Gladstrijkers, hermelijnvlooien, jaknikkers en hielenlikkers van Oranje

or2

Grif geef ik het toe, ik ben Republikein en heb niks met Oranje. Hoewel ik Willem-Alexander best aardig vind. Trouwens, ik heb ook niks met de huidige Republikeinen. Bij gebrek aan identificatie voel ik daarom niks bij zo’n soort staatshoofd. Alsof ik toeschouwer ben van het operateske Freedonia van de Marx Brothers, met protocol, sjerpen, galajurken, aria’s, paleizen en prinsesjes. Maar zij hebben nog de eigen logica om positie, functie en rijkdom te beschermen. Dat begrijp ik. Maar wat elke keer weer verbaast zijn de gladstrijkers, hermelijnvlooien, jaknikkers en hielenlikkers van Oranje. Waarom doen ze het? Wat winnen ze erbij? Zijn ze betoverd door de magie van de operette? Met een minister Plasterk als spionagechef die met zijn naïeve houding Freedonia moet redden van Big Brother die aan de grenzen wacht. Alle proppenschieters worden in gereedheid gebracht. En de ingehuurde handenklappers twitteren het land veilig. Ik zie het bevreemdend aan.

or1

Foto 1: Schermafbeelding van ‘Nederland is jarig. 200 jaar vrij!. 26 oktober 2013.

Foto 2: Schermafbeelding van tweets op ‘@200jaarnl‘ 26 oktober 2013.

5 gedachten over “Gladstrijkers, hermelijnvlooien, jaknikkers en hielenlikkers van Oranje

 1. Vragen aan Plassterk:

  U heeft het over kinderen. De volwassen burgers van morgen. ProDemos heeft speciale lespakketten over 200 jaar Koninkrijk gemaakt voor scholen. Hoe belangrijk is dat?

  “Cruciaal. De viering kan bijdragen aan het gevoel hoe het is om burger van dit land te zijn. Om een actieve en geïnteresseerde burger te worden. Ik roep dan ook alle scholen op dit lespakket te bestellen!”

  …..

  Like

 2. De Slag bij Leipzig. Belangrijk voor Nederland! Welk Nederland? De bloedigste veldslag in de europese geschiedenis. Oranje’s zaten veilig in Engeland, part noch deel aan deze slag. Gevlucht voor Napoléon met karren vol aan kostbaarheden. Als de kippen erbij om in 2013 de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden te claimen. Niet eerder dan in 1815 werd dit in het Verdrag van Wenen 2015 op europees niveau formeel erkend nadat Napoleon definitief werd uitgeschakeld tijdens de Slag bij Waterloo in de Zuidelijke Nederlanden?

  En het mag de Duitse Wikipedia zijn, maar geen woord gelogen over Koning Willem III.

  http://de.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_III._(Niederlande). Alle redenen om een naamtraditie te doorbreken.

  Like

 3. Pingback: Oranjeviering: 200 jaar Koninkrijk. Wat is de bedoeling? | George Knight

 4. Pingback: PvdA volhardt dat Oranjes eindelijk eens belasting gaan betalen | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.