PVV voelt zich aangesproken door Duitse brochure over neonazi’s

Geert Wilders maakt zich kwaad over een brochure ‘Zwischen Propaganda und Mimikry – Neonazi-Strategien in Sozialen Netzwerken‘ van de Amadeu Antonio Stiftung die in opdracht van het Duitse ministerie van Justitie wordt verspreid. De titel suggereert dat neonazi’s door veinzen hun ideologie camoufleren. De brochure moet dienen om een jong publiek van 13 tot 18 jaar hiervan bewust te maken en van tegenargumenten te voorzien.

Media-educatie is niet nieuw en komt mede voort uit de kritische mediatheorie van Hans Magnus Enzensberger en Neil Postman. In het digitale tijdperk verzamelen stammen zich met gebruik van de techniek rond gedachtengoed, komen tot een afgesloten identiteit en trachten anderen te beïnvloeden. Tegen de achtergrond van een continu bombardement van een cultuurindustrie dat ons allen treft. De theorievorming is inmiddels verder, maar in grote lijn kan men zeggen dat de brochure een specifieke groep aanpakt en de status quo laat liggen. Het voorwoord is van FDP-minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

De Amadeu Antonio Stiftung ageert samen met no-nazi.net tegen anti-semitisme en rechts-extremisme, maar ook tegen racisme, anti-Roma en alles wat het als mensonvriendelijke uitingen ziet. Zo timmert de Stiftung politiek aan de weg en mobiliseert het krachten tegen de doelen dat het zich gesteld heeft.

De volgende passage is illustratief hoe de brochure uitwaaiert: Unter dem Banner von rechtspopulistischen Parteien, wie »Die Freiheit« oder den »Pro«-Bewegungen, versammeln sich jene, die den Islam als die Gefahr für Europa wahrnehmen, die mit allen Mitteln abwehrt werden müsse. Neben dem Islam wird die multikulturelle Gesellschaft abgelehnt und ebenso die Grünen, die man für die jetzige Gesellschaft verantwortlich macht. Alles wordt op een hoop geveegd. Het staat een politieke partij immers vrij om de islam als gevaar te zien, het multiculturalisme af te wijzen en de ‘oude’ politiek daarvoor verantwoordelijk te stellen.

In kamervragen aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal veronderstelt Wilders dat-ie op de korrel genomen wordt. Da’s merkwaardig, want de PVV wordt nergens genoemd. Wilders fungeert wel op een gereproduceerde Facebook-pagina van een bijeenkomst van de partij ‘Die Freiheit‘. Da’s misschien een goedkope manier van ‘guilt by association’, maar tekent voornamelijk het gebrek aan focus van de brochure. Die is gericht op de Duitse situatie met neonazi’s en merkwaardig is dat Wilders zich aangesproken voelt.

Foto: Gereproduceerde Facebook-pagina met verwijzing naar Geert Wilders op p.11 van de brochure ‘Zwischen Propaganda und Mimikry – Neonazi-Strategien in Sozialen Netzwerken’

Advertentie

11 gedachten over “PVV voelt zich aangesproken door Duitse brochure over neonazi’s

 1. Uit dezelfde brochure:
  “So sind Buttons mit dem – unter anderem von Geert Wilders verwendeten – Logo einer durchgestrichenen Moschee verbreitet. Slogans wie »Multi-Kulti? Nein danke!«, »No Sharia« und
  »Alle wissen: Sarrazin hat Recht« sind beliebt. Einige dieser Nutzer/innen bekennen
  sich zur NPD oder zu den »Autonomen Nationalist/innen«, andere zu rechtspopulistischen
  Parteien wie »Pro Deutschland« oder »Die Freiheit«. Viele aber verwenden diese
  Buttons, ohne sich dabei zu einer Rechtsaußen-Organisation zu bekennen.”

  De ironie van Wilders spagaatpolitiek is dat in dezelfde Duitse rechtse kringen tot regelrechte jodenhaat wordt aangezet. Tragischer is dat men de politiek verwijten moet dat hij hieraan niet opgeknoopt wordt.

  Wilders……… ,een graag geziene gast bij de Christian Embassy in Jeruzalem onder leiding van de psychopatisch gestoorde reli- relschopper Jan Willem van der Hoeven, die in zijn geschriften regelmatig refereert aan Wilders.
  Even zoeken. Ben ge-abonneerd op zijn nieuwsbrieven en ken deze levensgevaarlijke man persoonlijk.
  Ken uw vijanden, nietwaar?

  Like

 2. @King Billy
  Wat wil de brochure nou zeggen met ‘Einige dieser Nutzer/innen bekennen sich zur NPD oder zu den »Autonomen Nationalist/innen«, andere zu rechtspopulistischen Parteien wie »Pro Deutschland« oder »Die Freiheit«?’ Ze zetten zich in, pleiten voor of verbinden zich met het gedachtengoed. Dus? En daarna: ‘Viele aber verwenden diese Buttons, ohne sich dabei zu einer Rechtsaußen-Organisation zu bekennen‘.

  Ik kan er werkelijk geen touw aan vastknopen wat de Amadeu Antonio Stiftung beweert. Socio-prietpraat van kleurrijke snit. Terwijl mediamanipulatie en geweld tegen minderheden zo’n serieus onderwerp is dat een grote lijn verdient met bruikbare vuistregels die niet normatief worden verkleurd door politieke meninkjes en vooringenomenheid. Dat dus nog los van het feit dat de omvattende mediamanipulatie geheel buiten zicht blijft en slechts ingezoomd wordt op een minderheidsgroep. Hoe kwaadaardig deze ook is, hiermee mist er een context.

  Wilders is een grote vriend van Israel. Het wordt hem zelfs kritisch nagedragen. Neonazi’s kun je niet verdenken van sympathie voor Israel en de joden. Des te vreemder is het dus dat Wilders zich aangesproken voelt door een brochure die mensen aanspreekt waarmee hij zo op het oog van mening verschilt over de positie van de joden.

  Laten we ons concentreren op de sociale media, jongeren en de media-strategie. Niet op iets wat ver buiten Europa gebeurt.

  Like

 3. Wilders protesteert selectief tegen de aktiviteiten van een stichting die bestrijdt wat hij zelf oproept en ook in Duitsland middels samenwerking met ‘Die Freihet’ manifest maakt: vreemdelingenhaat.
  Dat deze stichting zich ook keert tegen bestaande jodenhaat in deze kringen, gaat hij en passant aan voorbij.
  Een spagaatpolitiek, die onderstreept wordt door zijn relaties met ultra conservatieve christenen in de VS en Israel, die eveneens de Islam tot aartsvijand nr. 1 hebben verklaard.

  Like

 4. @King Billy
  Tja, ik begrijp Wilders evenmin met zijn kamervragen. Het lijkt erop dat zowel Wilders als de Amadeu Antonio Stiftung hun invloed willen vergroten door aan te klampen bij vrienden die de vijand van een vijand zijn. Zo worden blijkbaar verbanden gesmeed en partners gevonden. De AAS in gevallen bij religie, een in mijn ogen tamelijk gedateerde interpretatie van Job Cohens ‘compenserende neutraliteit’.
  http://www.amadeu-antonio-stiftung.de/eng/news/peace-in-the-middle-east/

  Like

 5. En, nogmaals, Wilders wordt met naam en voornaam genoemd. Zie hierboven. Duitse politici niet bij naam, voorzover ik de download voldoende nauwkeurig gelezen heb. Wel wordt gerefereerd aan Breitvik.
  Zijn eigen schuld, hij moet zich niet mengen in de Duitse politiek. Zie je het voor je, zijn tegenhanger van Die Freiheit komt in Nederland een redevoering afsteken met een Wilders’ anti Islam verhaal?
  de LDB

  Like

 6. @King Billy
  Inderdaad wordt Geert Wilders enige keren in de brochure genoemd, aangestipt liever, evenals allerlei NPD-voormannen. Maar niet de PVV.

  Het idee dat als een politicus over de grenzen opereert hij of zij zich bemoeit met de binnenlandse politiek van dat land beperkt contacten. Allerlei buitenlandse politici houden in Nederland redevoeringen. Of komen bij verkiezingscampagnes langs. Laatst nog de SPD-voorzitter op het PvdA-congres. Ofwel, ik zie in een redevoering zoals Wilders die afgelopen september in Berlijn hield niet per definitie een inmenging in de Duitse politiek.

  Like

 7. NOS: 2 feb 2012, 17:58
  http://nos.nl/artikel/336773-duitse-ambassadeur-niet-op-matje.html

  Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken is niet van plan de Duitse ambassadeur op het matje te roepen over een brochure in Duitsland, zoals PVV-leider Wilders had gevraagd.

  In de folder, die door het Duitse ministerie van Justitie is betaald, staan waarschuwingen voor de gevaren van rechts-populistische opvattingen. Als voorbeelden van een rechtspopulistische groep wordt Die Freiheit genoemd, een aan de PVV verwante politieke partij. Wilders is kwaad over de publicatie.

  Interpretatie
  Rosenthal vindt wel dat twee verwijzingen in de brochure naar een bezoek van Wilders aan Die Freiheit de indruk kunnen wekken dat de PVV-leider buiten de rechtsstaat functioneert. “Een dergelijke interpretatie is onjuist en ongepast en ik neem daar afstand van”, zegt Rosenthal.

  Er is wel contact opgenomen met de Duitse Justitie, maar Rosenthal is dus niet van plan de Duitse ambassadeur op het matje te roepen.

  Like

 8. Er staat toch gewoon een foto van Geert Wilders is die brochure? Is toch te walgelijk voor woorden dat hij wordt gekoppeld aan neo-nazisme op een manier die we in Nederland vermoedelijk nooit gekend hebben?

  Like

 9. @Rikus
  Maar het is een Duitse folder….

  @Sjaak
  Er staat inderdaad een foto van Geert Wilders in de brochure. Ik begrijp de koppeling aan de neonazi’s evenmin. Trouwens ook niet waarom Wilders zich zo aangesproken voelt. Enfin, het doet in mijn ogen even onmachtig en out of focus aan als de beschuldiging van Rob Riemen die Wilders als pre-fascist benoemde. In een andere even onnavolgbare brochure:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2010/11/08/the-plot-against-wilders/

  Like

 10. Pingback: Vijandbeeld van Geert Wilders is niet uniek. Waarom de ophef? « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.