George Knight

Debat tussen links en rechts

Zwitserland zegt ja tegen stop op massale immigratie. Wat nu?

leave a comment »

zwit

Update: In een persverklaring betreurt de Europese Commissie de uitslag van het Zwitserse referendum. Want: ‘Dit druist in tegen het beginsel van vrij verkeer van personen tussen de EU en Zwitserland’ en: ‘De EU zal de gevolgen van dit initiatief op de algemene betrekkingen tussen de EU en Zwitserland overwegen en rekening houden met de positie van de Zwitserse Federale Raad’.

Zwitserland kent een voor Nederlanders jaloersmakende democratie. Met het referendum. Vandaag was er een door de SVP (Sweizerische Volkspartei) geïnitieerde ‘Volksabstimmung’ over een rem op de immigratie. Eerder een kwestie van maatvoering dan principe. Vooral bedoeld voor een stop op de immigratie van inwoners uit landen van de EU. De gematigde campagne heeft voor de SVP goed uitgepakt. Want het heeft nipt gewonnen.

Opvallend is dat de SVP in de Franstalige kantons heeft verloren, maar in de Duitstalige overwegend heeft gewonnen. Dat tekent een tweedeling die kan betekenen dat de Franse kantons meer op de EU georiënteerd zijn en de banden met het buitenland niet in gevaar willen brengen. Want de EU heeft al aangekondigd niet welwillend op het Zwitserse initiatief te reageren. En heronderhandelingen af te wijzen. Betekent dit referendum daarom een doodlopende weg? Hier het laatste nieuws op de FB-pagina van de SVP.

Foto: Schermafbeelding van Blick.ch met definitieve resultaten van Volksabstimmung Masseneinwanderung, 9 februari 2014

Written by George Knight

9 februari 2014 bij 17:23

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: