dreigen toe te slaan in Sotchi.

  De Zomerspelen in 1980 waren de enige Olympische Spelen ooit in Rusland gehouden. Het merendeel van de Spelen werd in West-Europa gehouden. De VS hebben inmiddels acht Spelen op hun naam staan.

  En de Nederlandse regeringsdelegatie met ZKH Willem-Alexanderen en HKH Máxima kunnen bogen op de Olympische Spelen in Amsterdam in 1916. Oorspronkelijk gepland in Berlijn, maar omdat alle grootmachten in oorlog waren, waaronder het Russische Tsarenrijk, werd uitgeweken naar Amsterdam.
  Men weet maar nooit, ‘history matters’ wel degelijk, Misschien komt ooit de dag dat naast de Duitse Keizer, ook Putin, die Greenpeace zijn tanden liet zien, in Nederland een veilig verblijf kan worden aangeboden. De moorden op de verre familie Romanov waren al erg genoeg.

  Snowden, handig gebruikt door Putin omdat Snowden nergens anders naar toe kon, en Assange, die beiden ook zorgden voor omwentelingen en opkomen voor mensenrechten, zullen zo’n gunst in Nederland niet ten deel vallen. No matter what. Selectief winkelen door politici voor het welzijn van de samenleving deel van het spel. Qed de 2012 Europese Voetbalkampioenschappen in Oekraine.

  Tijdens de europese verkiezingen met de finale op 25 mei vinden de Wereldkampioenschappen IJshockey in Wit-Rusland plaats, waar de ‘laatste dictator van Europa’ de scepter zwaait, Het selectie politieke windowshopping is inmiddels begonnen. Enkele Europarlementariers willen Belarussia deze Spelen ontnemen. Wat zou Putin daarvan denken? De EU gaat toch niet in juni de G8 in Sotchi verzieken?

  Like

 4. @George, ik bedoel dat de redactie het verhaal over Putin die de spelen aan Stalin opdraagt compleet uit de duim heeft gezogen.

  Like

 5. @Jan, inderdaad.Amsterdam dong slechts mee. Het toenmalige IOC onder leiding van Coubertin wees de Spelen in 1912 toe aan Berlijn als bijdrage om een dreigende oorlog te voorkomen. Wel is destijds overwogen om eventueel uit te wijken naar Amsterdam.

  @George Knight. De link naar de documentaire ‘Putins Spielen’ werkt hier vlekkeloos.Meest waarschijnlijke reden is dat Duitse omroepen geen internationale rechten voor deze docu hebben. Zo ook Arte. Docu zowiezo afgeschermd in Rusland. Zie lezerscommentaren:

  http://www.arte.tv/guide/de/045953-000/putins-spiele

  Voor een toelichting op de docu:

  http://www.tagesspiegel.de/medien/tv-bericht-ueber-putins-spiele-olympia-der-widersprueche/9385736.html

  Like

 6. @King Billy
  Wat meespeelt na WO I is dat Duitsland en Oostenrijk werden uitgesloten van de Olympische Spelen. Of nauwelijks werden geaccepteerd. Uiteraard onder het mom dat sport en politiek alles met elkaar te maken hebben. Berlijn en Garmisch 1936 is de afsluiting van dat tijdperk. Zoals wellicht Sochi 2014 in zekere reactie een wraak is op Moskou 1980. Of zelfs nog een verre echo van Melbourne 1956.

  Precies, een rechtenkwestie sluit ontvangst buiten Duitsland uit. Waarschijnlijk berusten de rechten bij een externe producent. Hetzelfde gold voor het recente NDR-interview met Edward Snowden.

  @Jan
  Ik begrijp wat je bedoelt. Het is satire. Putin heeft dat ‘zo’ nooit gezegd. Ironie. Maar met een kern van waarheid. Je hebt gelijk met je kanttekening.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.