NRC’s Vandermeersch mist essentie politieke rol sociale media

5a31098u

Zomaar een column van zomaar een journalist van de oude media met zomaar een mening waar zomaar niets van klopt. In z’n eigen krant gaat op 4 januari NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch in op de rol van de oude en de nieuwe media: ‘De nieuwe media bijvoorbeeld produceerden pakweg een kwarteeuw na de ontwikkeling van het World Wide Web nog maar weinig voorbeelden van goed functionerende en duurzame modellen die die cruciale functie vervullen‘. Met die functie doelt Vandermeersch op de controle van de macht.

Moedwil of misverstand om er zo naast te zitten? En dat bij een professional van wie objectiviteit en verstand van zaken verondersteld mogen worden. Vandermeersch doet zijn intellectuele vermogen geweld aan door de ontwikkeling van WikiLeaks als nieuw journalistiek medium dat sinds 2010 prominent in het wereldnieuws fungeert buiten zijn betoog te houden. Angstvallig, lijkt het. Vanwaar dit wegkijken? De klokkenluiderssite bracht meer onderzoeksgegevens boven water dan alle oude media bij elkaar. Soms in samenwerking met oude media die WikiLeaks uiteindelijk de rug toekeerden. Door toedoen van de Amerikaanse overheid.

Waarom ziet een hoofdredacteur van een gevestigd nieuwsmedium de Umwelt zo beperkt? Men zou bijna denken dat het een generatieconflict is om de verdiensten van nieuwe media niet te zien. Hoe bezadigd is het niet om tot vervelens toe makkelijke meningen uit de onderbuik van de sociale media als maat te nemen? NRC-columnisten Bas Heijne of Henk Hofland doen dat bij herhaling en kunnen niet beter aangeven hoe ze buiten hun tijd staan, de werking van de sociale media onvoldoende begrijpen en hun krant een slechte dienst bewijzen als bolwerk van oud denken. Alsof hiermee de tegenbeweging van FEMEN, Anonymous, Occupy of WikiLeaks verklaard is. Die actief en baanbrekend gebruik maakt van sociale media en processen beïnvloedt.

De NRC als mijnheer die naar links en rechts kijkt heeft een blinde vlek voor nieuwe ontwikkelingen in sociale media en politiek. De krant hanteert als norm nog steeds het waardensysteem van de generatie die opgroeide tijdens de koude oorlog, hoewel het stellig beseft dat er van alles veranderd is. Maar nog steeds redeneert het vanuit die oude waarden en ziet daarom ook met wijdopen ogen het nieuwe niet echt. Omdat het voldaan in zichzelf verstrikt zit. Als het er dan ook nog eens mee koketteert de eigen tijd zo goed te begrijpen, terwijl uit alles het tegendeel blijkt, dan rest mededogen voor het discours van de oude heer die de tijd niet kan zien.

Foto: Wereldtentoonstelling 1940-41, Nederlands paviljoen, tuin. Flushing Meadows-Corona Park, New York.

Advertentie

Een gedachte over “NRC’s Vandermeersch mist essentie politieke rol sociale media

 1. @George, ondenkbaar dat Cofra Holding, waarvan Egeria deels! een werkmaatschappij is, toestaan dat de conservatieve NRC een werkelijk kritische, liberale koers mag varen. Dan gaat de reputatie van Visser (Egeria) eraan. Ondanks dat de Brenninkmeijers officieel niet in de NRC investering deelnemen.

  Misschien zou Vandermeersch beter tot zijn recht kunnen komen op de redactieburelen van de FAZ en de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Bijvoorbeeld.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Brenninkmeijer_(Familie)
  http://www.hola.com/realeza/casa_holanda/2012061659121/boda-princesa-carolina-borbon-parma/
  http://investing.businessweek.com/research/stocks/private/snapshot.asp?privcapId=4941956+
  http://www.reuters.com/article/2012/12/12/egeria-fund-idUSL5E8NC9EP20121212
  Quote:
  Egeria said it looked for investments of 25-90 million euros in firms with “a leading market position, growing and predictable cash flows, and where the team identifies significant potential to add value, accelerate growth and double EBITDA (core earnings).
  Unquote.
  Daarmee moet Vandermeersch het doen. Invulling vinden voor wat ‘the team identifies’. En dat doe je niet door deze invloedrijke groep lezers, die verder reiken dan de door Egeria opgekochte, deels Koninklijke, bedrijven, op de kast te jagen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.