Trouw legt Amerikaanse voorverkiezingen langs religieuze meetlat

Dagblad Trouw is als het over religie gaat nooit te beroerd om lekker uit te pakken met details. Zelfs als het de waarheid niet dichterbij brengt. Laten we eens kijken. Trouw begint: Bij voorverkiezing in de Amerikaanse staten Alabama en Mississippi maakten evangelicalen dinsdag de dienst uit. Misschien komt dat omdat er in die staten voornamelijk evangelicalen wonen? Trouw gaat voorbij aan het feit dat Romney er 25 van de 90 gedelegeerden wint. Santorum wint er 32. Da’s 7 gedelegeerden meer. Maakten evangelicalen de dienst uit?

Volgens Trouw haalt Santorum ‘ruim’ een derde van de stemmen. In Alabama 34,5% en in Mississippi 32,8%. Hoezo ruim? Romney blijft rond de 30% steken. Een verschil van nog geen 4%. De volgende passage is grappig: De staten vallen niet alleen op vanwege hun religiositeit, meldt persbureau AP. Nergens in het land ligt het aantal hoogopgeleiden zo laag. Raken we aan een diepere waarheid? Gaat religiositeit samen met een lage opleiding? Of is een lage opleiding wellicht een voorwaarde voor religiositeit? Trouw suggereert veel.

Maar Trouw moet nog op stoom komen: Romney scoort slecht in staten met een overwegend christelijk electoraat. Conservatieve christenen hebben weinig op met zijn mormoonse geloofsovertuiging. Velen zien het mormonisme als een vreemd en onbekend geloof, sommigen noemen het een theologische dwaalleer. Oei. Trouw suggereert dat het mormonisme slecht scoort bij christenen. Inclusief de miljoenen mormonen die in Utah, Colorado, Nevada, New Mexico en andere staten het verschil maken door op Romney te stemmen?

Trouw zegt dat supporters van Romneys tegenstanders zich negatief uitlaten over het mormonisme. Tweederde van de protestanten ziet mormonen als christenen. Onder evangelicalen is dat één derde. Wat verklaart het en welk verschil maakt het in de verkiezingen? Maakt het iets uit dat Santorum in de staten op de dunbevolkte prairies en in het zuiden wint waar Romney nauwelijks campagne voert? Trouw geeft geen idee.

Foto: Mitt Romney spreekt op campagne in Liberty, Missouri, 13 maart 2012. Missouri gelooft

5 gedachten over “Trouw legt Amerikaanse voorverkiezingen langs religieuze meetlat

  1. Religieuzen blinken zeker niet uit in intelligentie
    Toch heeft religie in Amerika een totaal andere status als nu bij ons.

    Like

  2. @Rikus
    Religieuzen blinken uit in religiositeit. En Amerikaanse religieuzen blinken uit in Amerikaanse religiositeit. Is het zo simpel? Ik geloof het wel.

    Like

  3. Religie speelt een rol in de Amerikaanse verkiezingen. Een Washington Post/ ABC News enquete maakt de verschillen duidelijk tussen de achterbannen van Santorum en Romney. Die laatsten hechten minder belang aan religie. De supporters van Romney sluiten beter aan bij de gedachten van de gemiddelde Amerikaan over de positie die religie in politiek en maatschappij moet innemen. Dat staat in contrast tot de sociaal-conservatieven die Santorum steunen.
    http://www.washingtonpost.com/politics/in-gop-race-voters-divided-over-religions-place-in-politics/2012/03/16/gIQADwjZGS_story.html

    Like

  4. Pingback: Scheiding Katie Holmes met Tom Cruise vanwege indoctrinatie Scientology Church « George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.