Oranjeviering: 200 jaar Koninkrijk. Wat is de bedoeling?

Fijne onzin voor fijnproevers. De gebruikelijke gladstrijkers, hermelijnvlooien, jaknikkers en hielenlikkers van Oranje ruiken hun kansen. Waarbij Paul van Vliet eerlijker is dan Brigitte Kaandorp die zich voor haar eigen Oranje-opportunisme lijkt te schamen. Er wordt deze dagen 200 jaar Koninkrijk gevierd. Dus nulpunt 1813. Maar hoe kan dat, want de beste koning die Nederland ooit had was Lodewijk Napoleon van 1806 tot 1810?

Pas in 1815 vestigde Oranje een beetje macht. Toen begon de heerschappij van de conservatieve koningen Willem I, Willem II en Willem III die vooral aan zichzelf dachten. Met als extraatje veel psychose en idiotie. Zelfs hedendaagse gladstrijkers, hermelijnvlooien, jaknikkers en hielenlikkers van Oranje zullen moeten toegeven dat er weinig te vieren valt met dit koningshuis. Door geschiedvervalsing en propaganda die elke kritische noot hard wegblaast kan nog enigszins aannemelijk worden gemaakt dat Oranje Nederland verder heeft geholpen. Maar de fijnproevers weten beter. President Kennedy wist jaren later het probleem van de Oranjes in een formule samen te vatten: ‘Vraag niet wat uw land voor u kan doen, vraag wat u voor uw land kunt doen‘. Jarenlang was dit aan het Nederlandse koningshuis niet besteed. Maar nu moeten we als Nederlanders onze vaderlandse geschiedenis vergeten om onze geschiedenis te kunnen vieren. Maar wat vieren we dan?

c4-609

Foto: De Roode Duivel, 21 augustus 1893, nr. 4: ontwerp voor een Gorilla Standbeeld (Koning Willem III). ‘In de brochure wordt gerept over het ‘misdadig leven’ en de ‘bedorven aard van het geslacht’ van de koning die verder wordt neergezet als een ‘sadistisch monster’ dat geen enkele consideratie heeft met zijn volk.’

8 gedachten over “Oranjeviering: 200 jaar Koninkrijk. Wat is de bedoeling?

 1. In tegenstelling tot de nieuw uitgegeven postzegel met Engelse Kroon, bestaande uit vier kransen, had de tekenaar van deze spotprent wel oog voor details.

  Like

 2. @Reine
  Nog even afgezien van Willem-Alexander die nog te kort koning is om zich te kunnen bewijzen waren die 19de eeuwse autoritaire Willems niet veel soeps. Lodewijk Napoleon deed in elk geval z’n best en interesseerde zich in de bevolking.

  @King Billy
  Jazeker.

  Like

 3. Afstandelijk en vermakelijk commentaar in „Der Spiegel“ (25/1956) op een poging tot censuur door de Nederlandse Regering ten tijde van de Greet Hofmans‘ affaire. Wereldpers wordt erbij gehaald:
  http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-31882320.html.
  “De serieusiteit van serieuzen in Doornroosje land”

  Eerder censuur n.a.v. een „etwas flapsigen Artikel“ over Prins Bernhard dat ook niet beviel. (Spiegel okt.1948).

  Het oorspronkelijk artikel over de Greet Hofman affaire: (24/1956) is hier te lezen: http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-31882319.html

  Like

 4. Pingback: Uitgevonden tradities: van Zwarte Piet en vuurwerk tot Oranje | George Knight

 5. Pingback: Tradities blijven om te veranderen. Ook God, Nederland en Oranje | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.