Egypte: Adel Imam wordt ervan verdacht de islam te beledigen

In 2008 ging in Egyptische bioscopen de komedie Hassan wa Morcus in première die gevoeligheden rond religie aansnijdt. Topsterren Adel Imam en Omar Sharif spelen respectievelijk de koptische priester Boulos en de moslim prediker sjeik Mahmoud. Gematigden die worden bedreigd door extremisten in hun gemeenschap. Adel Imam zegt: ‘Ik heb met behulp van de kunst de oorlog verklaard aan de extremisten, tegen degenen die verschillen tussen ons aanwakkeren’. Zijn manier om de vrijheid en de democratie te verdedigen.

Het wordt hem door het establishment niet in dank afgenomen. Nu wordt Adel Imam met drie maanden gevangenisstraf bedreigd. De grootste komiek van Egypte wordt ervan beschuldigd in zijn films te spotten met autoriteiten en politici en de islam en haar symbolen te beledigen. Waaronder baarden. Hij heeft 1 maand om in beroep te gaan. De verwachting is dat het zo’n vaart niet loopt en-ie in dan zal worden vrijgesproken.

Humor en de islam hebben een slechte relatie. Gebrek aan humor is een zwakte die alle religies treft. Maar moslims hebben overduidelijk de langste tenen. In november 2011 dreigden moslims het Parijse kantoor van Charlie Hebdo te vernielen vanwege een satirisch nummer over de islam. Wat met een brandbom gebeurde. Terwijl een cartoon in het nummer van Mohammed met een rode feestneus nog zo zegt dat ze verenigbaar zijn: ‘Oui, l’islam est compatible avec l’humour’. Humor is hoognodige kritiek die religie vooruit kan helpen.

Foto: Adel Imam (l.) en Omar Sharif (r.) in Hasan en Marcos van Rami Iman. Egypte, 2008.

2 gedachten over “Egypte: Adel Imam wordt ervan verdacht de islam te beledigen

  1. Er is geen plaats voor fatsoen of humor of tolerantie in de islam.
    Toen die “arabische lente ” begon, heb ik ook gesteld dat niet het eindoel Tunesie was, maar egypte.het land ligt in een explosieve regio, maar heeft diplomatiek altijd de vrede min of meer gehouden, door de extremisten op afstand te houden.Die zijn nu aan de macht.Daarom is het land afgeschreven; alleen nog een kwestie van tijd.

    Like

  2. Pingback: Veroordeling Egyptische acteur Adel Imam wegens belediging islam roept woede op « George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.